Objavljeno u Nacionalu br. 707, 2009-06-02

Autor: Maroje Mihovilović

Novi skandal talijanskog premijera

Berlusconi tvrdi da nije bilo seksa, a Noemi šuti

NOVA LASCIVNA AFERA talijanskog premijera vrti se oko tajnovite prirode njegova odnosa s jednom 18-godišnjom djevojkom

LJEPOTICA, TATICA I
OGRLICA Noemi Letizia pozirala je Associated Pressovu fotografu u svom napuljskom stanu s
Berlusconijevom slikom i ogrlicom vrijednom 6000
eura koju joj je darovao za
rođendanLJEPOTICA, TATICA I OGRLICA Noemi Letizia pozirala je Associated Pressovu fotografu u svom napuljskom stanu s Berlusconijevom slikom i ogrlicom vrijednom 6000 eura koju joj je darovao za rođendanIsprva se činilo da je riječ samo o još jednoj lascivnoj aferici, kakve stalno prate talijanskog premijera i medijskog tajkuna Silvija Berlusconija. No ona za njega postaje toliko neugodna da čak razmišlja da se u vezi s njom obrati talijanskom parlamentu. Sve je počelo kad su mediji otkrili da je Berlusconi u travnju u Napulju nenajavljeno prisustvovao proslavi 18. rođendana stanovite Noemi Letizije, kojoj je tom prilikom darovao 6000 eura vrijednu ogrlicu. Za djevojku je tvrdio da je kći njegova dugogodišnjeg prijatelja. Berlusconiju neskloni listovi, u prvom redu dnevnik La Repubblica, napali su premijera da je neprimjereno da se pojavi na takvom rođendanu i pokloni slavljenici tako skup dar bez ozbiljnijeg objašnjenja. Ti mediji počeli su istraživati u kakvoj su vezi 72-godišnji Berlusconi i 18-godišnja plavojka s ambicijama u showbusinessu, pa su se pojavile dvije teze: ili da je on u ljubavnoj vezi s djevojkom, ili da joj je izvanbračni otac (ona ga naziva "tatica").


Berlusconi je u posljednje vrijeme bio zadovoljan svojim političkim statusom jer je njegova stranka uvjerljivo pobijedila na nedavnim parlamentarnim izborima. Sad ima veliku većinu u parlamentu pa priprema veliku reformu političkog sustava, namjerava povećati premijerske ovlasti, smanjiti broj zastupnika sa 630 na 300, a planira i veliku reformu pravosuđa kojom bi se smanjile ovlasti sudaca i tužitelja i tako ograničila i mogućnost da oni istražuju njegove mutne poslove. Samouvjereno se ponašao i kad je procurila afera s 18-godišnjom djevojkom iz Napulja, tvrdeći da je posrijedi sasvim nevina gesta prema prijateljevoj kćeri koju nikad nije vidio bez prisutnosti njezina oca.
No mediji koji nisu pod Berlusconijevom paskom, za razliku od svih šest talijanskih nacionalnih televizijskih kanala i niza listova u njegovu vlasništvu, počeli su energičnije istraživati. Otkriveno je da se Berlusconi viđao s Noemi Letizijom u raznim prilikama bez prisutnosti njezinih roditelja. Ona je za Novu godinu - zajedno s još nekim mladim ženama - bila pozvana u jednu od njegovih vila na Sardiniji. Svojedobno je bila i na gala večeri koju je on priredio za uglednike iz sfere masovne kulture.

Neki su novinari počeli istraživati i navodno prijateljstvo Berlusconija i oca mlade djevojke. Doduše, njezini roditelji nisu osporili Berlusconijevu tvrdnju da su stari prijatelji, ali novinari su u to posumnjali jer nema nikakvih dokaza da su se Berlusconi i djevojčini roditelji ikada družili, ako su se uopće i poznavali. Djevojčin otac je funkcionar Berlusconijeve stranke u jednoj napuljskoj četvrti, kakvih u Italiji ima na tisuće, a nema nikakva političkog razloga zašto bi se oni poznavali. Berlusconi je izjavio da ga poznaje jer je bio vozač preminulog političara Bettina Craxija, s kojim je Berlusconi bio blizak prije nego što je ušao u politiku. No Craxijev sin Bobo izjavio je da taj čovjek nikada nije bio šofer njegova oca. Pojavili su se svjedoci koji su tvrdili da im je djevojka pričala kako joj je Berlusconi obećao da će joj pomoći da napravi karijeru ili kao manekenka ili u politici. Novinari su pokušali razgovarati s njezinim roditeljima, ali su oni to odbili. No 22-godišnji Gino Flaminio, koji je hodao s tom djevojkom do prije nekoliko mjeseci, ispričao je kako je Berlusconi nju često nazivao telefonom i davao komplimente njezinu "anđeoskom licu".
Ona je žarko željela postati manekenka, pa je - priča Flaminio - svoje fotografije u donjem rublju i bikiniju slala na razne adrese. Jedan takav portfolio poslala je i glavnom uredniku Berlusconijeve televizije Rete 4 Emiliju Fedeu, koji je tražio svježa lica za najavljivačice i voditeljice. Flaminio je uvjeren da je Fede taj portfolio pokazao Berlusconiju, jer je ubrzo nakon toga Berlusconi počeo nazivati tada još 17-godišnju Noemi Letiziju.Veronica Lario, druga supruga Silvija Berlusocnija, želi se razvesti u diskreciji jer njezin suprug u rukama drži većinu
talijanskih medijaVeronica Lario, druga supruga Silvija Berlusocnija, želi se razvesti u diskreciji jer njezin suprug u rukama drži većinu talijanskih medija

Ubrzo je uslijedio Berlusconijev poziv da ona s njim provede novogodišnje praznike u vili na Sardiniji, gdje se okupilo pedesetak mladih ljepotica, glumičica, voditeljica ili onih koje to žele biti. Tjednik L'Espresso objavio je prije nekoliko dana vrlo nezgodne pojedinosti o toj zabavi u njegovoj vili gdje je bila i Noemi Letizia. U članku "Berlusconijev harem" na pet stranica opisuje se kako je 50 mladih žena posebnim avionom prebačeno na Sardiniju u Berlusconijevu luksuznu vilu "Certosa". Bilo je najavljeno da će to biti "politički tečaj", ali "samo se pjevalo, plesalo, gostilo i išlo u shopping". Posljednja zabava završila je 31. prosinca spektakularnim vatrometom. Iz Berlusconijeva kruga smjesta su demantirane tvrdnje bivšeg dečka Noemi Letizije, uz tvrdnje da je on lažljivac i kriminalac, jer je nedavno osuđen na dvije godine zatvora uvjetno zbog krađe mobitela.
La Repubblica je objavila da je jasno da je Berlusconi lagao o svojoj vezi s tom djevojkom te je od njega zatražila da odgovori na deset pitanja i razjasni proturječja između svojih riječi i činjenica. I brojni talijanski javni i kulturni radnici zgražaju se nad tom aferom.

Nobelovac Dario Fo o tome je oštro pisao na svom blogu, a i brojni opozicijski političari od Berlusconija traže da odgovori na pitanja La Repubblice. Dario Franceschini, vođa najveće oporbene stranke, Demokratske, izravno je pozvao premijera da prekine šutnju. Franceschini je gotovo svakog dana pri susretima s novinarima ponovno otvarao tu temu. Prošlog petka rekao je i ovo: "Čovjek koji vodi državu trebao bi promovirati stanovite vrijednosti. Biste li vi čovjeku kakav je Berlusconi povjerili odgoj svoje djece?"
ZABRINUTI PREMIJER Berlusconi boji se da će izgubiti glasove katolika pa je odlučio javno braniti
svoja stajališta u popularnoj emisji 'Porta a porta', a želi o aferi govoriti i pred parlamentomZABRINUTI PREMIJER Berlusconi boji se da će izgubiti glasove katolika pa je odlučio javno braniti svoja stajališta u popularnoj emisji 'Porta a porta', a želi o aferi govoriti i pred parlamentomTime se Franceschini dotaknuo vrlo osjetljivih Berlusconijevih obiteljskih prilika. Naime, zbog najnovije afere Berlusconijeva druga supruga, 52-godišnja Veronica Lario, objavila je da pokreće brakorazvodnu parnicu, ogorčena na njegove neprestane flertove s mladim ljepoticama iz showbusinessa. O tome da u braku Berlusconija i Veronice Lario već dulje vrijeme mnogo toga ne štima, i ona je sama već 2007. javno progovorila u pismu što ga je - nakon sličnog muževa flerta - poslala medijima, tražeći od njega javnu ispriku, koju je tada i dobila. Ali njezina odluka da zatraži razvod izazvala je u Italiji brojna nagađanja o podjeli njegove goleme imovine. Ona kaže da želi da razvod bude dostojanstven, te se - što se nje tiče - može očekivati da će tako i biti. No ujedno zahtijeva da njezino troje djece, koje ima s Berlsuconijem, ni na koji način ne bude zakinuto u odnosu na dvoje starije djece iz Berlusconijeva prvog braka.

Sve više Talijana smatra da je Berlusconi u posljednje vrijeme - u svom javnom flertovanju - pretjerao čak i s obzirom na vlastite standarde. Veronica Lario je već nedavno javno reagirala kad je prije dva mjeseca najavio da će na listu kandidata svoje stranke Narod slobode za predstojeće izbore za Europski parlament uvrstiti četiri ljepotice koje nemaju nikakva iskustva u politici, od kojih su dvije glumice iz talijanskih televizijskih sapunica, jedna sudionica "Big Brothera", poznata po tome što se često slika gola kako bi pokazala svoje raskošno poprsje, a jedna televizijska voditeljica. Ta njegova najava izazvala je brojne reakcije, a najoštrija je bila upravo Veronica Lario, koja je napala muževu erotsku estradizaciju politike. Berlusconi je poslije skinuo s kandidatske liste tri ljepotice, ostala je na njoj samo 27-godišnja televizijska voditeljica Barbara Matera. Uslijedio je Berlusconijev odlazak na proslavu 18. rođendana Noemi Letizije, a upravo je to najviše razbjesnilo njegovu suprugu, koja se ponovno sa zgražanjem obratila javnosti, poslavši pismo novinskoj agenciji ANSA u kojem podsjeća da Berlusconi nije prisustvovao ni jednom 18. rođendanu svoje djece, a sada ide na rođendan lijepoj kćeri navodnog znanca. To više nije mogla otrpjeti, a dosad je već štošta pretrpjela, jer to što Berlusconi radi traje već godinama

Berlusconi kontrolira većinu medija u Italiji, ali oni koji nisu pod njegovim nadzorom žestoko su se uhvatili afere s Noemi LetizijomBerlusconi kontrolira većinu medija u Italiji, ali oni koji nisu pod njegovim nadzorom žestoko su se uhvatili afere s Noemi LetizijomSad se nagađa da bi afera mogla imati i političke posljedice jer bi se Veronica Lario mogla politički angažirati na strani opozicije, ali je ona takvu mogućnost otklonila. Kaže da će se sada koncentrirati na razvod, a sve ostalo je u drugom planu. U njezinu je interesu da sve to bude što diskretnije, djelomice i stoga što Berlusconi kao medijski magnat kontrolira većinu televizija i novina u Italiji. Ako ona krene protiv njega preko lijevo orijentiranih listova, on bi mogao pokrenuti pravu lavinu napada na nju.

Zanimljivo je da je u Berlusconijevu obranu, nakon Franceschinijeve izjave, stalo sve njegovo petero djece, izjavivši da su uvrijeđeni tom ocjenom jer imaju odličnog oca. Njegovi politički sljedbenici smatraju da Berlusconi nema nikakva razloga da se o bilo čemu očituje, posebno ne u parlamentu, a sve priče o 72-godišnjem premijeru i 18-godišnjoj Noemi proglasili "najobičnijim tračevima te predizbornim blaćenjem premijera prije skorašnjih izbora za Europski parlament". Na tim izborima očekuje se nova uvjerljiva pobjeda Berlusconijeve stranke Narod slobode, koja uživa podršku 3 posto više birača nego prije nedavnih parlamentarnih izbora.
Prema nekim izvorima bliskim Berlusconiju, on posljednjih dana ipak sve teže podnosi aferu te razmišlja da ipak nekako odgovori na optužbe, pa otud i njegova izjava novinarima da bi se o tome mogao očitovati i u parlamentu. Navodno je zabrinut zbog utjecaja afere na svoje katoličke birače. Nije ipak otišao u parlament, ali je novinarima zanijekao da je u njegovu odnosu prema njoj bilo ičega neprimjerenog: "S maloljetnicama nisam nikada imao vatrenih odnosa. Ako mi netko u vezi s tim postavi pitanje, ja ću odgovoriti: 'Apsolutno ne!' Na to se mogu zakleti na svoju djecu, te kažem da bih, kad bi to bilo točno, smjesta podnio ostavku. A pogledajte što se može pročitati u novinama na sve strane."
Mogu se pročitati za njega sve gore i gore stvari.

Grudi Veronice Lario - Berlusconijeva supruga

Desno orijentirani list Libero napao je njegovu suprugu Veronicu Lario. U komentaru joj poručuje da prestane napadati Berlusconija zato što se osvrće za lijepim ženama. Zar se ona ne sjeća kako je nju upoznao. Ona je bila 23-godišnja glumica kad ju je vidio u kazališnoj predstavi gdje je na pozornici pokazala svoje raskošne gole grudi i postala mu je ljubavnicom još dok je bio u braku s prvom suprugom. Izvan braka rodila mu je troje djece, a tek nakon razvoda od prve žene i rođenja sve to troje djece on se njome 1990. oženio.

Vezane vijesti

Berlusconi predlaže predsjednički sustav za Italiju

Berlusconi predlaže predsjednički sustav za Italiju

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi je u petak predložio da Italija usvoji predsjednički sustav vlasti, nalik na francuski, i nije isključio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika