Objavljeno u Nacionalu br. 706, 2009-05-26

Autor: Marko Biočina

KRITIČARKA Vladine politike

'Zbog Sanadera Hrvatska ne može u EU'

NATAŠA SRDOČ, ekonomistica i suosnivačica riječkog Adriatic instituta za javni poredak, govori zašto je u novinskom tekstu optužila Hrvatsku za korupciju i kriminal a premijera za ilegalno bogaćenje

UGLED JE NARUŠEN Nataša Srdoč kaže da je napisala članak jer hrvatska vlada blati Hrvatsku i uništava budućnost njenih građana te da je ugled zemlje u svijetu već dugo narušenUGLED JE NARUŠEN Nataša Srdoč kaže da je napisala članak jer hrvatska vlada blati Hrvatsku i uništava budućnost njenih građana te da je ugled zemlje u svijetu već dugo narušenProšlog tjedna veliku pažnju hrvatske, ali i svjetske javnosti izazvao je iznimno kritičan članak o Hrvatskoj objavljen u uglednom američkom dnevniku Wall Street Journal. Autorica članka, u kojem je hrvatska vlada optužena za korupciju, kriminal i pritiske na slobodu medija, a premijer Ivo Sanader za ilegalno bogaćenje, je Nataša Srdoč, suosnivačica riječkog Adriatic instituta za javni poredak. Ta 40-godišnja hrvatska ekonomistica se nakon dugogodišnjeg života u inozemstvu 2004. vratila u Rijeku i zajedno sa suprugom Amerikancem Joelom Anandom Samyjem osnovala Adriatic institut.

Ta institucija, definirana kao "think tank", zapravo je novisna nevladina udruga koja u Hrvatskoj promovira liberalnu ekonomsku i političku ideologiju. Adriatic institut zalaže se za što manji državni intervencionizam u ekonomiji, smanjenje državnog aparata, vladavinu prava te apsolutno poštivanje ekonomskih sloboda tvrtki i pojedinaca, a osim osnivača članovi savjetodavnih tijela instituta su i mnogi ugledni strani političari i ekonomski stručnjaci. Adriatic institut zamišljen je kao institucija koja će se uglavnom baviti ekonomskim temama, a hrvatska javnost ih je prvi put upoznala kad su predložili reformu poreznog sustava uvođenjem jedinstvene porezne stope za sve (flat tax).


Ipak, s vremenom se institut počeo sve više baviti i drugim društvenim problemima, kao što su korupcija, utjecaj izvršne vlasti na pravosuđe i nepoštivanje vlasničkih prava. Nataša Srdoč istaknula se kao oštra kritičarka hrvatske vlade, čije je članove u medijima više puta javno optužila za korupciju i nedostatak volje da se obračunaju s tim problemom u Hrvatskoj. Za Vladu su posebno neugodni bili rezultati istraživanja "Indeks ekonomskih sloboda", koje u više od 160 zemalja svijeta provode Wall Street Journal i Heritage Foundation, prema kojima je stanje ekonomskih sloboda u Hrvatskoj bilo na razini prosjeka država u Africi. Ipak, Vlada je te kritike uporno odbacivala, tvrdeći da su to paušalne i maliciozne ocjene, ukazujući na navodno spornu povezanost Adriatic instituta s američkim konzervativnim desničarskim organizacijama kao što je Heritage Foundation.

Upravo ta fondacija jedna je od najvećih i najpoznatijih organizacija te vrste, a bavi se promoviranjem konzervativnih, neoliberalnih ekonomskih načela u SAD-u, ali i u brojnim drugim državama svijeta. Heritage Foundation tradicionalno je bliska s američkom Republikanskom strankom, pa i znatno utječe na administracije republikanskih predsjednika. Ipak, djelovanje takvih organizacija u SAD-u je uobičajeno, neovisne su o državi, financiraju se iz donacija građana i privatnih poduzeća. Upravo zbog toga, povezanost s Heritage Foundation nije činjenica koja sama po sebi može diskreditirati Adriatic institut, iako jasno svjedoči o ideološkoj orijentaciji njegovih lidera.

S druge strane, institut je u pet godina djelovanja stekao određeni ugled. U siječnju ove godine američki časopis Foreign Policy Magazine svrstao ga je među 400 najuglednijih think tankova na svijetu, a činjenica da ugledni dnevnici poput Wall Street Journala objavljuju članke Nataše Srdoč daju njezinim tvrdnjama značajan legitimitet. Sama Nataša Srdoč to objašnjava činjenicom da strana javnost sve više počinje uviđati kako hrvatska vlada nije sposobna adekvatno se boriti protiv korupcije i kriminala.

NACIONAL: Zašto ste odlučili objaviti tako oštar članak u Wall Street Journalu?

- Mi građani Hrvatske jednostavno više ne možemo tolerirati bezakonje u svojoj zemlji. Duboko sam zabrinuta za sadašnje stanje u Hrvatskoj i budućnost naših građana. Prije svega, ja sam rođena, odrasla i školovala se u Hrvatskoj. Završila sam MBA studij u SAD-u te sam se odlučila vratiti u Hrvatsku i pokrenuti neovisni think tank s grupom svjetski renomiranih reformatora kako bismo se usredotočili na ekonomske reforme u Hrvatskoj. Članovi našeg savjetodavnog vijeća su ugledni svjetski stručnjaci, kao što su nekadašnji američki glavni državni odvjetnik Edwin Meese II u Reaganovoj administraciji, bivši estonski premijer Mart Laar, novozelandski ministar u više mandata vlade lijevog centra Maurice McTigue, nekadašnja rumunjska ministrica pravosuđa Monica Macovei i drugi ugledni lideri. S druge strane, hrvatska vlada želi uvesti Hrvatsku u euroatlantske institucije. Gotovo milijarda eura poreznih obveznika SAD-a i zemalja članica Europske unije poslana je hrvatskoj vladi. Novac je potrošen bez vidljivih rezultata i konkretnih reformi. Hrvatska nazaduje, a zakonodavci SAD-a i Europske unije počinju to shvaćati izbliza prateći događaje u Hrvatskoj i čitajući ugledna istraživanja poput "Indeksa ekonomskih sloboda" što ga izdaju Wall Street Journal i The Heritage Foundation, Freedom House i druge ugledne organizacije. Članovi parlamenta i izabrani dužnosnici imaju odgovornost pred svojim poreznim obveznicima za novac koji je poslan Hrvatskoj - oni će zahtijevati polaganje računa, transparentnost i stvarne rezultate. Hrvatska vlada ne može više plasirati "spin" vijesti u domaćim ili većim medijima u inozemstvu. Lideri u cijelom svijetu znaju istinu.

NACIONAL: Mnogi tvrde da niste prikazali vjerodostojnu sliku i da ste na ovaj način oblatili Hrvatsku.

- Hrvatski građani zahtijevaju i zaslužuju poštenu, kompetentnu, odgovornu i transparentnu vladu koja ce im služiti. Hrvatski građani trebaju vladavinu prava, neovisno sudstvo i zaštitu svojih vlasničkih prava kako bi mogli normalno živjeti i planirati svoju budućnost i budućnost svoje djece. Hrvatski građani predstavljaju Hrvatsku. Većina članova hrvatske vlade je iznad zakona kad su u pitanju politička korupcija i sukob interesa. Uz ovakvu hrvatsku vladu nećemo se moći riješiti organiziranog kriminala koji nastaje i može opstati samo u sredinama gdje postoji izražena politička korupcija i ne postoji neovisno sudstvo. Hrvatska vlada blati Hrvatsku i uništava budućnost njenih građana. Ugled Hrvatske u svijetu već je dugo narušen. U inozemstvu se intenzivno prate događaji u Hrvatskoj, stranci su svjesni ovih problema,

NACIONAL: Kako su u Wall Street Journalu reagirali kad ste im predali članak?

- Urednici Wall Street Journala uvidjeli su važnost teme i odlučila joj posvetiti istaknuto mjesto na uredničkoj stranici, u jednoj od svojih najčitanijih tjednih kolumni, "State of the Union", koja se usredotočuje na pitanja unutar Europske unije. Zanimljivo je da je, neposredno nakon objavljivanja u WSJ-u, USA Today (s najvećom nakladom dnevnih novina u SAD-u) objavio članak na svojoj web stranici. Adriatic institut od samog početka surađuje s urednicima Wall Street Journala, The Economista, Financial Timesa i urednicima drugih uglednih međunarodnih medija.

NACIONAL: U tekstu objavljenom u Wall Street Journalu napisali ste da se na vas u Hrvatskoj vrše pritisci. O kakvim je pritiscima riječ?

NATAŠA SRDOČ sa suprugom Amerikancem Joelom Anadom Samyjem, s kojim se 2004. iz SAD-a vratila u Rijeku, gdje su osnovali
Adriatic institutNATAŠA SRDOČ sa suprugom Amerikancem Joelom Anadom Samyjem, s kojim se 2004. iz SAD-a vratila u Rijeku, gdje su osnovali Adriatic institut- Nekoliko dana nakon mog povratka iz SAD-a primila sam telefonski poziv od porezne službe sa zahtjevom za pregled knjiga Adriatic instituta. U isto vrijeme je u Washington Timesu objavljen kritički intoniran članak o Hrvatskoj. Porezne vlasti zanimale su knjige za 2007. i 2008. godinu, i to tri tjedna prije roka za prijavu poreza za 2008., a posebno su se raspitivali za donatore, članove i aktivnosti Adriatic instituta. Izabrani dužnosnici u europskim zemljama i SAD-u uznemireni su ovim incidentom i čini se da bi mogli zatražiti posebno saslušanje o tom događaju. Ovakva praksa tipična je za opresivne režime koji napadaju slobodu govora, slobodu medija i samu slobodu. To je neprihvatljivo za zemlju koja teži postati članicom euroatlantskih institucija. U nedavno objavljenom godišnjem izvješću Freedom House za 2009., izvršna direktorica se posebno osvrnula na pad slobode medija u Hrvatskoj i ubojstvo novinara.

NACIONAL: Govorite o umiješanosti visoke politike u korupciju. Na čemu temeljite takve optužbe?

- Postoji niz slučajeva u kojima ima ozbiljnih indicija da su u korupcijska djela bili uključeni visoki državni dužnosnici. Neki od tih slučajeva, poput Brodosplita, traju već godinama, a krivci nisu privedeni pravdi. S druge strane, neki od vodećih političara u državi, pa i sam premijer Sanader, posjeduju vrlo vrijednu imovinu, a ne mogu argumentirano objasniti njeno podrijetlo. Otkud Sanaderu novac za kolekciju satova koje posjeduje? Je li legalno došao do nekretnina koje posjeduje? To su samo neka od pitanja na koja hrvatska javnost dosad nije uspjela dobiti adekvatan odgovor. Upravo je neobjašnjivo bogatstvo političara u Hrvatskoj ključni element u borbi protiv korupcije. Hrvatske institucije dosad su se pokazale potpuno nemoćnima u rješavanju tih slučajeva pa vjerujemo da se uspješna borba protiv korupcije u Hrvatskoj može voditi samo uz pomoć iz inozemstva.

NACIONAL: Koji je vaš prijedlog za rješavanje problema u pravosuđu?

- Prijedlog Adriatic instituta je da se uspostavi neovisno tijelo koje će biti sastavljeno od tužilaca i sudaca iz zemalja Europske unije i drugih zemalja koje se zasnivaju na vladavini prava. Oni bi imali ovlasti provoditi sudske istrage, goniti i procesuirati slučajeve političke korupcije u Hrvatskoj te oduzimati nezakonito stečenu imovinu. Uz neovisne suce iz inozemstva uspostavili bismo vladavinu prava, zaštitu vlasničkih prava i postupno doveli do uspostave neovisnog sudstva, gdje bi svi građani Hrvatske bili obuhvaćeni istim zakonima, bez iznimke. Zaplijenjena imovina vratila bi se u proračun, odnosno u korist poreznih obveznika, kojima je i oduzeta.

NACIONAL: Vi optužujete političare, ali neki od njih tvrde da Vladu napadate zato što ne želi pristati na vašu ponudu da za određenu financijsku naknadu vodite projekt uvođenja novog liberalnog poreznog sustava u Hrvatsku?

- Adriatic institut je neovisna, neprofitna organizacija koja ne prima novac od države. Umjesto da se otvoreno raspravlja o pitanjima javne politike s težištem na polaganje računa poreznim obveznicima, što je norma u demokratskim zemljama, vladini dužnosnici su skloniji taktikama kojima se služe autoritarni režimi - laganje, prijetnje neistomišljenicima, proglašavanje neistomišljenika državnim neprijateljima. Otvoreni za javnost i medije, mi smo se zalagali za uvođenje flat taxa koje je dovelo do viših stopa ekonomskog rasta u svim zemljama koje su ga usvojile. Više od 257 milijuna ljudi živi u zemljama koje su primijenile flat tax. Ni jedna od tih zemalja, unatoč promjeni vlada i ekonomskoj krizi, nije se vratila natrag na visoko progresivni porezni sustav Marxa i Engelsa kakav ima Hrvatska. U Zagrebu smo ugostili reformatore koji su uspješno proveli flat tax u svojim zemljama, uključujući Ivana Miklosa, tadašnjeg ministra financija Slovačke, i Marta Laara, premijera Estonije. Flat tax ima ugradjeni antikoruptivni mehanizam jer svi plaćaju istu stopu poreza bez mogućnosti traženja izuzeća, odnosno posebnog tretmana. S druge strane, flat tax izbija ministarstvu financija mogućnost davanja poreznih privilegija pojedinim grupama. Sanaderova vlada se opire ekonomskim politikama i procesu reformi koje vode ekonomskom rastu i dobrobiti svih građana. Reforme za koje se Adriatic institut zalaže vode prema višoj ekonomskoj slobodi hrvatskih građana, koja je preduvjet političke slobode. Borba protiv korupcije i za vladavinu prava i zaštitu vlasničkih prava je univerzalna težnja ljudskih bića, te nema veze s lijevom ili desnom političkom opcijom.

NACIONAL: Spomenuli ste važnost stranog pritiska na hrvatsku vladu. Očekujete li da će se on povećati u budućnosti?

- Sadašnja situacija s pravosuđem i političkom korupcijom se mora riješiti i vjerujem da je model koji predlažemo učinkovit. Također vjerujem da je proces pridruživanja Europskoj uniji idealno vrijeme za ovakve mjere. Unutarnji pritisak nezadovoljnih građana Hrvatske raste te bih iskoristila ovu priliku da se zahvalim svim građanima koji su nam uputili poruke podrške povodom objavljivanja članka u WSJ-u. Kombinacija ovakvog vanjskog i unutarnjeg pritiska bit će najučinkovitija za rješavanje navedenih problema. Vrijeme je za novu generaciju poštenih i kompetentnih lidera koji će primijeniti principijelna rješenja za dobrobit građana u Hrvatskoj. Estonija je imala premijera Marta Laara koji je transformirao zemlju iz ruskog satelita u najnapredniju naciju EU-a na području IT tehnologije (pristup internetu je zajamčen kao osnovno ljudsko pravo). Zanimljivo je spomenuti da je baš premijer Mart Laar u Zagrebu, na summitu koji smo organizirali, izjavio: "Prvi korak u uspješnom suzbijanju korupcije jest da ti sam nisi korumpiran."

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika