26.05.2009. / 16:09

Autor: Hina

U probni rad pušten Geoportal Državne geodetske uprave

Geoportal je dio projekta "Uređena zemlja" i jezgra višenamjenskog prostornog informacijskog sustava koji će omogućiti izgradnju Nacionalne infrastrukture prostornih podataka

Novi GeoportalNovi GeoportalTvrtka Gisdata izvijestila je danas da je u probni rad pušten Geoportal Državne geodetske uprave (DGU), koji omogućuje jednostavno pretraživanje, naručivanje i uporabu prostornih podataka, aplikacija i servisa.

Geoportal na adresi www.geo-portal.hr/Portal, korisnicima u prvoj fazi rada omogućuje korištenje pet baza podataka. To su digitalne ortofoto karte, osnovna karta Hrvatske u mjerilu 1:5.000, rasterski katastarski planovi, središnji registar prostornih jedinica te baza stalnih točaka geodetske osnove.

Geoportal je dio projekta "Uređena zemlja" i jezgra višenamjenskog prostornog informacijskog sustava koji će omogućiti izgradnju Nacionalne infrastrukture prostornih podataka (NIPP). Slijedi koncept i smjernice Europske unije INSPIRE koja uređuje pitanja europske infrastrukture prostornih podataka.

Gotovo sve europske države imaju slične sustave pa je puštanjem u probni rad geoportala Hrvatska stupila u red razvijenih europskih zemalja u pogledu implementacije NIPP-a, kaže se u priopćenju.

Iz Gisdata Grupe i Državne geodetske uprave ističu da je izgradnja Geoportala DGU prvi korak ka izgradnji nacionalnog geoportala koji se treba uspostaviti u svrhu izgradnje NIPP-a.

Puštanjem Geoportala u rad otvaraju se mogućnosti za druge korisnike GIS-a u državnoj upravi u područjima kao što su zaštita prirode, prostorno planiranje, poljoprivreda, javna sigurnost ili lokalna i regionalna samouprava da postanu aktivni subjekti NIPP-a korištenjem prostornih informacija DGU te da svoje prostorne informacije razmjenjuju s drugima, naglašava se u priopćenju.

Time se, kako se navodi, postiže pravi smisao INSPIRE direktive EU - razmjena informacija te povećanje učinkovitosti svih aktivnosti koje su podržane prostornim podacima.

Vezane vijesti

GDi „ATLAS Jugoistočne Europe“ licenciran ruskom proizvođaču navigacija

GDi „ATLAS Jugoistočne Europe“ licenciran ruskom proizvođaču navigacija Navitel

GDi Gisdata nedavno je zaključila izvozni ugovor s ruskom brzo rastućom visoko tehnološkom tvrtkom Navitel za isporuku i licenciranje vlastitog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika