Objavljeno u Nacionalu br. 708, 2009-06-09

Autor: Robert Bajruši

SDSS na distanci od HDZ-a

'Treći blok će uzdrmati scenu'

VODEĆI SRPSKI POLITIČAR u Hrvatskoj Milorad Pupovac govori o inicijativi Trećeg bloka i komentira rezultate SDSS-a na lokalnim izborima

MILORAD PUPOVAC Potpredsjednik
Samostalne demokratske
srpske strankeMILORAD PUPOVAC Potpredsjednik Samostalne demokratske srpske strankeMilorad Pupovac, najutjecajniji srpski političar u Hrvatskoj, prvi je predstavnik establishmenta koji je odlučio otvoreno podržati stvaranje trećeg bloka, kao protuteže HDZ-u i SDP-u. Zasad se radi o ideji, međutim uskoro se mogu očekivati inicijalni susreti s predstavnicima HNS-a i IDS-a, ali i javnim osobama koje su bliske predsjedniku Stipi Mesiću. Priznanjem kako se razmišlja o novoj inicijativi, Pupovac je definitivno potvrdio da se njegova Samostalna demokratska srpska stranka sve jače distancira od HDZ-a. Jedan od razloga su i rezultati nedavnih lokalnih izbora na kojima je SDSS prilično loše prošao u donedavnim uporištima Vukovaru i Belom Manastiru. Dobrim dijelom srpski glasači su kaznili koaliranje Pupovčeve stranke s HDZ-om tako što su glasovali za SDP. Zato nikoga ne bi trebalo iznenaditi ako SDS na idućim predsjedničkim i parlamentarnim izborima napusti Sanadera i HDZ i prikloni se SDP-u ili tzv. trećem bloku.


NACIONAL: Kako objašnjavate to što ste u Istočnoj Slavoniji, posebno Vukovaru i Belom Manastiru, prošli lošije nego prije četiri godine. Je li to posljedica nedavnog raskola unutar SDSS-a?

- Raskol je preteška riječ, ali pokušaj sređivanja stanja i nove profilacije stranke u Vukovaru i okolici nosio je opasnost od disperzije glasova, što se i dogodilo. Nešto slično dogodilo nam se i u Karlovačkoj županiji, ali to je neminovnost kada je riječ o sređivanju stranačkih redova, i u pravilu tada dobijete gubitke kao privremenu naplatu. I ovi gubici će biti privremeni, međutim, postoji jedan drugi problem zbog kojeg smo išli u tu dinamiku. Radi se o zamoru i SDSS-a i našeg biračkog tijela, i to od nas traži drukčiju profilaciju stranke, ali i drukčiji pristup našim i svim drugim biračima na području Istočne Slavonije.

NACIONAL: U kojem smjeru će se ubuduće profilirati SDSS?

- SDSS je, zapravo, stranka lijeve i liberalne orijentacije, a podrazumijeva se i manjinski identitet. Po svemu sudeći, lijevu političku dimenziju naše političke orijentacije trebat ćemo dodatno ojačati i profilirati, sve do toga da SDSS podnese zahtjev za članstvo u Socijalističkoj internacionali. To znači da ćemo se jasnije pozicionirati na lijevom političkom spektru, a očekujem i uključivanje mladih ljudi i žena.

NACIONAL: Jesu li porazi u Vukovaru i Belom Manastiru svojevrsno upozorenje srpskih birača direktno vama zbog bliskosti i suradnje s HDZ-om?

- Mislim da se to ne može tako tumačiti jer u proteklih godinu dana SDSS se prilično odmaknuo od HDZ-a. Za razliku od nas, HSS i HSLS su im se potpuno približili. Što se tiče Slavonije, nije isto stanje u Vukovarsko- srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji. U ovoj drugoj, dolazak Glavaševa HDSSBa je doveo do toga da su se za partnerstvo s njima počeli boriti SDP i HNS, koji su po profilu bliski našoj stranci. S obzirom na presudu Branimiru Glavašu, mi u SDSS-u nismo mogli pristati na tu vrstu suradnje. S druge strane, Vlada stanovnicima Vukovara nije napravila ono što je trebala, i tu smo i mi platili ceh.PROSLAVA pravoslavnog
Božića u ZagrebuPROSLAVA pravoslavnog Božića u Zagrebu

NACIONAL: Sada od vaših koalicijskih partnera u HDZ-u dolaze optužbe prema kojima su Srbi glasovali za SDP?

- To je politički i nekorektno i netočno. Naši partneri iz HDZ-a trebaju znati da je Željko Sabo prevagu odnio zahvaljujući Vukovarcima koji sada žive u Zagrebu i drugim urbanim sredinama. Iz nekog razloga oni su odlučili doći u Vukovar, i zajedno s ostalim sugrađanima izabrati drukčiju vlast. To su činjenice kojima bi se trebali pozabaviti u HDZ-u, a uostalom, zašto Srbi ne bi glasovali za koga hoće?

NACIONAL: Zoran Milanović je bio ushićen kada je nedavno na skupu SDP-a u Borovu Naselju vidio i brojne građane srpske nacionalnsti koji su podržali Željka Sabu. Kako objašnjavate to da je priličan broj vukovarskih Srba glasovao za bivšeg hrvatskog branitelja, koji je bio zarobljenik u logoru Stajčevo, a uz sve je i laički katolički teolog?

- A kako biste vi objasnili činjenicu da bi u slučaju moje kandidature za mene glasovali i oni koji nisu Srbi? Ono što je ideal Milanovićeve politike, a to je da za njega i njegova kandidata glasuju svi građani, to je i naš ideal. Prije ili kasnije doći ćemo do takvoga stanja, kao što sam rekao na predizbornom skupu u Puli, da doživimo da za SDSS ne glasuju samo Srbi nego i pripadnici većinskog naroda i drugih nacionalnih manjina. To je i smisao transformacije i drukčijeg profiliranja SDSS-a, i to je naš imperativ.

NACIONAL: Povremeno vas optužuju da balansirajući između Sanadera i Milanovića zapravo trgujete, a za sada ste uz HDZ jer nudi više?

KOALICIJSKI PARTNERI
Milorad Pupovac s premijerom Ivom Sanaderom i nekadašnjim
glasnogovornikom Vlade Ratkom MačekomKOALICIJSKI PARTNERI Milorad Pupovac s premijerom Ivom Sanaderom i nekadašnjim glasnogovornikom Vlade Ratkom Mačekom- Nažalost, činjenice ne potvrđuju tezu kako nam Sanader daje više. Imali smo problem s poljoprivrednim zemljištem gdje je ozbiljno ruiniran kredibilitet Vlade, ali ostali smo unutar koalicije. Imali smo problem i s rebalansom proračuna jer je 500 milijuna kuna uzeto iz stavki koje se odnose na obnovu i stambeno zbrinjavanje te revitalizaciju povratničkih područja. Tu je i neefikasnost Vlade na područjima kao što je Vukovar, ali naša je podrška strateškog karaktera pitanja sređivanja odnosa u Hrvatskoj, a ne zato što dobivamo više. Najjednostavnije bi bilo kazati “Hvala, mi više nećemo dalje”, no imamo i strateške obveze u kojima katkad trpite više, a pokatkad manje. Mi trpimo više, ali sve ima svoje granice. Što se tiče Milanovića i SDP-a, u ovom trenutku nije jasno koji su ciljevi i politika SDPa. Pitanje je do koje mjere SDP i Milanović žele preuzeti odgovornost za političke procese u državi, a do koje mjere želi biti stepenicu ispod i limitirati svoje političko djelovanje. U posljednjih godinu i pol, zbog nezadovoljstva situacijom u vladajućoj koaliciji, a i zato što Hrvatskoj treba jedna vrsta nove političke dinamike, i SDSS i ja smo se pomaknuli prilično ulijevo. Ali u jednom trenutku sam shvatio da oni koji su stvarni akteri opozicije, na žalost, nemaju tu vrstu ambicije i djelovanja.

NACIONAL: Posljednji parlamentarni, a sada i lokalni izbori potvrdili su podjelu na lijevi i desni politički blok. Prema mojim informacijama, vi ste zagovornik osnivanja trećeg političkog bloka u Hrvatskoj.

- Može se reći da ova ideja postoji još od parlamentarnih izbora 2007. Pokazuje se da Hrvatska ima neku vrstu neformaliziranog dvostranačja u kojem imate HDZ i SDP, a oko svake od njih postoji krug satelitskih stranaka. Tako se bitno sužava politički izbor za birače, a dinamika političkih odnosa svodi na crno i bijelo. Posebno je problematično što je ta borba među blokovima ideološka, a ne funkcionalne političke prirode i samim time kontaminira politički prostor u Hrvatskoj. Zato je nužno formirati i treći blok, i u Saboru i izvan njega. Ovi lokalni izbori potvrdili su da to postaje hrvatski politički imperativ jer bi se tako i HDZ-u i SDP-u otvorio prostor da trebaju računati i s trećom komponentom. Treći blok bi s osmišljenim programom sigurno mogao prodrmati našu političku scenu.

NACIONAL: Koje stranke namjeravate pridobiti u treći blok?

- Nemam ovlasti zaključiti listu tih stranaka, ali bilo bi prirodno da razgovore počnu HNS, IDS i mi iz SDSS-a. Tada bismo vidjeli s kime bismo mogli proširiti razgovore radi formiranja treće političke opcije u Hrvatskoj.

NACIONAL: U prošlosti takve inicijatve nisu ugrožavale prednost HDZ-a i SDPa, bez obzira na to je li bila riječ o Porečkoj skupini ili koaliciji HNS, LS, HSS, IDS na izborima 3. siječnja 2000. Zbog čega bi HNS ili IDS riskirali s trećim blokom, umjesto da nastave koalirati s SDP-om?

- S kime bi treći blok trebao koalirati ili razvijati partnerstvo, drugo je pitanje. Čini mi se da nije dobra logika po kojoj manje stranke, radi svojih interesa ili opstanka, moraju koalirati s većim strankama. Ako je to smisao, onda se pluralizam bitno reducira jer ako HSS ili HNS hoće nešto postići, moraju koalirati s HDZ-om odnosno SDPom. Nisam siguran da je to najbolja logika jer se pokazuje da jedan dio biračkog tijela očekuje veću mogućnst izbora. Sada je pitanje za sve nas koji se odlučimo na razgovore o formiranju trećeg bloka, što ćemo ponuditi tim ljudima.S VESNOM PUSIĆ i Zrinkom VrabecS VESNOM PUSIĆ i Zrinkom Vrabec

NACIONAL: Biste li se priklonili SDP-u ako bi oni eksplicitno zatražili dvostruko pravo glasa za pripadnike nacionalnih manjina?

- Ionako se radi o poštivanju članka 15. Ustava koji kaže kako pripadnici manjina, uz opće, mogu imati i posebno pravo glasa. Za nas je to jako važna tema, ali ne možemo prihvatiti ideje prema kojima bi se manjinski zastupnici ograničili tako što bi mogli sudjelovati samo u temama vezanim za nacionalne manjine. Neki u SDP-u su dolazili s idejom da manjinski zastupnici trebaju imati samo savjetodavni status, a neki smatraju da im treba ograničiti mandat.

NACIONAL: Mislim da je glavno pitanje zašto bi netko zbog nacionalne pripadnosti imao dvostruko pravo glasa.

- To nisu dva glasa nego ustavno pravo da pripadnici nacionalnih manjina biraju svoje predstavnike u Sabor. Njihovo je pravo da odluče hoće li to učiniti ili ne, i nitko ne zna koliko bi ih iskoristilo tu mogućnost. Problem je da li bi glasovi pripadnika manjina narušili političku sliku i utjecali na položaj ključnih stranaka. Kako bi se to izbjeglo, predlažem da dvostruko pravo dobiju samo manjine kojih ima manje od 1,5 posto. To znači da bi Srbi birali po sadašnjim odredbama.

NACIONAL: Kao dio vladajuće koalicije, postoji li mogućnst da SDSS podrži predsjedničku kandidaturu Ive Sanadera?

- Sve ovisi o tome tko će se sve kandidirati. Na žalost, odnosi u vladajućoj koaliciji nisu takvi da SDSS bez sagledavanja svih kandidata može kazati “opredijelit ćemo se za toga i toga”. Ista je stvar i s SDP-om, najprije treba vidjeti tko će to biti.

ZAOKRET SDSS-a ULIJEVO

Milorad Pupovac najavio je jasnije lijevo pozicioniranje svoje stranke: "SDSS je, zapravo, stranka lijeve i liberalne orijentacije, a podrazumijeva se i manjinski identitet. Po svemu sudeći, lijevu političku dimenziju naše političke orijentacije trebat ćemo dodatno ojačati i profilirati, sve do toga da SDSS podnese zahtjev za članstvo u Socijalističkoj internacionali."

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika