29.05.2009. / 15:56

Autor: Martina Čizmić

Sjeverna Koreja opet provocira: Peto 'testiranje' raketa

Nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a najavilo nove sankcije protiv komunističkog režima u Pjongjangu, oni su odvratili kako će biti prisiljeni poduzeti nove 'obrambene poteze'

Sjeverna Koreja i dalje ispaljuje rakete malog dometaSjeverna Koreja i dalje ispaljuje rakete malog dometaSjeverna Koreja nastavlja provocirati svoje južne susjede, ali i ostatak svijeta koji sa zabrinutošću promatra što se to događa u Aziji.

Po peti put ovog tjedna Sjeverna je Koreja ispucala rakete kratkog dometa, pod izlikom testiranja.

Nakon nuklearnog pokusa početkom tjedna, Sjeverna je Koreja 'testirala' još pet raketa dometa do 130 kilometara.

Nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a najavilo nove sankcije protiv komunističkog režima u Pjongjangu, oni su odvratili kako će biti prisiljeni poduzeti nove 'obrambene poteze'.

Inače, sve je počelo još 5. travnja kada je Sjeverna Koreja ispalila raketu dugog dometa koja je na kraju pala u Japansko more, nakon čega je Vijeće sigurnost, a i većina zapadnih vlada, osudila taj čin.

No, članice Vijeća sigurnosti pripremaju rezoluciju kojom će osuditi i nuklearni pokus koji je izveden početkom tjedna, a još uvijek ostaje otvorena opcija sankcija, kojima se najviše protive Rusija i Kina.

Ipak, kineske vlasti su ozbiljno shvatile sjevernokorejske prijetnje vojnom akcijom, jer su povukle sve ribarske brodove iz Žutog mora.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika