Objavljeno u Nacionalu br. 707, 2009-06-02

Autor: Robert Bajruši

Political report

Milanović ugrožen izbornim porazima

SDP je pogrešno očekivao da će se HDZ urušiti sam od sebe pod teretom krize

UZDRMAN TRON Zoran Milanović tek će se
suočiti s pravim kritikama
unutar SDP-aUZDRMAN TRON Zoran Milanović tek će se suočiti s pravim kritikama unutar SDP-aPorazi u drugom krugu lokalnih izbora u Splitu, Velikoj Gorici i Sisku mogli bi bitno oslabiti utjecaj Milanovića u SDP-u. Definitivno se pokazala pogrešna procjena kako će se uslijed loše ekonomske situacije i slabog vođenja vlade HDZ urušiti sam od sebe, kao što se to dogodilo prije izbora 3. siječnja 2000. Zasad nitko nije doveo u pitanje njegov položaj, ali razmjeri izbornog neuspjeha bit će vidljivi idućih mjesec dana, kada se u SDP-u otvori rasprava o kandidatu na predsjedničkim izborima. Još prije dva tjedna sve je bilo u Milanovićevim rukama, a Glavni odbor je trebao samo potvrditi kandidaturu Ive Josipovića, no veći broj poznatih stranačkih dužnosnika sada smatra da je SDP propustio priliku koja se teško može ponoviti. Hrvatska je u recesiji, vlasti nisu ispunile većinu obećanja, pregovori s EU sporo napreduju, a teža vremena tek dolaze. Osim toga, pravilo je da na lokalnim izborima pobjeđuje oporba, jer na taj način građani kažnjavaju vladu za neostvarena obećanja.


Kada se u takvim okolnostima zaostane za HDZ-om, riječ je o porazu, premda ni Sanaderova ekipa ne može proglasiti pobjedu, ponajprije zbog loših rezultata u velikim gradovima.
Da nije bilo snažnih pojedinaca kao što su Vojko Obersnel, Zvonimir Mršić, Milan Bandić ili Zlatko Komadina, SDP i Zoran Milanović bili bi glavni gubitnici ovogodišnjih lokalnih izbora. Milanovićev problem je taj da se u vrhu stranke drastično smanjio broj onih koji ga a priori podupiru, a među oponentima se nalazi i veliki broj izbornih pobjednika. Bandić potpuno vodi vlastitu politiku, a SDP mu služi kao pokriće, pa i svojevrsna zaštita pred brojnim protivnicima, od HDZ-a i HNS-a do Josipa Kregara i raznih alternativnih grupacija. Bandić će samostalno formirati ekipu koja će upravljati Zagrebom, uz istovremeno jačanje vlastitih pozicija unutar SDP-a. Dosad je imao potporu trećine delegata, a sada očekuje više od toga. To nije dovoljno da bi dobio potporu Glavnog odbora za predsjedničku kandidaturu, ali sada mu ni najžešći protivnici unutar stranke ne odriču legitimitet koji je stekao ovom pobjedom. Zlatko Komadina je odavno suzdržan prema Milanoviću, ali ima snažnu podršku unutar SDP-a. Dugogodišnji je socijaldemokrat, vodi najjaču SDP-ovu organizaciju u zemlji, i redovito pobjeđuje na izborima. Komadina se želi kandidirati za predsjednika, i svjestan je da ima puno veći kredibilitet nego Ivo Josipović, koji dosad nije vodio ni jedne izbore. Iz vodstva SDP-a posljednjih dana stižu kritike kako je županijske izbore iskoristio kako bi provjerio vlastitu popularnst, i sada želi iskoristiti stranku za vlastiti probitak, no Komadina je uvjeren kako može ostvariti najbolji rezultat, pod uvjetom da dobije mandat Glavog odbora.
Zvonimir Mršić je izazvao brojne reakcije prošlotjednim intervjuom u Nacionalu, kada je predložio da se na predsjedničkim izborima kandidira Zoran Milanović. Umjesto rasprave o toj ideji, uslijedili su napadi u kojima je optužen jer se nije želio kandidirati za Koprivničko-križevačkog župana. Mršić je odbio taj Milanovićev prijedlog jer je smatrao da bi kao župan bio politički marginaliziran na nacionalnoj razini, a njegove su ambicije voditi vladu i SDP. Posljednji izbori etablirali su ga kao jednog od najvažnijih SDP-ovaca, i Milanović teško može računati da će gradonačelnik Koprivnice poduprijeti Ivu Josipovića, iza kojega stoji predsjednik Socijaldemokratske partije.ŽELJKO KERUM, iako je slovio za autsajdera, nadmoćno je pobijedio i HDZ i SDP u SplituŽELJKO KERUM, iako je slovio za autsajdera, nadmoćno je pobijedio i HDZ i SDP u Splitu

Posljednjih mjeseci su i Ljubu Jurčića udaljili od SDP-a. Jurčić je uvjeren da je Milanović izborni gubitnik te da njihova suradnja više nije moguća. Na sastanku u veljači odbio je direktni Milanovićev zahtjev da istupi iz Vladina Ekonomskog vijeća, uz obrazloženje kako su u SDP-u još u jesen prošle godine odbacili njegov zahtjev da stranka raspravlja o krizi i u ime oporbe iziđe s paketom mjera za oporavak. Iz Jurčićeva kuta, SDP se vodi nestručno, i on je uvjeren da slijede novi porazi. Osim toga, Jurčić ima predsjedničke ambicije, a vjerojatno neće dobiti podršku Zorana Milanovića. Može se očekivati i da Jurčić iziđe i sa samostalnom kadidaturom jer smatra da zaleđe koje nudi stranka ne donosi više od 20 posto glasova, a nije isključeno ni da napusti SDP.
Dodatni problem je odmak starijih stranačkih kadrova među kojima su Željka Antunović, Veljan Radojković, Milanka Opačić, Tonino Picula, Antun Vujić, pa čak i Slavko Linić. Svi su oni barem skeptični prema načinu kako se vodi stranka, a pokazuju i spremnost na stvaranje antimilanovićevskog saveza, kao što je slučaj sa Željkom Antunović i Milanom Bandićem. Iako je u drugom krugu Željko Sabo postao gradonačelnik Vukovara, a osvojena je i Opatija, SDP je izgubio Veliku Goricu, Sisak, Makarsku i ponajprije Split, gdje je Ranko Ostojić teško poražen od Željka Keruma. Još nedavno Milanović je nudio oklade kako će njegov prijatelj Ostojić pobijediti, i Split je SDP-u bio središnji cilj lokalnih izbra.

No Ostojić je kao i 2007. poražen, a tijekom kampanje bile su očite podjele kod socijaldemokrata, jer je kandidat za župana Veljan Radojković manifestirao bliskost s Kerumom, svojim prijateljem iz školskih dana. To je bila i poruka Ostojiću, za koga se smatra da bez Milanovićeve potpore nikada ne bi imao šansu postati kandidat za gradonačelnika. Gledano iz SDP-ova kuta, upravo je Ostojićev poraz u Splitu glavni lajtmotiv ovih izbora. Split je predstavljen kao utvrda Ive Sanadera, i osvajanje drugoga grada u Hrvatskoj bilo bi prikazano kao trijumf nad premijerom. Ostojić je i glavni Milanovićev politički intimus i šef socijaldemokrata već dvije godine upinje sve snage kako bi ga etablirao kao svog glavnog čovjeka u Dalmaciji. Takvi pokušaji izazvali su duboke podjele među socijaldemokratima, i baš kao što mnogi bandićevci nisu u Zagrebu glasali za Milanovićevu listu, tako ni dio SDP-ova tijela nije htio dati glas Ostojiću.

No Ostojić otpočetka nije imao izglede za pobjedu. Split je desno orijentiran, a Ostojić se percipira kao "komunjara" i bivši policajac. Uz to, kao ravnatelj policije u Račanovoj vladi, strahovito se kompromitirao u potrazi za Antom Gotovinom. Parapolicijske ekipe slale su medijima lažne informacije kako se Gotovina skriva u Brelima, zadarskom zaleđu, Hercegovini, franjevačkim samostanima, i zbog ovih očitih laži početak pregovora Hrvatske i EU odgađan je za skoro dvije godine. Kad je Gotovina uhvaćen u Španjolskoj, i definitivno je bilo dokazano da od 2001. nije ulazio u Hrvatsku, Ostojić nije uputio ni slovo isprike zbog posve krivih procjena i analiza.Tonino Picula, neočekivani
SDP-ov gubitnikTonino Picula, neočekivani SDP-ov gubitnik
U samoj kampanji za gradonačelnika Splita, bez dokaza je optužio Keruma da je narkoman. Kerum je pomoću toksikološke analize dokazao da se ne drogira, i tužio Ostojića kao klevetnika. Hoće li Milanovićev pulen i sada iskoristiti zastupnički imunitet, kojim se branio kada ga je sudu tužio Ivo Pukanić? Kerum će zbog poslovnih interesa, bar povremeno, kohabitirati s HDZ-om, a Sanaderu je utjeha da Split nije postao SDP-ov - a SDP je uvjerljivo poražen tamo gdje je najjače želio pobjedu, i to nad "čobanom", kako su ostojićevci prozvali Željka Keruma. Opozicijska pobjeda u Dubrovniku nije prevelika utjeha jer je Andro Vlahušić član HNS-a, a izbore je tek djelomice dobio zahvaljujući potpori opozicijskih stranaka. Kad se rezimiraju izborni rezultati i počne unutarstranačka kampanja za predsjedničke izbore, vidjet će se što u SDP-u misle o Milanoviću kao stranačkom lideru. Izostanak pobjede i kriva strategija čekanja da se HDZ sam od sebe uruši otvorili su prostor njegovim neistomišljenicima.

Propuštena prilika koja se neće ponoviti

Vodeći esdepeovci smatraju da je situacija u kojoj se nalazio HDZ prije izbora bila najteža otkad je Sanader došao na vlast: zemlja je u recesiji, pregovori s EU u ćorsokaku, predizborna obećanja neispunjena, a najteže tek dolazi. Kada se u takvoj situaciji, smatra vrh SDP-a, zaostane za HDZ-om, riječ je o porazu - pri čemu su u drugom izbornom krugu izgubljena čak tri velika grada: Split, Velika Gorica i Sisak.

Sanader će vladati preko Keruma

Iako je HDZ u Splitu potpuno razbijena stranka, za Sanadera nije sve tako crno jer je Željko Kerum s njim dogovorio partnerstvo i prihvatio premijerovo političko pokroviteljstvo dok će obnašati gradonačelničku dužnost. Dok članstvo traži odstup predsjednice HDZ-a Željane Kalaš i progon iz stranke najodanijeg Sanaderovog prijatelja Jerka Rošina, Sanader dogovara koaliciju s Kerumom u Gradskom vijeću: Kerumovih 9 vijećnika, 4 HDZ-ova i 1 Nezavisne liste Ljubice Vrdoljak, koja će voditi gradsku komunalu, dovoljno je za većinu. No, prema tvrdnjama jednog splitskog sociologa, 'Kerum je nepredvidljiv saveznik - čim osjeti slabost suradnika, on udara i uzima. Niti jedan poslovni partner nije s Kerumom uspio izdržati do kraja, zbog čega mnogi u Splitu dijele mišljenje da će se Sanaderu suradnja sa Željko Kerumom obiti o glavu i da će je skupo platiti.' (Željko Rogošić)


Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika