26.05.2009. / 13:13

Autor: Matko Boršić

Preporod: Sporazum s Vladom samo je donio smanjenje plaća u prosvjeti

"Prosvjetari će u godini dana izgubit jednu cijelu plaću. Štoviše, čistačicama u školama će sa 6 postotnim smanjenjem plaća pasti osobni dohodak ispod zajamčenog državnog minimuma te će primati manje od 2.700 kuna mjesečno", rekao je Stipić

Željko StipićŽeljko StipićMnogi su ostali nezadovoljni sporazumom sindikata i Vlade do kojeg je došlo par dana prije lokalnih izbora. Prema tom sporazumu prvo povećanja plaća bi bilo tek u siječnju 2010.godine. Tako je danas na konferenciji za novinare sindikat "Preporod" ocijenio kako je nedavnim štrajkom postignuto potpuno obrnuto od traženog; smanjenje plaća.

"Riječ je o paradoksu jer nakon štrajka koji je i više nego uspio, narednih 15 mjeseci smanjit će nam se plaće u prosječnom mjesečnom iznosu od tri stotine kuna", naglasio je Željko Stipić, čelnik sidnikata "Preporod" koji ima oko 9000 članova, odnosno oko 15 posto svih zaposlenih u osnovnim i srednjim školama.

Prema Stipićevim najavama, Sindikat će odbaciti sporazum s Vladom na referendumu. Također ističe kako se javnosti prezentira kako su Sindikati na dobitku, što u stvari nisu.

"Prosvjetari će u godini dana izgubit jednu cijelu plaću. Štoviše, čistačicama u školama će sa 6 postotnim smanjenjem plaća pasti osobni dohodak ispod zajamčenog državnog minimuma te će primati manje od 2.700 kuna mjesečno", napomenuo je Stipić dodajući kako prosvjeta izgubiti pola milijarde kuna ovim sporazum, svotu koja se svake godine potroši na besplatne udžbenike.

Najavljena je i oštrija borba unutar Sindikata javnih službi da se odbaci sporazum s Vladom. Sindikati su na sporazum s Vladom gledali sa rezervom, te je dogovoreno da će se raspisati referendum u roku od mjeseca dana na kojem će se odlučivati o prihvaćanju sporazuma.

"Pregovori su donijeli Vladi pobjedu jer su nam smanjili plaće, ostvarili su predizborni politički uspjeh, a sindikatima su dali predodžbu da se nakon dugotrajnih pregovora uspjeli izboriti za svoje ciljeve. A zapravo su nam svima smanjili plaće", zaključio je Stipić na kraju konferenciju za novinare.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika