Objavljeno u Nacionalu br. 708, 2009-06-09

Autor: Robert Bajruši

Josipović prijeti: Jurčić se protivi primarnim izborima jer strahuje od gubitka predsjedničke kandidature

Stvar je u tome što je Jurčić ozbiljno računao s objavljivanjem kandidature neovisno o odluci Glavnog odbora SDP-a. Jurčić vjeruje da ga podržava dio lijevih birača, ali i velik dio centra pa i desnice. Za razliku od Josipovića, Jurčić može računati i na glasove iz Hercegovine i dijaspore općenito

LJUBO JURČIĆ ne želi u stranačkim predizborima
izgubiti od Ive JosipovićaLJUBO JURČIĆ ne želi u stranačkim predizborima izgubiti od Ive JosipovićaIako je Ljubo Jurčić donedavno bio glavni zagovornik opcije prema kojoj bi stotinjak članova Glavnog odbora biralo predsjedničkog kandidata SDP-a, najnoviju odluku Zorana Milanovića da će odlučivati stranačko članstvo Jurčić nije dobro prihvatio. Prije svega, Jurčića je iznenadila nagla promjena Milanovićeva mišljenja.

Predsjednik SDP-a je nekoliko puta izričito isticao da ne dolazi u obzir metoda “jedan čovjek - jedan glas” nego da će on samostalno predložiti kandidata, a na članovima Glavnog odbora je da ga potvrde ili odbace. Pritom je bilo jasno da Milanović podržava Ivu Josipovića, svog nekadašnjeg profesora na Pravnom fakultetu, a u zadnje dvije godine i vrlo bliskog suradnika.

No posljednjih je tjedana unutar SDP-a ojačala grupacija koja smatra kako Josipović ne može pobijediti ni slabije protivnike, a kamoli Ivu Sanadera, ako se on kandidira. Milanoviću je postalo jasno da svoju političku sudbinu prejako veže uz Josipovića i njegov eventualni izborni neuspjeh. Zato je odlučio članstvu SDP-a prepustiti donošenje odluke, a na taj način ujedno i odbaciti zahtjeve da on postane predsjednički kandidat socijaldemokrata.

Stvar je u tome što je Jurčić ozbiljno računao s objavljivanjem kandidature neovisno o odluci Glavnog odbora SDP-a. Jurčić vjeruje da ga podržava dio lijevih birača, ali i velik dio centra pa i desnice. Za razliku od Josipovića, Jurčić može računati i na glasove iz Hercegovine i dijaspore općenito. Ali duboko dvoji ima li većinu unutar same stranke, a svjestan je da će se naći u nezgodnom položaju izgubi li predizbore od Ive Josipovića.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika