29.05.2009. / 11:55

Autor: Hina

Najnovije otkriće: Djecu ipak treba tjerati da uče

Roditelje i nastavnike koji očajavaju jer djeca zanemaruju učenje možda će razveseliti vijest da takav napor vrijedi truda i daje plodove, tvrdi australsko sveučilište koje je provelo opsežno istraživanje u srednjim školama.

Odluka o količini učenja ne smije se prepustiti djeciOdluka o količini učenja ne smije se prepustiti djeciRoditelje i nastavnike koji očajavaju jer djeca zanemaruju učenje možda će razveseliti vijest da takav napor vrijedi truda i daje plodove, tvrdi australsko sveučilište koje je provelo opsežno istraživanje u srednjim školama.

"Ako vam se učini da vaše prodike padaju na neplodno tlo, nemojte odustati jer, naprotiv, one su korisne", rekao je znanstvenik Andrew Martin sa sveučilišta u Sidneyu, istaknuvši da "učitelji i roditelji u tijeku svih godina srednje škole imaju velik utjecaj".

Martin je studijom obuhvatio 3450 učenika iz australskih srednjih škola i uspio razbiti uvjerenje da vršnjaci s kojima se dijete druži više utječu na njega nego nastavnici ili roditelji.

Proučavao je pritom motivaciju, trud, obavljanje školskih zadaća, stupanj zadovoljstva i radosti djeteta u školi, redovito pohađanje odnosno "markiranje" te naposljetku djetetove težnje, piše stručni američki časopis Teachers College Record.

"Roditelji i nastavnici, kojima se katkad čini da su nemoćni u odnosu prema svojem adolescentu, više utječu na akademsku motivaciju nego to misle, ponekad i triput više nego što na mlade utječu njihovi vršnjaci", zaključio je Martin.

Naprotiv, u društvenim i emocionalnim pitanjima mladi radije slušaju vršnjake nego roditelje ili učitelje.

Vezane vijesti

Moguća modifikacija mentalnih sposobnosti tinejdžera

Moguća modifikacija mentalnih sposobnosti tinejdžera

Mentalne sposobnosti tinejdžera mogu se povećati ili smanjiti mnogo više nego što se to donedavno mislilo, dokazala je nova studija objavljena u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika