Objavljeno u Nacionalu br. 706, 2009-05-26

Autor: Dean Sinovčić

BOSANSKI GOLGETER zvijezda Bundeslige

Džeko: 'Mislili su da sam balvan'

EDIN DŽEKO, 23-godišnji bosanskohercegovački napadač Wolfsburga, prvaka Njemačke, drugi je strijelac njemačke lige i traženi nogometaš kojemu engleski klubovi poput Arsenala i Manchestera nude milijune funti za transfer

USPJEH DŽEKO za Wolfsburg, prvaka Njemačke, igra od 2007., do 19. godine je igrao za sarajevski Željezničar, a onda je nastupao u češkoj ligi za klub TepliceUSPJEH DŽEKO za Wolfsburg, prvaka Njemačke, igra od 2007., do 19. godine je igrao za sarajevski Željezničar, a onda je nastupao u češkoj ligi za klub TepliceU ovom je trenutku Edin Džeko, 23-godišnji bosanskohercegovački nogometaš, jedan od najboljih i najtraženijih europskih napadača, i to ne bez razloga. Wolfsburg, klub u kojem igra, postao je proteklog vikenda prvak Njemačke, a on je sa 26 golova drugi strijelac te lige. U reprezentaciji Bosne i Hercegovine igra jednako dobro, a nakon što je prošlog mjeseca u dvije kvalifikacijske utakmice za svjetsko prvenstvo protiv Belgije postigao tri gola, mediji su ga proglasili najboljim bosandkohercegovačkim nogometašem. Sve je to praćeno ponudama za transfer, najviše iz engleske lige. Arsenal je navodno ponudio 11 milijuna funti za prelazak, Manchester United milijun funti više, a sada ga traži i Chelsea.


Džeko je jedan od onih nogometaša koji je dokazao priče kako je potrebno što prije otići iz Bosne i Hercegovine kako bi postao dobar nogometaš. On je do 19. godine igrao za sarajevski Željezničar, a onda ga je u u Teplice odveo češki trener Jiri Plisek, koji je tada bio trener Željezničara, ali je dobio otkaz. Nakon odličnih igara u češkoj ligi Džeko je 2007. godine potpisao za Wolfsburg, gdje je još više napredovao tako da i ne čudi što će vjerojatno već sljedeće godine igrati za neki od najjačih europskih klubova.

NACIONAL: Prije nekoliko dana izjavili ste “Gdje su sada oni koji su me zvali smoto i kloc?”. Zar su vas doista smatrali netalentiranim dok ste bili mlađi i što je to kloc?

- Kloc je balvan. Ja sam bio vrlo mlad, imao sam 17 godina kada sam debitirao za prvu momčad Željezničara. Znate kako to ide kod nas, odmah se očekuje puno od svakog igrača, da preko noći bude uspješan. Nitko ne gleda u budućnost, ljudi ne shvaćaju da se postupno dolazi do uspjeha. Tada sam bio mlad i neiskusan, ali dio publike je bio nestrpljiv pa je bilo povika kloc i slično. Ja to za vrijeme utakmica nisam čuo, ali su mi prijatelji kasnije govorili da su mi neki to vikali. No to su bili oni navijači koji se ni najmanje ne razumiju u nogomet. Takvi gledaju nogomet samo zato jer im je netko rekao da je to zanimljiv sport. Ali ja sam uvijek vjerovao u sebe i nisam dopustio da me itko demoralizira u mojim nastojanjima. Sada sam svima pokazao koliko vrijedim.

NACIONAL: Nema nikakve sumnje da je bilo izuzetno teško početi nogometnu karijeru u Sarajevu u vrijeme kada je rat tek završio.

- Moj otac Midhat također je nekada igrao nogomet, ali u nižim ligama u bivšoj državi, tako da mi je nogomet u genima. Otac me je odmah poslije rata, kada sam imao deset godina, odveo u Željezničar kako bih počeo trenirati nogomet. Bilo nam je tada izuzetno teško, nije bilo novaca za prave kopačke, nije bilo uvjeta za rad, poslijeratno siromaštvo nas je natjeralo na životnu borbu. Sve to uspio sam izgurati uz pomoć svoje obitelji, oca, majke Belme i sestre Merime.MIROSLAV ĆIRO BLAŽEVIĆ, izbornik reprezentacije Bosne i Hercegovine, i Edin Džeko početkom travnja proslavili su pobjedu protiv Belgije u Zenici počasnim krugomMIROSLAV ĆIRO BLAŽEVIĆ, izbornik reprezentacije Bosne i Hercegovine, i Edin Džeko početkom travnja proslavili su pobjedu protiv Belgije u Zenici počasnim krugom

NACIONAL: Tko je prvi primijetio da niste nogometni balvan, odnosno da biste mogli igrati vrhunski nogomet?

- Moram priznati da su me svi treneri hvalili, ali i stariji igrači poput kapetana Željezničara Almira Gredića i Dželaludina Muharemovića. Bilo je to 2002. godine kada je Željezničar došao do trećeg kola pretkvalifikacija za Ligu prvaka i ispao od Newcastlea. Uvijek su mi govorili "samo radi i postat ćeš pravi igrač". Oni što su mi govorili da sam kloc nisu znali što je pravi nogomet. Međutim, Jiri Plisek, češki trener koji je prije pet godina trenirao Željezničar, odveo me u Češku. Tek sam napunio 19 godina kada sam otišao u Češku i mislim da je mojoj majci bilo tada najteže. Prvi put sam odlazio iz Sarajeva u inozemstvo na neko duže vrijeme, i još sam bio sam. Zato sam majci telefonirao skoro svaki dan. Bio sam iznenađen kada me je Plisek pozvao u Češku, u Teplice, ali niti u jednom trenutku nisam dvojio trebam li otići ili ne. Znao sam da u početku neću igrati za Teplice jer mi je Plisek rekao da ću prvih nekoliko mjeseci igrati u drugoj ligi, za klub Usti nad Labem koji je on trenirao. O meni i mojim igrama ovisilo je hoću li doći u Teplice nakon mjesec dana, godinu dana ili uopće neću doći. Za mene to nije bio problem jer sam ponovno strašno vjerovao u sebe. U početku mi je najvažnije bilo da je uz mene Plisek, kojeg sam poznavao, kako bih se snašao dok ne naučim jezik.

NACIONAL: Pokazalo se da je vaše samopouzdanje utemeljeno jer su vas Teplice nakon šest mjeseci u drugoj ligi doveli da igrate za njihovu prvu momčad. I ne samo to, ponuđeno vam je i da uzmete češko državljanstvo.

- Da, ja bih, da sam prihvatio, bio prvi stranac u češkoj reprezentaciji. Nakon šest mjeseci u drugoj ligi te šest mjeseci u Teplicama, ukupno godinu dana u Češkoj, ponuđeno mi je državljanstvo. Moj trener u klubu Teplice bio je Vlastislav Mareček koji je bio i pomoćni trener mlade reprezentacije Češke. Imao sam 20 godina i igrao sam jako dobro za Teplice a, s druge strane, nisam dobivao pozive da igram za mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Stoga su me počeli pitati bi li igrao za češku reprezentaciju, ali ja sam odmah rekao kako čekam poziv bosanske reprezentacije. Upravo u to vrijeme su me i pozvali da igram za mladu reprezentaciju BiH i iste sekunde prestao sam razmišljati o ponudi da igram za Češku. Sve se dogodilo jako brzo, uvijek sam imao želju igrati za BiH tako da nije bilo ni vremena da razmislim o češkoj ponudi.

NACIONAL: Vaš menadžer Irfan Redžepagić je izjavio da su vas tada brojni menadžeri, među
njima i menadžer Petera Čecha, golmana Chelsea, željeli otkupiti od njega.

NOGOMETAŠ s ocem Midhatom, koji je također igrao nogomet i koji je sina s deset godina odveo u Željezničar kako bi počeo trenirati, i majkom BelmomNOGOMETAŠ s ocem Midhatom, koji je također igrao nogomet i koji je sina s deset godina odveo u Željezničar kako bi počeo trenirati, i majkom Belmom- I meni je to rekao, da me najbolji češki menadžeri žele otkupiti o njega, ali on na to nije pristao. Redžepagića znam odavno jer je upravo on doveo Jirija Pliseka za trenera Željezničara. Tu smo se upoznali, on je sudjelovao u mom transferu u Češku i od tada je i službeno moj menadžer.

NACIONAL: Za Teplice ste igrali godinu i pol dana i već tada su se brojni klubovi zainteresirali za vas, od austrijskog Red Bull Salzburga pa do Paris St. Germainea. Mogli ste birati klub u koji će te otići. Zašto ste odabrali Wolfsburg koji u tom trenutku nije spadao u jače njemačke klubove?

- Slažem se da sam mogao birati, ali meni je Wolfsburg bio najinteresantniji. U trenucima kada su počele stizati ponude, čuo sam da će Felix Magath postati trener Wolfsburga, a svi znamo tko je Magath, čovjek koji je 2004. i 2005. godine bio prvak s Bayernom. Vidio sam da stvara neki novi Wolfsburg i da se sigurno neće boriti za opstanak, kao što je to bilo prethodne dvije sezone. Najviše sam zbog njega došao u Wolfsburg. To je bila moja odluka, nitko nije na mene utjecao jer nikada ne bih otišao igrati za klub gdje ne bih bio zadovoljan. Kada sam došao u Wolfsburg trebalo mi je nekoliko mjeseci da se naviknem na novi način treniranja. Kod Magatha je mnogo toga drugačije, više se radi, više se trči, svaki trening je maksimalno ozbiljan, nema opuštanja, potpuno različito od Češke. Opet sam vjerovao sam u sebe jer da nisam potpisao bih za neki manji klub.

NACIONAL: Postoji li objašnjenje kako je stvorena generacija mladih bosanskih reprezentativaca gdje spadate vi, Vedad Ibišević, Sejad Salihović, te nešto stariji Zvjezdan Misimović, Zlatan Bajramović i drugi? S obzirom na to da igrate u Njemačkoj, je li to spoj bosanskog mentaliteta i njemačke discipline?

ŽIVOT U NJEMAČKOJ Džeko sa sestrom Merimom ispred luksuznog modela BubeŽIVOT U NJEMAČKOJ Džeko sa sestrom Merimom ispred luksuznog modela Bube- Sigurno ima nešto u tome, ali u reprezentaciji nam je trebao netko tko će nas povezati, a to je Blažević napravio na najbolji mogući način. Pokazalo se da Blažević nije slučajno osvoji treće
mjesto na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Ništa se ne mora u životu, ali ja vjerujem i nadam se da će naša reprezentacija igrati dogodine na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi. Jedino se za reprezentaciju igra srcem, to je osjećaj koji se ne može opisati. Kad zabiješ gol pred svojim narodom je poseban osjećaj. Ja se ne osjećam nikakvom zvijezdom, pa nisam ja pobijedio Belgiju, svi smo pobijedili. Običan sam momak, isti kakav
sam bio prije nekoliko godina dok sam igrao u Željezničaru i Teplicama.

NACIONAL: Što je to što Miroslava Blaževića čini posebnim?

- Ma o Blaževiću je suvišno govoriti, vi znate sve o njemu, on je kralj. Mene je u reprezentaciju prvi pozvao prethodni izbornik Fuad Muzurović, ali s Blaževićem imamo poseban odnos koji ne mogu opisati. On dovodi ljude s jedne strane do smijeha a s druge strane do nogometnog ludila. Zato je odlična atmosfera, svi smo poput velike obitelji.

NACIONAL: Što vam sada, kada ste uspjeli, kaže vaš otac?

- On kaže "Naučio si nešto od mene". Otac mi je najveća podrška, ne propušta ni jednu moju utakmicu. Tu i tamo me i pohvali, ali rijetko, više me kritizira i ukazuje na loše strane koje pokušavam ispraviti, ali znam da mi želi najbolje.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika