26.05.2009. / 19:10

Autor: Martina Čizmić

T. Ladišić: Izvještavanje je postalo "one man show"

Ladišić je studentima iz prve ruke prenio iskustva ratnog izvjestitelja i pokazao opremu koju koristi svakodnevno

Tihomir LadišićTihomir LadišićPoznati hrvatski televizijski novinar i urednik Tihomir Ladišić održao je predavanje na Visokoj novinarskoj školi o svom iskustvu televizijskog ratnog izvjestitelja.

Ladišić, koji je radio za ugledne svjetske televizijske postaje, a posljednje dvije godine radi za američku tv kuću Fox, izvještavao je iz Iraka u vrijeme najvećih borbi, a i trenutno je stacioniran u Bagdadu.

Istaknuo je kako je američki način rada u potpunosti različit od rada na hrvatskim televizijama.

"Prije svega koristi se nova tehnologija. Prije je za javljanje sa terena trebalo zakupiti vrijeme na satelitskom lilnku, što je bilo izuzetno skupo. Danas se uloži oko 20 tisuća eura u opremu za live stream i putem interneta sa jednom kamerom i jednim računalom možete gotovo do besvjesti izvještavati sa terena", istaknuo je Ladišić.

Dodao je da je kvaliteta takvih snimaka koje se emitiraju putem "stram boxa" visoke rezolucije, što često nije bio slučaj sa satelitskim linkom.

Osvrnuo se i na način na koji televizijske ekipe rade u Hrvatskoj.

"Vani se ne može dogoditi da na teren odlazi šestoro ljudi. To je sve više 'one man show'. Eventualno kamerman i novinar i to je to", rekao je Ladišić. Dodao je kako će takav način rada sigurno uskoro doći i u Hrvatsku što će promijeniti način na koji se rade prilozi i javljanja sa terena.

Na kraju je istaknuo kako je potpisao ugovor i za treću godinu izvještavanja za Fox, ali i kako bi se nakon isteka ugovora želio vratiti na HRT.

"Volio bih na HRT-u napraviti malu grupu, većinom mladih ljudi, koje bi obučio za rad na američki način. Prenio im svoja znanja i iskustva i tako ih osposobio za rad i sa stranim ekipama", zaključio je predavanje Ladišić.

Vezane vijesti

Potresne priče o ratu i strojevima

Potresne priče o ratu i strojevima

PONEDJELJAK 28. SVIBNJA Posljednji ponedjeljak u svibnju. Dan koji je za mene, poslije tri godine provedenih u Iraku i Afganistanu dobio i jedno novo… Više

Komentari

registracija
28/2/08

lepiaf, 27.05.09. 02:10

to pod pretpostavkom da u hrvatskoj kvaliteta i iskustvo nekoga zanima. i taj ladisic zivi u oblacima kao i ja...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika