Objavljeno u Nacionalu br. 708, 2009-06-09

Autor: Dean Sinovčić

Poniženje na Novoj TV: Nacional otkrio robovski ugovor 'zvijezda' s Farme

Nacional donosi tajni ugovor Nove TV i natjecatelja showa 'Farma' koji pokazuje da su se hrvatske poznate osobe odrekle svih svojih prava samo zato da sudjeluju u najgledanijem domaćem zabavnom showu, a producenti emisije postali su njihovi vlasnici

GIANNA APOSTOLSKI
pokazala je Nacionalovim novinarima modrice koje je zadobila u tučnjavi s Petrom MarojaGIANNA APOSTOLSKI pokazala je Nacionalovim novinarima modrice koje je zadobila u tučnjavi s Petrom MarojaOsim što su se sudionici reality showa “Farma” ponizili pred televizijskim gledateljima nakon što su se međusobno tukli, vrijeđali i psovali, svi ti sudionici ponizili su se još više pred ulazak na “Farmu”, kad su potpisali ugovor s Novom TV.

Da bi sudjelovali u najgledanijem reality showu u Hrvatskoj i zaradili određeni novac, morali su potpisati “Ugovor o sudjelovanju u projektu ‘Farma 2’” kojim su se odrekli svih svojih prava, a Nova TV je postala njihov vlasnik i njima gospodari kako i koliko joj je potrebno da show bude financijski isplativ.

Sve to vidljivo je iz ugovora koji se na Novoj TV smatra tajnim, a do kojega je Nacional došao prije nekoliko dana. Kad se pročita 12 stranica ugovora, postaje jasno zašto se drži u tajnosti, ali i zašto su sudionici “Farme” trpjeli sve ono što su trpjeli. Naime, nisu imali pravo pobuniti se, a svaka pobuna mogla ih je koštati nevjerojatnih pola milijuna kuna, koliko stoji kazna za nepoštivanje ugovora.

Nakon što se u prvoj točki ugovora objašnjava što je show “Farma” te kako će se prikazivati na televiziji, internetu i drugim medijima, u drugoj točki ugovora počinju se spominjati elementi koji ovaj ugovor čine sramotnim.

U toj točki navodi se: “Natjecatelj se obvezuje staviti se na raspolaganje i nastupiti kako god i kada god Nova TV zatraži u vezi s javnom promidžbom ili za slične potrebe, i to na način i u vrijeme koje odredi Nova TV (bilo prije, tijekom ili nakon proizvodnje projekta).” Budući da se pri tome ne spominje nikakav vremenski okvir ove obveze, znači da su natjecatelji sluge Nove TV koje Nova TV može nazvati i narediti im da im se stave na raspolaganje, kao što se to navodi, “kako god i kada god”.


U drugoj točki ugovora ujedno se navodi da natjecatelj “Farme” pristaje da se snimljeni materijal stavi na uvid javnosti 24 sata na dan, što uključuje i “objavljivanje i iznošenje snimljenih činjenica o Natjecatelju koje mogu biti osobne, intimne, uvredljive, nezgodne ili neprilične naravi”. Zbog te stavke mogli smo vidjeti izjave Ivane Paris kako je imala nešto s Dinom Bubčićem, kako Simona Gotovac tvrdi da Petru Maroju vani čeka “redaljka”, kako Petra Maroja šamara Simonu Gotovac, kako se ženi, a zatim prekida svadba Gianne Apostolski, kako Simona Gotovac priča da je supruga uhvatila dok ga je tajnica oralno zadovoljavala te kakonikada nije probala analni seks i tako dalje. Vlasnik svog tog materijala je Nova TV, sudionici su se potpisom ugovora odrekli svojih prava, a kako će Nova TV koristiti taj materijal “nije ograničeno vremenom, prostorom, ili svrhom i sadržajem”. Znači, gluposti Simone Gotovac gledat ćemo i slušati dobijeka.

Pobjednik Mario Mlinarić
i finalisti Ivana Paris i Dino BubičićPobjednik Mario Mlinarić i finalisti Ivana Paris i Dino BubičićUjedno se navodi kako je “Nova TV ovlaštena snimljeni materijal mijenjati (montirati, preuređivati i sl.) po svom nahođenju”, a svatko tko ima imalo znanja o montaži zna kako se jedna priča može, uz malo montaže, ispričati na nekoliko načina. Treća točka ugovora može se nazvati “mrkvom i batinom”. Mrkva je novac koji se dobiva tjedno, od nekoliko stotina eura naviše, ovisno o tome kako je i koliko pojedini sudionik dogovorio s Novom TV, a batina su novčane kazne koje će sudionici farme plaćati ako se ne pridržavaju točaka ugovora. Prva prijetnja financijskom batinom odnosi se na obavezan dolazak “u studio na studijsko gostovanje prema pozivu producenta i ukoliko natjecatelj odbije poziv i/ili se ne pojavi iz neopravdanog razloga na gostovanje u studiju, Nova TV ima pravo natjecateljima naplatiti penale u visini od 20% njihovog dogovorenog tjednog honorara na Farmi, a li ne manje od 5000 kuna”. Osim što je sramotna, ova stavka ugovora je potpuno nelogična, jer ako 20 posto od 3650 kuna iznosi 740 kuna, kako će onda kazna iznositi ne manje od 5000 kuna? Prijetnja kaznom objašnjava događaje iz prve “Farme”. Treba se samo prisjetiti prve “Farme”, kad su se nakon tučnjave, očito pod prisilom neugodnih točaka ugovora, u studiju pojavili Stephan Lupino i Stipe Drviš.

Obojica su imali kisele izraze lica, vidjelo se da bi radije bili bilo gdje drugdje na svijetu nego u studiju, ali da su odbili doći u studio, dobili bi po džepu. No, to nije ništa prema iznosu nagrade za pobjednika “Farme”. Prema svim medijskim navodima, pobjednik farme dobit će pola milijuna kuna, ali ugovor koji je u našem posjedu govori da to uopće nije istina. U trećoj točki ugovora jasno se navodi “Natjecatelju pobjedniku Nova TV će isplatiti nagradu u iznosu koji će Nova TV odrediti naknadno”! Otkud onda pola milijuna kuna? Zato što se u ugovoru navodi kako nagrada može iznositi najviše do pola milijuna kuna, “umanjeno za sve primjenjive poreze, odbitke i ostala obvezna davanja, te ovisno o pravilima igre projekta Farma”. Dakle, Nova TV može pobjedniku “Farme” Mariju Mlinariću isplatiti samo jednu kunu i pobjednik je pravno potpuno nemoćan jer je to sve u skladu s ugovorom koji je sudionik potpisao.

Dakle, Nova TV ne zna koliko će novca isplatiti pobjedniku, ali zna koliko će naplatiti kazne za neposlušnost. Naime, gledatelji su vidjeli kako su se u posljednjem tjednu sudionici koji su ispali vratili na nekoliko dana. Mislite da su to napravili jer nisu mogli bez “Farme”? Naravno da nisu, učinili su to jer bi u suprotnom bili kažnjeni s nevjerojatnih pola milijuna kuna. U četvrtoj točki ugovora stoji: “Natjecatelj se obvezuje vratiti na Farmu nakon ispadanja ili udaljenja s farme… ukoliko ga na povratak pozove Nova TV i ostati na Farmi sukladno pozivu Nove TV”. U nastavku piše: “Ukoliko se natjecatelj ne vrati na Farmu nakon ispadanja ili udaljenja po pozivu Nove TV, bit će dužan Novoj TV na ime ugovorne kazne isplatiti iznos od kn 500.000,00, kao i naknaditi svaku višu pretrpljenu štetu”. Da je Nova TV vlasnik sudionika Farme, govori i peta točka u kojoj stoji kako “Nova TV ima pravo otkazati ovaj ugovor bez otkaznog roka i bez navođenja razloga za to u svakom trenutku…” I sada dolazimo do zanimljivog dijela. U slučaju izbacivanja s Farme, Nova TV će isplatiti novac zarađen u skladu s brojem provedenih tjedana. I onda se kaže: “U tom slučaju Nova TV može natjecatelja pozvati na povratak na Farmu, i/ili ga pozvati da sudjeluje u drugim promotivnim obvezama i studijskim emisijama.“ Što to zapravo znači? Izbacimo vas, isplatimo vam novac i vi ste i dalje u našem vlasništvu.PETRA MAROJA izbačena je s 'Farme' nakon 10 tjedana,
a odbila se pojaviti u završnoj emisiji pa je izgubila 10.000 euraPETRA MAROJA izbačena je s 'Farme' nakon 10 tjedana, a odbila se pojaviti u završnoj emisiji pa je izgubila 10.000 eura

Tek ako odbijete zarađeni novac, Nova TV izbačene natjecatelje ne može pozvati u emisiju. Primjerice, Petra Maroja je izbačena zbog tučnjave nakon 10 tjedana provedenih na Farmi. Ako je tjedno zarađivala tisuću eura, znači da joj Nova TV mora isplatiti 10 tisuća eura. Budući da se nije pojavila u završnoj emisiji, a mediji su naveli kako ju je Nova TV zvala, onda to može značiti samo jedno, a to je da je Petra Maroja odbila uzeti 10 tisuća eura samo da bi se oslobodila ovog gotovo ropskog odnosa spram Nove TV. Na završnoj emisiji nisu se pojavili ni Ante i Simona Gotovac, ali ako je istina da su oni besplatno sudjelovali u “Farmi“, onda su vrlo lako mogli ne doći na završnu emisiju jer financijski ne gube ništa. Sada dolazimo do dijela ugovora u kojem se sudionicima daju određene slobode, sužene, ali ipak slobode. Sudionik “Farme” može napustiti projekt, stoji u ugovoru, u svakom trenutku. Izgleda divno, ali dolazi sljedeća rečenica u kojoj stoji da, ako sudionik napusti projekt nakon proteka roka od sedam dana nakon sklapanja ugovora, a prije okončanja projekta, i to bez opravdanog razloga, e onda treba isplatiti Novoj TV “na ime ugovorne kazne zbog neispunjenja isplatiti iznos od kn 500.00,00 kao i naknaditi svaku višu pretrpljenu štetu”! Sada je jasno zašto su sudionici trpjeli sve ono što su trpjeli, zašto su se tukli i plakali, ali nisu napuštali “Farmu”, i sada je jasno kako je Nova TV objasnila Mariju Mlinariću da odustane od svoje buntovne ideje da svi finalisti iz protesta napuste “Farmu” nakon izbacivanja Petre Maroje. Lijepo su mu rekli - isprsi se s pola milijuna kuna i otiđi doma. Ili ćeš možda ipak osta- ti još jedan tjedan na Farmi? Gianna Apostolski otrpjela je batine Petre Maroje, ali nije željela napustiti farmu, Petra Maroje saznala je da joj je partner prohodao s drugom, plakala je zbog toga, ali nije željela napustiti Farmu, Sonja Kovač trpjela je razne uvrede zbog vlastite lijenosti, ali nije napustila Farmu.

Da ne zaboravimo, opravdanim razlogom za napuštanje projekta “smatra se isključivo bolest natjecatelja koja prema mišljenju liječnika onemogućava natjecatelju u daljnjem izvršavanju obveza iz ovog ugovora”. To se, primjerice, dogodilo Renatu Đošiću Renmenu kada je slomio nogu. Kad se pročita ugovor, sasvim je jasno da Novoj TV nije palo na pamet da u ugovor stavi stavku o nadoknađivanju troškova liječenja zbog ozljede na Farmi, kao što se to dogodilo Đošiću. U sedmom članku ugovora navode se promotivne obveze - sudionici “Farme“ moraju “aktivno sudjelovati u svakoj promociji projekta Farma na poziv Pr Nove TV“ i sve to do 30. kolovoza ove godine. Ne bude li tako, svatko tko se ne pojavi na promociji, ili ako se pri promidžbi ne pridržava naloga i uputa Nove TV, platit će kaznu od 100 tisuća kuna. Po prekršaju, ne sveukupno. Sada je jasno zašto se Đošić pristojno ponašao i dolazio u studio s nogom u gipsu. Da je slučajno, pred kamerama, izjavio da je sramotno što mu Nova TV nije financijski pomogla nakon loma noge, bio bi kažnjen zbog nepoštivanja ugovora.BRAČNI PAR GOTOVAC nije se pojavio u završnoj emisiji na Novoj TVBRAČNI PAR GOTOVAC nije se pojavio u završnoj emisiji na Novoj TV

Uglavnom, da je netko od sudionika odlučio biti buntovnik i nakon potpisivanja ugovora odlučio ga prekršiti, bio bi kažnjen s više od milijun kuna. Kad smo ugovor pokazali nekolicini zagrebačkih uglednih odvjetnika i sudaca, oni su se uhvatili za glavu i rekli da je to robovlasnički ugovor, da, pravno gledano, svaki ugovor regulira prava i obveze ugovornih strana, ali u ugovoru Nove TV sa sudionicima “Farme“ primjećuje se da sudionici nemaju nikakva prava, samo obveze. Pritom, ako se te obveze ne poštuju, za njih slijede drakonske kazne. Odvjetnici i suci s kojima smo razgovarali upitali su se je li itko od sudionika “Farme” otišao s tim ugovorom k odvjetniku, jer smatraju da bi kvalitetan odvjetnik oborio kompletan ugovor na sudu jer, smatraju, protivan je propisima.

ŠAKOM I KOLJENOM U GLAVU

U jednoj od emisija 'Farme' došlo je do fizičkog obračuna između Petre Maroje, Simone, Ante Gotovca i Gianne Apostolski. Ona je za nacional. hr ispričala se što se događalo, a što kamere Nove TV nisu prenijele gledateljima. “Tog smo petka svi stari farmeri ušli natrag u kuću. Situacija se počela zahuktavati kada je Renmen rekao Petri Maroji kako sam ja rekla za nju da se pokakala ispred vrata, te da je nimfomanka i dvolična osoba. Ja sam to sve rekla, ali on nije smio iznositi informacije iz vanjskog svijeta. Tada smo se Petra i ja posvađale, no veći je problem nastao kada je Petra optužila Simonu da se šlatala s nekim frajerom. Kaos je počeo kada je Simona rekla Petri da je stara kurva, zbog čega ju je ova ošamarila. Tada se želio uključiti i Ante, ali ga je Boris zadržao." Kaže da su Simona i Petra navalile jedna na drugu, a ona ih je htjela zaustaviti. Tada je i njoj Petra rekla da je kurva i one su se počele tući. "Tu mi je sve mutno. Počele smo se tući, no mene je netko držao za ruke, a Petra me udarala šakama i koljenom u glavu.”

Vezane vijesti

Interna istraga zbog Svilana

Interna istraga zbog Svilana

Nova TV intenzivno provodi internu istragu svih navoda optužnice podignute protiv direktora njezina programa Siniše Svilana kojega zagrebačko… Više

Komentari

registracija
17/10/05

Ugor, 04.07.09. 19:14

Ne znam cemu drzati stranu GIANNI APOSTOLSKI kad je nama gledaocima prilikom izbacivanja sa Farme pokazala srednji prst !?

Sto sam joj ja skrivio?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika