Objavljeno u Nacionalu br. 707, 2009-06-02

Autor: Sandra Županić

TOP STIPENDIJA za Top studente

638 kandidata u utrci za Top stipendiju

Najbolji od najboljih studenata konkuriraju za stipendijski fond od čak 1,52 milijuna kuna

Posljednje predstavljanje Top Stipendije održano je u PuliPosljednje predstavljanje Top Stipendije održano je u PuliZa ovogodišnju Top stipendiju za top studente do zatvaranja ovog broja Nacionala pristiglo je 638 prijava studenata sa svih hrvatskih sveučilišta. Uz osnivača, tjednik Nacional, partneri ovogodišnje, osme po redu akcije Top stipendija su renomirane hrvatske tvrtke Ina, Ingra, HRT, Vipnet, Diners club, Hrvatska poštanska banka, Tankerkomerc, Turisthotel i Tankerska plovidba, koje su osigurale dosad najveći stipendijski fond koji iznosi 1,52 milijuna kuna. Također, ove će godine biti dodijeljeno 38 stipendija, a to je četiri više nego prošle godine. Treba napomenuti da je ova stipendija najveća u Hrvatskoj te svaki dobitnik dobije iznos od 4000 kuna mjesečno u roku od deset mjeseci, ili ukupno 40.000 kuna.


Uskoro kreće proces selektiranja ovogodišnjih Top studenata. Važno je spomenuti da se broj stipendija za pojednio sveučilište određuje prema veličini sveučilišta, ali i prema broju prijavljenih studenata sa svakog sveučilišta. Odabir Top studenata vrši se u nekoliko faza. Kako sa Sveučilišta u Zagrebu, koje je i najveće, obično dolazi najviše prijava sastavljeno je zasebno povjerenstvo koje odabire finaliste sa ovog sveučilišta, a predvodi ga prorektorica za studije i upravljanje kvalitetom zagrebačkog sveučilišta Ljljana Pinter. Nakon toga zasjeda Stipendijsko vijeće sastavljeno od prorektora za nastavu svih hrvatskih sveučilišta koje odabire sto finalista sa svih sveučilišta, veleučilišta i visokih škola.

Konačne dobitnike, njih 38, odabire Stipendijska komisija koju čine predstavnici tvrtki partnera Top stipendije. Ove godine akcija Top stipendija obogaćena je nekim novostima, a jedna od njih je da će najbolji student, po izboru redakcije Nacionala, dobiti stipendiju koja će nositi naziv "Top stipendija Ivo Pukanić", u čast Ivi Pukaniću koji je bio jedan od idejnih začetnika cijelog projekta. Također, novitet ovogodišnje stipendije su i novi, jasniji kriteriji za vrednovanje prijava svih studenata bez obzira na različitost studija koje pohađaju, a kojima će se služiti Stipendijsko vijeće prilikom odabira sto finalista.

Top stipendiju za top studente osnovalo je vodstvo tjednika Nacional 2002. godine kako bi nagradili rad i uspjeh najboljih studente sa svih hrvatskih sveučilišta. Kroz proteklih sedam godina putem Top stipendija stipendirano je 179 studenata iz cijele Hrvatske sa više od 40 različitih fakulteta, visokih škola i veleučilišta. Do danas je u Top stipendije uloženo čak 7,16 milijuna kuna te je tako ova akcija već niz godina potvrđuje društvenu važnost.
Imena dobitnika Top stipendije ostaju tajna do svečanosti proglašenja koja će se ove godine održati 8. srpnja u hotelu The Westin u Zagrebu. Kriteriji za odabir finalista, ali i sve ostale informacije o akciji mogu se naći na web stranicama www.topstipendija.net.

Vezane vijesti

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uručuio je u Predsjedničkim dvorima dobitnicima Top stipendije za top studente prve rate za akademsku godinu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika