27.05.2009. / 17:13

Autor: Nacionalova redakcija

Globus otkrio: Novinar 24 sata bio Titov ratni fotograf

Da ironija bude veća, godinu dana nakon Butkovićevog falsificiranog razgovora sa Sanaderom, Rašetin vizualni dio intervjua s Josipom Brozom, koji je imao zadaću izrugati se toj situaciji: od srijede je zbog uredničke nepažnje po ovoj tiskovini postao osvjedočeni povijesni dokument

Fotografija iz Globusa; Josip Broz Tito u ugodnom društvu s novinarem 24 sata Borisom Rašetom, a ne Titovim fotografom Milošom Rašetom, kako stoji u zagrebačkom tjednikuFotografija iz Globusa; Josip Broz Tito u ugodnom društvu s novinarem 24 sata Borisom Rašetom, a ne Titovim fotografom Milošom Rašetom, kako stoji u zagrebačkom tjednikuNovinar i komentator dnevnog lista 24 sata Boris Rašeta posve je nenadano postao povijesna ličnost i čovjek iz sjene čijem umjetničkom talentu Titove bezvremenske poze na fotografijama imaju ponajviše zahvaliti. Naime, zagrebački tjednik Globus objavio je u posljednjem broju temu 'Nepoznate snimke iz Titova podruma'. Kao što naslov da naslutiti, ideja je bila da se hrvatskoj javnosti predstave dosad rijetko viđene fotografije druga Tita u različitim pozama. Bilo da je riječ o krstarenju s Jovankom, uživanju u bilijaru s Nikitom Hruščovim ili pak rakijanju s glavnim državnim policajcem - ovim su fotografijama zajedničke dvije stvari: osim što one dolaze iz Titova podruma, njihov autor je Miloš Rašeta.

Riječ je o jednom od glavnih ratnih fotografa maršala Tita, čije je svježe obrijano i polunasmijano lice prigodno predstavljeno na fotografiji na trećoj stranici ovog teksta, i to kako stoji kraj svoje vječne muze - Josipa Broza. Međutim, nakon letimičnog pogleda na fotografiju gdje se čitatelje upoznaje s Milošom i Josipom, prosječnom poznavatelju dnevnih tiskovina u Hrvatskoj biti će jasno da je zapravo riječ o vještoj i vjerojatno nenamjerno objavljenoj fotomontaži, jer na njoj se umjesto rečenog fotografa zapravo nalazi lice novinara Borisa Rašete. Greška se vjerojatno potkrala tijekom odabira fotografija za tekst temeljem pretrage na Internetu, jer se radi o osobama koje nose isto prezime. U ovom slučaju, sličnosti između ratnog fotografa i novinara završavaju kod njihovog prezimena, pošto nam je potvrđeno da ovaj dvojac nije u rodbinskoj vezi, dok je Boris Rašeta tek nedavno čuo za Titovog fotografskog 'kroničara'. No, to ne objašnjava što novinar 24 sata radi kraj Tita.

Original - Koča Popović (desni, s brkovima) 'general-pukovnik JNA, društveno-politički radnik i narodni heroj Jugoslavije', zajedno s drugom Titom. Original - Koča Popović (desni, s brkovima) 'general-pukovnik JNA, društveno-politički radnik i narodni heroj Jugoslavije', zajedno s drugom Titom. Kako su nam kazale osobe upućene u 'montažiranje' ove crno - bijele fotografije, glava Borisa Rašete je prije godinu dana nasađena na tijelo oficira koji stoji bok uz bok s drugom Titom. Ta je fotografija na portalu H-Alter objavljena na Dan mladosti 2008. godine, a s povodom da bude 'vjerodostojna' ilustracija za novinarev satirični osvrt na čuveni intervju Davora Butkovića sa premijerom Ivom Sanaderom, odnosno s nekim tko se preko SMS poruka predstavljao kao šef vlade. Umjesto razgovora uglednog kroničara Jutrnjeg lista sa fantomskim kancelarom, Rašeta je odlučio intervjuirati davno preminulog Josipa Broza, kako bi ovaj imao priliku upozoriti svekoliku javnost na 'zastranjivanja u suvremenoj Hrvatskoj i šire'. Da ironija bude veća, godinu dana nakon Butkovićevog falsificiranog razgovora sa Sanaderom, Rašetin vizualni dio intervjua s Josipom Brozom, koji je imao zadaću izrugati se toj situaciji: od srijede je zbog uredničke nepažnje po ovoj tiskovini postao osvjedočeni povijesni dokument.

U cjelokupnoj situaciji posebno je zanimljiva činjenica što trup u Globusovoj fotografiji uopće ne pripada službenom maršalovom fotografu Milošu Rašeti, kako stoji u potpisu fotografije. Naime, vlasnik toga tijela je zapravo Koča Popović, 'general-pukovnik JNA, društveno-politički radnik i narodni heroj Jugoslavije', kako piše u jednoj od biografijskih verzija Wikipedije. Potvrda ove informacije najmanji je problem. Dovoljno je na Google pretraživač napisati kombinirane riječi 'tito' i 'koča' i tada će prva na redu izaći fotografija poput one iz Globusa. Međutim, umjesto Miloša Rašete (kako to stoji u potpisu Globusovog teksta) ili pak novinara Borisa Rašete (kako se to vidi na fotografiji), internetski pretraživač automatski izbacuje donekle sličnu fotografiju, ali na kojoj u ugodnom društvu s maršalom stoji Koča Popović.

Vezane vijesti

"Tito i drugovi"

"Tito i drugovi"

Knjiga "Tito i drugovi" slovenskog povjesničara Jože Pirjevca predstavljena je u četvrtak u Zagrebu, a autor predgovora ocijenio je kako 30 godina od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika