Objavljeno u Nacionalu br. 707, 2009-06-02

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Užas Hrvatskog radijskog festivala

U toj besmislenoj, neprofesionalnoj i ružnoj fešti najuvredljiviji je bio duet Nine Badrić i Harija Varešanovića u kojem nisu pjevali ni balkanski blues ni bosanski fado, nego pop-pjesmicu uz koju će si ubrzo čitava horda seljačina razbijati pivske boce na čelu

Zrinka PavlićZrinka PavlićBEZ PRESERAVANJA
U DRUGOM KRUGU
Lokalni izbori 2009.,
HTV1, nedjelja, 22.00
Aj dobro, u drugom su pokušaju Dijanica i Micek uspjeli bit manje dosadni i malo više sadržajni. Bavili su se pričama o kandidatima, a ne preseravanjima s grafički dizajniranim i specijalnim efektima urešenim popisima rezultata. Ovaj je put emisija o rezultatima lokalnih izbora ipak bitno manje nalikovala prekomjernoj dozi tableta za spavanje jer smo dobili koliko-toliko suvisle goste u studiju, javljanja iz stožera pobjednika u kojima se gomila polusvijeta laktarila ne bi li se slikala što bliže svom voljenom kandidatu, a bogami i iz stožera gubitnika, koji su svi redom izjavljivali da su od glave do pete prezadovoljni rezultatima. Kerum se, nažalost, ovaj put uspio suzdržati od svađanja s imaginarnim likovima iz vlastite frizure pa je revijalni moment izostao, ali smo zato dobili Mikija Bandita na Bundeku u belom džez odelu kako se zaklinje na vjernost Bogu, Zagrebu, ženi, kćeri i socijaldemokraciji ko da je upravo Oscara osvojio. Sve u svemu, televizijska izborna noć nije nas baš zasula golemim uzbuđenjima, napetošću i iščekivanjem, ali barem smo ovaj put izbjegli natjecanje u brzom čitanju.
Ocjena: aj, dobro (3)

BALKANSKI UŽAS, A NE BLUES
Hrvatski radijski festival,
NovaTV, subota, 22.00
U jednoj od prethodnih kolumni zgražavala sam se nad priredbom u čast dodjele Porina, koju su od apsolutnog pada u provincijsko blato spasila tek grupe Vatra i Elemental. Nije mi ni u peti bilo da će se ubrzo na televiziji pojaviti drugi estradni IVENT u usporedbi s kojim će mi Porin izgledati ko da je sletio drito s Broadwaya. Hrvatski radijski festival sa svojim playback primadonama oba spola i farmerskim voditeljskim duom koji bi bio daleko korisniji da je šutio i treptao lijepim okicama zapravo je toliko užasan da ga se s Porinom niti ne može uspoređivati. Prije bi išao uz bok onih seljančizama s pjesmama koje diraju u dušu, pri čemu bi potonje bez većeg truda izašle kao moralni i kvalitativni pobjednici. Glupo se uopće zamarati s detaljima te potpuno besmislene, loše organizirane, neprofesionalne i od najgoreg kiča ružnije fešte, ali izdvojit ću jedan moment koji me, neovisno od sveopćeg užasa, posebno uvrijedio. Duet Nine Badrić i Harija Varešanovića. OK, Nina ima pravo pjevati što hoće. I pop, i narodnjake, i death metal - ma, brate mili, ožeži po čemu god hoćeš. No kad mi se zamaskiran pretencioznom produkcijom i pjevačicom čiji je ugled dosad bio besprijekorno urban - najobičniji NARODNJAK prodaje kao nekakva superkvalitetna etno-umjetnost, onda mi je zlo. Ne, ono što su oni (nota bene - također na playback) te večeri otpjevali nije nikakav balkanski blues niti bosanski fado niti visokokvalitetan etno, a nije bogami ni sevdah. To je prerada narodnog melosa u pitku i nezahtjevnu pop-pjesmicu uz koju će si bez sumnje ubrzo čitava horda seljačina razbijati pivske boce na čelu. Drugim riječima, novokopmonovani narodnjak. Daleko ispod uobičajenog Nininog nivoa, ali sasvim u skladu sa jeftinjonom Hrvatskog radijskog festivala. Nije ni čudo što si je stavila masku na facu dok je "sevdačila" uz Harija. I meni je bilo neugodno.
Ocjena: teški užas (-1)

VOLIM SLUŠATI RADIO
Proces, HTV1, srijeda, 21.45
Oho, evo još jedne televizijske emisije osim "Pola ure kulture" koja opako teži statusu radijske emisije. Naime, cijelu ovotjednu emisiju odgledala sam okrenuta leđima televizoru i prčkajući nešto po kompjuteru. Okrenula sam se jedan jedini put, da bih vidjela kako to izgleda majka koja vlastitog sina izbacuje iz kuće nakon ostavinske rasprave. A i to samo zato što me retorika podsjetila na onu koju smo navikli slušati u pokojnoj "Istrazi" Roberta Valdeca. Sa svime ostalim - usiljenim kićeno-poetskim izričajem u najavama između priloga i radijski intoniranim prilozima - čista pravničko-komunalna verzija "Pola ure kulture". Mašala!
Ocjena: jedva prolaz (2)

AUGUSTIN HAGRID
Ekumena, HTV1, četvrtak, 5.55
Ne mogu vjerovati da pišem o "Ekumeni", religijskom kontakt programu koji me zanima jednako kao što bi me zanimao frizerski kontakt program. No grmljavina u samo svitanje četvrtka nagnala me na paljenje televizora u spavaćoj sobi, što mi je inače pouzdan sedativ. "Ekumena" me, međutim, NIJE uspavala nego urnebesno zabavila. Voditelj Augustin Bašić pokušavao je, naime, od svojih sugovornika iz svih zapaženijih vjerskih zajednica u Hrvatskoj, dobiti odgovor da je Papin posjet Izraelu maltene važniji povijesni događaj od ujedinjenja Europe, globalne recesije i zatopljenja. Kad nijedan sugovornik - čak ni katolički svećenik - nije pao pokošen značajem i budućim pozitivnim posljedicama Bendžijevog posjeta Svetoj zemlji, durio se ostatak emisije, nevjerojatno nalikujući mrgudnom Hagridu iz "Harryja Pottera". I kako da čovjek zaspe uz takve skečeve?
Ocjena: urnebesno!

DNO DNA
Farma, NovaTV, petak/nedjelja, 20.00
Hahahahaha, koje DNO! I natjecatelji, i producenti, i cijeli show! S tim da na natjecatelje zbilja ne vrijedi trošiti riječi - većina ih je rubno retardirana pa priča s piljaričko-neandertalskom tučnjavom uopće nije čudna. Jedina je utjeha to što će protagoniste sada mediji GODINAMA zasluženo povlačiti po blatu. No kakvi god bili, NovaTV ispala je još gora. Raznim manipulacijama, od kojih je najvidljivija ona s vraćanjem bivših farmera, cijeli su show nastojali potencirati sukobe, a kad je nastala tarapana, pod preprozirnom krinkom "fair playa" najprije su izbacili samo jednu sudionicu, a ostalima složili navlakušu te ih izbacili tek usred (vlastite) svadbe. Mrak. Što li će tek u sljedećoj sezoni napraviti zbog presvete gledanosti? Potpuno je svejedno. Niže od ovoga ne može. Bar se nadam. Jer inače možemo očekivati kamere u poljskom zahodu i septičkoj jami.
Ocjena: bljak (-1000)

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika