Objavljeno u Nacionalu br. 707, 2009-06-02

Autor: Marko Biočina

Geofoto MORH-u izrađuje najmoderniji geoinformacijski sustav

ZVONKO BILJECKI, čelni čovjek Geofota, nada se da će im posao s MORH-om otvoriti vrata poslovanja s ostalim državama
članicama NATO-aZVONKO BILJECKI, čelni čovjek Geofota, nada se da će im posao s MORH-om otvoriti vrata poslovanja s ostalim državama članicama NATO-aHrvatska geoinformatička tvrtka Geofoto trebala bi do kraja sljedeće godine dovršiti rad na projektu Vojnog geoinformacijskog sustava za potrebe hrvatskog Ministarstva obrane. Rad na projektu vrijednom oko 11 milijuna eura Geofoto započeo je 2004. godine s ciljem da stvori digitalnu vojnu topografsku bazu koja može poslužiti za opskrbljivanje drugih članica NATO-a geografskim i kartografskim podacima područja Republike Hrvatske. Te obveze Hrvatska je preuzela još 2000. pristupanjem Partnerstvu za mir, a svi podaci sadržani u sustavu morali su zadovoljavati stroge NATO-ove standarde. U prvoj fazi projekta koja je realizirana tijekom 2004., izrađen je objektni model podataka temeljne vojne topografske baze na osnovi zahtjeva i potreba svih čimbenika MORH-a i Oružanih snaga.

U drugoj fazi projekta, koja je realizirana tijekom 2005., izrađeno je originalno konceptualno rješenje cijelog sustava, te je razvijen i implementiran proizvodni proces temeljen na prostornim bazama podataka. Imajući na umu da VoGIS treba zadovoljiti više zahtjeva, a ne samo izradu karata, Geofotov tim je osmislio koncept kojemu su u središtu topografske baze podataka i gdje baze sitnijeg mjerila proizlaze iz baze krupnijeg mjerila. Treća, proizvodna faza, ugovorena 2006. s rokom dovršetka do kraja 2010., obuhvaća preuzimanje svih potrebnih podataka Državne geodetske uprave, izradu potrebnih baza podataka s dopunom i aktualizacijom sadržaja, te kartografsku izradu i tisak svih listova Vojne topografske karte. Karte nastale u okviru ovog projekta prve su vojne karte RH napravljene od početka do kraja u Hrvatskoj, pomoću hrvatske opreme i stručnjaka te apsolutno jedne od najboljih u Europi. Zbog toga u Geofotu vjeruju kako će im geoinformacijski sustav koji su izradili za Hrvatsku biti sjajna referenca u dobivanju poslova u drugim državama članicama NATO-a.

Vezane vijesti

Geofoto preuzeo topografski informacijski sustav Venecije

Geofoto preuzeo topografski informacijski sustav Venecije

Predsjednik Uprave Geofota, Zvonko Biljecki potpisao je danas u Veneciji ugovor o suradnji na izradi topografskih karata i topografske baze podataka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika