09.06.2009. / 13:11

Autor: Hrvoje Šimičević

Bozanić i 'gubitak vjerodostojnosti sustava': Prestaje li nakon izbora Crkva 'štedjeti' vjerne pokrovitelje?

Iako su opozicijski političari i gospodarstvenici od prvog dana ove godine upućivali oštre kritike vladajućoj partiji da se radi o loše balansiranom proračunu, koji će pokopati gospodarstvo, a potom i radnike, ništa se o 'nedjelotvornosti sustava' nije moglo čuti iz crkvenih krugova

Potpredsjednica vlade Jadranka Kosor, premijer Ivo Sanader i kardinal Josip BozanićPotpredsjednica vlade Jadranka Kosor, premijer Ivo Sanader i kardinal Josip BozanićKaptol se opet obrušio na političku elitu, no ovaj puta kontekst i konotacije više - manje nadilaze hrvatske granice, jer se njihove poruke mogu okarakterizirati kao kritika političarima i ekonomskim konglomeratima iz cijelog svijeta, barem u onom formalnom smislu.

Naime, u Zagrebu je danas započelo dvodnevno zasjedanje predstavnika europskih biskupskih konferencija (CCEE) od Ukrajine do Portugala. Glavna tema je gospodarska kriza, a ugledni europski predstavnici iz redova klera trebali bi prema najavama ponuditi svoje odgovore na nepovoljnu ekonomsku situaciju.

Umjesto konstruktivnih prijedloga, uvod u samu konferenciju obilježen je međutim kritikom postojećeg stanja. Naime, na samom otvaranju, kardinal Josip Bozanić uputio je oštre kritike (ne) odgovornim političarima, odnosno 'sustavu', upozoravajući da su izgubili kompas i etičke postulate te da se 'njihova' vladavina temelji isključivo na vlastitom oportunizmu. "Aktualna ekonomsko-financijska kriza otkriva se kao kulturna kriza i kao kriza vrednota. Sustav je izgubio vjerodostojnost i djelotvornost, potrebno je promijeniti mentalitet, ponovno temeljito sagledati model dominantnog razvoja, razmatrati etičke aspekte i nadasve ulagati u integrirani rast najsiromašnijih", nabrojao je kadinal Bozanić.

Bozanićeve kritike 'sustava' posebno su znakovite pošto dolaze nekoliko dana nakon što je Komisija Hrvatske biskupske konferencije "Iustitia et pax" poslije višemjesečne javne apstinencije prozvala Sanadera za neefikasne vladine antirecesijske mjere. Izvršna vlast prokazana je tada za prodaju 'obiteljskog srebra' i nedovoljnu hrabrost za rješavanje problema te im je poručeno da prestanu razmišljati o kapitalnim projektima do prevladavanja krize.

Stoga se može postaviti pitanje znači li današnji uvodni govor kardinala Josipa Bozanića i verbalna paljba komisije "Iustitia et pax" da Crkva u nadolazećim mjesecima prestaje štedjeti svoje vjerne pokrovitelje?

Iako se iz njegovih rečenica razvidno da se može raditi o nadasve generalizirajućim porukama pokude gdje bi se trebali prepoznati svi omraženi europski neoliberalisti, Bozanićeva retorika neodoljivo podsjeća na čuvenu sintagmu o 'grijehu struktura', koja je izrečena prije mnogo godina - također od strane istog čelnika crkve u Hrvata.

Bio je to prva poslijeratna kaptolska kritika usmjerena prema partiji koja im je godinama zbog pragmatičnih pobuda i konzervativnijeg biračkog kadra uplaćivala milijune kuna iz državnog proračuna. To je između ostalog podrazumijevalo da oltarski govornici ne izlaze s osuđujućim prodikama 'u nezgodnim trenucima': da se, recimo, suzdrže od svojih negativnih ocjena kada država upadne u gospodarsku krizu ili se u saboru većinski izglasaju malo liberalniji zakoni. Utom je još zanimljivija današnja Bozanićeva teza ili skup fraza da je "Crkva uvijek živo uključena tamo gdje se dovodi i u pitanje čovjekov život, dostojanstvo ljudske osobe, opće dobro, pravo na rad, na dostojan život i obranu najranjivijih društvenih slojeva".

Naime, njihova 'vitalnost' i 'participacija' u društvenim događanjima sve do kraja prošlog tjedna nije bila uopće izražena, pa je posebno znakovit tajming najnovijih crkvenih proglasa: nalazimo se u mjesecu lipnju 2009. godine, odnosno 6 mjeseci od kada je prihvaćen proračun RH.

Iako su opozicijski političari i gospodarstvenici od prvog dana ove godine upućivali oštre kritike vladajućoj partiji da se radi o loše balansiranom proračunu, koji će pokopati gospodarstvo, a potom i radnike, ništa se o 'nedjelotvornosti sustava' tijekom prvog dijela godine nije moglo čuti iz crkvenih krugova. No, tijekom istog je razdoblja kroz taj isti proračun Kaptolu dodijeljen oveći naramak proračunskih milijuna; dobili su gotovo istu svotu kao i za stabilnu 2008. godinu, postavši tako jedina institucija koje nije bila žrtva vladinih proračinskih rebalansa.

U međuvremenu su ozakonjene neradne nedjelje, a iza nas su i lokalni izbori, tako da oni kojima je poruka odaslana ne mogu imati posljedice na birački saldo. Kako je i najavljeno, ova će se konferencija održavati dva dana, a biti će zanimljivo čuti crkvene čelnike i njihove prijedloge za umanjivanje utjecaja recesije u npr., Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Inzko: Gradnja pravoslavne crkve u Potočarima je provokacija

Inzko: Gradnja pravoslavne crkve u Potočarima je provokacija

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko usprotivio se u ponedjeljak planiranom nastavku gradnje pravoslavne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika