29.08.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

ZAGREB

ZELENA AKCIJA OD VLADE TRAŽI HITNU ZABRANU GENETSKI MODIFICIRANIH ORGANIZAMA


Zelena akcija je u četvrtak od Vlade zatražila hitno usvajanje prijedloga zakona o zabrani genetski modificiranih organizama, te bezuvjetno ratificiranje protokola iz Kyota. ZA je također zatražila od Vlade da se Hrvatska preko svog izaslanstva na UN-ovom globalnom summitu o održivom razvoju u Johannesburgu mora očitovati o ključnim globalnim problemima.
Zbog protivljenja genetski modificiranoj hrani američko je veleposlanstvo nedavno spriječilo donaciju 120.000 dolara, koju je Zelena akcija trebala dobiti od AID-a, agencije američke vlade koja se bavi jačanjem nevladinih udruga. Američki veleposlanik Lawrence Rossin je odbacio donaciju jer je, po njegovim riječima, ‘’Zelena akcija izravno djelovala protiv politike SAD-a prema Hrvatskoj i iskrivljeno prikazivala položaj i djelovanje vlade SAD-a’’.
Američko je veleposlanstvo nedavno zaprijetilo Ministarstvu za zaštitu okoliša da će, ukoliko Hrvatska zabrani GMO, američka Vlada ‘’biti prisiljena razmisliti o svojim pravima unutar WTO-a’’.
Zakon o zabrani GMO-a još nije prihvaćen, a protekle su ga godine sastavila ministarstva zdravstva, poljoprivrede i zaštite okoliša.

Vezane vijesti

U Kolumbiji se širi uzgoj genetski modificirane marihuane

U Kolumbiji se širi uzgoj genetski modificirane marihuane

Sat vožnje od Calija, trećeg po veličini kolumbijskog grada, prostiru se polja i staklenici u kojima se uzgaja genetski izmijenjena marihuana koja je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika