31.05.2009. / 22:50

Autor: Hrvoje Šimičević

Video: U Beogradu uhićen Pukanićev ubojica Željko Milovanović

Kako doznajemo, Milovanović je uhićen temeljem iskaza tajnog svjedoka, čije su informacije utjecale i na jučerašnje uhićenje Milenka Kuzmanovića

Privođenje Željka Milovanovića; Foto: M. Perić/BlicPrivođenje Željka Milovanovića; Foto: M. Perić/BlicŽeljko Milovanović, kojeg se sumnjiči da je bio izvršitelj atentata na Ivu Pukanića i Niku Franjića, uhićen je večeras u beogradskoj četvrti Dorćol. Njegovo uhićenje potvrdio je i srpski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić.

Milovanović je u vrijeme akcije srbijanske policije bio naoružan, a u pištolju je imao metak u cijevi, potvrdio je Dačić za B92.

U tijeku je i pretres iznajmljenog stana u kojem je Milovanović uhićen, jer se sumnja da ima još oružja.

Kako doznajemo, Milovanović je uhićen temeljem iskaza tajnog svjedoka pokajnika, čije su informacije utjecale i na jučerašnje uhićenje Milenka Kuzmanovića, kao i konačno pritvaranje Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam.

Ubojstvo Ive Pukanića: Milenku Kuzmanoviću određen pritvor od 48 sati

Od listopada prošle godine, Milovanović je bio u bijegu od hrvatskog pravosuđa. Za njim su potom tragale i policije Bosne i Hercegovine te Srbije. Milovanovića se tereti da je pred zgradu NCL Media Grupe 23. listopada dovezao skuter sa bombom, koja je nekoliko sati poslije usmrtila Ivu Pukanića i Niku Franjića.

Prije provođenja atentata, Milovanović je mjesec dana pratio Ivu Pukanića, te je čak iznajmio stan koji se nalazio preko njegovog puta. Nakon što je utvrđeno kako se iza kacige sa nadzorne snimke kod mjesta zločina zapravo krije njegovo lice, Milovanović se upustio u bijeg. Krajem listopada, on jeveć boravio na području Doboja, gdje je povučenim životom boravio posljednjih godina. Tamo je umalo uhićen, a kao jedna od pretpostavki njegovog ponovnog bijega, nije isključena ni teza da je Milovanović nedugo prije dolaska tamošnje policije pobjegao zahvaljujući dojavi iz njihovih redova. Od tada mu se gubi trag, sve do večeras.

Milovanović je jedan od najopasnijih kriminalaca u regiji, koji iza sebe ima veliki broj teških kaznenih djela. Za njim je raspisana i Interpolova tjeralica, a prije nekoliko godina dva puta je pobjegao policajcima nakon što je priveden zbog višemilijunskih pljački.

Željko MilovanovićŽeljko MilovanovićMilovanović iza sebe ima i vojnu karijeru. Naime, on je sedam godina bio pripadnik Jedinice za specijalne operacije, koju je vodio utamničeni Molorad Ulemek Legija, osuđen za ubojstvo srpskog premijera Đinđića. Osječki sud ga traži zbog ratnih zločina u Slavoniji, a zbog drugih teških kaznenih dijela tražen je i od sudova u Beogradu, Novom Sadu i Subotici. Milovanović je rođen u Hrvatskoj, a osim hrvatskog, ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Uključujući Milovanovićevo privođenje, zbog Pukanićeva ubojstva do sada je uhićeno sedam osoba. Odmah nakon atentata, policija je privela bratiće Roberta i Luku Matanića, Amira Mafalanija te Slobodana Đurovića, da bi nakon svjedočenja tajnog svjedoka pokajnika pao i glavni organizator atentata: Joca Amsterdam. U osnovanoj bojazni da ga Jocić ne likvidira jer je ovaj znao previše o ubojstvu u centru Zagreba, on je odlučio razotkriti glavne protagoniste ovog zločina.

Prokazao je i jučer jučer uhićenog Milenka Kuzmanovića, kojeg se pak tereti da je preko srpsko-hrvatske granice prenio kobni eksploziv, te da je u akciji 'izvlačenja' atentatora trebao omogućiti bijeg Robertu i Luki Mataniću. Njemu je sinoć određen 48-satni pritvor.

Uhićenje Željka Milovanovića

Uhićenje Željka Milovanovića

Vezane vijesti

Za ubojstvo Pukanića grupi ukupno 148 godina zatvora

Za ubojstvo Pukanića grupi ukupno 148 godina zatvora

Vrhovni sud potvrdio je najveća kaznu za organizirano ubojstvo u Hrvatskoj; za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića odredio je šesteročlanoj skupini… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika