Objavljeno u Nacionalu br. 708, 2009-06-09

Autor: Nacionalova redakcija

Gazprom želi Petrol: Konačni čin naftne prevlasti Rusa u istočnoj Europi

Petrol trenutačno vrijedi oko 450 milijuna eura, što je zanemariv novac za Ruse

ALEXEI MILLER, šef Gazproma, na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom
Putinom, uskoro bi mogao zavladati
slovenskom naftnom
kompanijomALEXEI MILLER, šef Gazproma, na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, uskoro bi mogao zavladati slovenskom naftnom kompanijomInformacije kako je ruska državna energetska kompanija Gazprom zainteresirana za kupnju vlasničkog udjela u slovenskom Petrolu, mogla bi se okarakterizirati kao posljednja faza u dugoročnoj strategiji ruskih naftnih kompanija da zavladaju tržištem jugoistočne Europe. Prema tim tvrdnjama, objavljenim u slovenskim medijima, Gazprom se zainteresirao za Petrol zbog iznimno niske cijene dionica slovenskog poduzeća.

Trenutačno ukupna tržišna kapitalizacija Petrola iznosi tek 570 milijuna eura, a taj iznos ne bi trebao biti osobit problem za ruskog diva, čija je naftna podružnica Gazpromneft već prisutna u regiji, jer je prošle godine za 400 milijuna eura preuzela vlasništvo nad Naftnom industrijom Srbije. Povoljna okolnost za Gazprom je i činjenica da je propao Istrabenz Holding tamošnjeg tajkuna Igora Bavčara, koji je navodno kontrolirao oko 25 posto Petrola. Te dionice sad su preuzele banke kojima je Bavčar prestao vraćati kredite, a Rusi očito računaju da bi dio tih dionica, uz dobru cijenu, mogli kupiti. Uz to, gotovo 50 posto dionica Petrola je u vlasništvu 39 tisuća malih dioničara, a analitičari predviđaju kako bi pod utjecajem gospodarske krize znatan dio njih mogao biti voljan prodati svoje udjele za dobru cijenu.

U takvoj situaciji pitanje je što može učiniti slovenska vlada da spriječi prodaju Petrola Rusima. Država preko svojih fondova KAD i SOD kontrolira 28 posto udjela u kompaniji, no Gazpromu možda te dionice neće ni biti potrebne da bi preuzeo vlast u kompaniji. Također, važno je napomenuti i da Slovenija trenutačno s Gazpromom pregovara o spajanju na veliki ruski plinovod Južni tok i kako bi ta činjnica mogla biti još jedan adut Rusa u pokušaju preuzimanja Petrola. Uspije li Gazprom u namjeri da ovlada slovenskom kompanijom, to će imati dalekosežne posljedice na energetsku, ali i političku situaciju u regiji. Ruske kompanije već uvelike kontroliraju tržišta država jugoistočne Europe.

U Srbiji osim Gazproma posluje i Lukoil, koji svoje tvrtke ima i u Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i BiH, a u Bugarskoj je apsolutni tržišni lider. Veliku rafineriju u Bosanskom Brodu preuzela je, pak, ruska tvrtka NeftGazinKor, a posljednja velika ruska kompanija koja je stigla u regiju je Surgutneft koji je od OMV-a kupio 21 posto vlasničkog udjela u ruskom MOL-u. Time je ta kompanija, za koju se spekulira da je osobno vlasništvo ruskog premijera Vladimira Putina, stekla utjecaj na i poslovanje hrvatske Ine, te Tifona čiji je MOL stopostotni vlasnik. Jedina država u regiji gdje Rusi dosad nisu uspjeli početi poslovati bila je Slovenija. To je prije nekoliko godina pokušao Lukoil, koji je s Petrolom vodio ozbiljne pregovore o vlasničkom povezivanju.

Ipak, pregovore je u posljednji trenutak prekinuo tadašnji slovenski premijer Janša, a u javnosti se spekuliralo kako je to učinio nakon pritisaka čelnika Europske unije i njemačke premijerke Angele Merkel. Ipak, sadašnjoj vladi bit će puno teže zaustaviti Gazprom, odluče li Rusi uistinu krenuti u preuzimanje Petrola.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika