28.08.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

RUSIJA, VLADIKAVKAZ

DVA RUSKA GRANIČARA PRIZNALA UBOJSTVO OSMORICE KOLEGA

Ugnjetavani vojnici pobili cijelu svoju jedinicu


Dvojica ruskih graničara, za koje se smatralo da su ih oteli čečenski pobunjenici i pobili ostatak njihove jedinice, uhićena su u utorak u blizini Vladikavkaza, glavnog grada ruske republike Sjeverne Ošetije. Oni su odmah priznali da su oni, a ne Čečeni, ubili osmoricu svojih kolega s kojima su patrolirali u planinama između Ruske, Gruzijske i Čečenske granice, a zatim pobjegli s mjesta događaja.

Uhićeni Nikolai Bozhkov je ustvrdio da je ubio sedmoricu a Oleg Khismatulin jednog graničara i to stoga što su ih neprestano ugnjetavali i tukli.

Bezrazložno nasilje je čest slučaj u ruskoj vojsci nakon raspada Sovjetskog saveza. Učestala premlaćivanja novaka, ali i starijih vojnika od strane njihovih kolega samo su u 1998. godini dovela do ubojstva 57 vojnika, dok ih je 2.735 teže ozlijeđenih. Također, zbog zlostavljanja u vojsci te je godine zabilježeno više od 500 samoubojstava.

Ruski ministar obrane Sergej Ivanov je nedavno naredio zapovjednicima svih rodova vojske da počnu provoditi mjere koje bi zaustavile učestalo nasilje međi vojnicima, te naredio temeljite mentalne i medicinske provjere vojnika – graničara.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika