08.06.2009. / 09:46

Autor: Nacionalova redakcija

Borba protiv autorskih prava: Piratska stranka dobila zastupnika u Europskom parlamentu

Riječ je o partiji koja se između ostalog zalaže za veću slobodu u skidanju raznih sadržaja sa interneta, kao što su filmovi, igrice, glazba, smanjenju on-line nadzora ili pak liberalizaciju autorskih prava

foto: Reutersfoto: ReutersPrema nepotpunim rezultatima od jutros je postalo jasno da će većinu mjesta u Europskom parlamentu popunjavati članovi stranaka desnog centra. Liberali i umjerena ljevica nisu se dobro proveli u većini država članica EU-a. Iako je Šef zastupničkog kluba europskih socijalista u dosadašnjem sazivu Martin Shulz gledajući glasački saldo zavapio: "tužna večer za europsku socijaldemokraciju" - prema mišljenju većine analitičara, a obzirom na predizborne ankete, izborni epilog ovaj put nije bio iznenađenje. Jedino veće iznenađenje na izborima dogodilo se sinoć u Švedskoj.

Tamo je Piratska stranka (Piratpartiet), dobila dovoljan broj glasova da u sljedećem sazivu EP-a sjedi jedan njihov zastupnik. Riječ je naime o partiji koja se između ostalog zalaže za veću slobodu u skidanju raznih sadržaja sa interneta, kao što su filmovi, igrice, glazba, smanjenju on-line nadzora ili pak liberalizaciju autorskih prava. Piratska stranka osvojila je 7,1 posto glasova, a za jedan mandat je potrebno 4 posto. Švedska je među zemljama koje su u posljednje vrijeme aktualizirali problematiku piratstva i kršenja autorskih prava na internetu.

Tako su u fokus javnosti prije koji tjedan izašli čelnici web stranice Pirate Bay, koje je švedski sud proglasio krivima za povredu autorskih prava na internetu. Dobili su godinu zatvora te moraju platiti 30 milijuna švedskih kruna. Piratska stranka kani se prema najavama proširiti van granica Švedske s ciljem da postanu svjetski pokret.

Vezane vijesti

Njemačka na nogama zbog usporedbe Pirata s nacistima

Njemačka na nogama zbog usporedbe Pirata s nacistima

Izjava člana njemačke Piratske stranke u kojoj je usporedio uspon svoje stranke s onim koji su ostvarili nacisti između 1928. i 1933. uzbunila je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika