09.06.2009. / 15:24

Autor: Mara Magaš

Video: Emir Hadžihafisbegović: Kvaliteta braka ovisi o inteligenciji žene

Glumac i bosanski ministar kulture široj je javnosti napoznatiji po reklami za Tomato, zahvaljujući kojoj ima čak 100.000 obožavatelja na Facebooku. Ipak, njega najviše od svega zanima obitelji i kućni mir, a evetualne probleme sa suprugom rješava dobrim ručkom, kazao je našoj kolumnistici Mari Magaš u ovotjednom "Seksi ŠaMARAnju"

Emir Hadžihafisbegović i Mara MagašEmir Hadžihafisbegović i Mara Magaš"Ante je, majke mi!". Nije Ante nego je Emir Hadžihafisbegović! Kultni bosanski glumac koji i u Hrvatskoj snima i glumi punom parom, više nego ijedan iz susjednih država. Glumio je u preko dvije tisuće predstava, snimio 33 filma, a reklamom za Tomato dobio je više od 100 tisuća fanova na Facebooku. Postao je lice reklame koju kad vidimo, za razliku od ostalih dosadnih reklama, veselimo se jednako kao i prvi put kad je emitirana.

Ovaj čovjek je uistinu gospodin i taj gospodin je uistinu čovjek kojeg želite slušati, gledati, s njime pričati, čuti što ima reći. Njegov svjetonazor je fascinanatn, njegov život je, kako sam kaže, realiziran i zanimljiv. Osim raznih uloga na filmu i onih kazališnih, on je ministar kulture, voditelj talk showa, donedavno predavač na fakultetu, lista je poduža. No upravo ta jednostavnost, dostojanstvenost i smirenost koju odašilje čine ga sretnim čovjekom, vrhunskim glumcem te nježnim ocem i suprugom.

Emir Hadžihafisbegović: Kvaliteta braka ovisi o inteligenciji žene

Emir Hadžihafisbegović: Kvaliteta braka ovisi o inteligenciji žene

Emir Hadžihafisbegović:intervju s Marom Magaš

Mara: Ministar ste kulture, glumite, imate svoj talk show, predajete na Akademiji. Kako stižete sve?
Emir:
Ne predajem više kao profesor, a stižem zato što imam dobre suradnike i dobro sam organiziran. Kad imate viziju i želju da nešto napravite i kad ste ste radoholičar, onda možete sve. Nisam atrofirao kao umjetnik ili glumac, naprotiv radim jako puno. Na festivalu u Puli imam tri hrvatska filma. Priča o tome da se ne može raditi kavalitetno nekoliko stvari odjednom je prilično mistificirana i nije točna. Znate onu staru - sve se može kad se hoće.

Mara: Imate li redateljskih ambicija? Jeste li režirali već nešto?
Emir:
Jesam, neke predstave dosta gledane u Bosni. Imam preko dvije tisuće kazališnih predstava i 33 igrana filma i mislim da glumci s takvim iskustvom mogu biti dobri redatelji, poput De Nira ili Eastwooda.

Mara: Je li vam teže pripremati se za film ili za kazališnu predstavu?
Emir:
Kad volite svoj posao, onda vam je svejedno je li to kazališna predstava ili celuloidna traka. Kazalište ne dozvoljva greške, a ako pogriješite na filmu, možete ponavljati dok god režiser nije zadovoljan. Ipak je esencija našeg posla u teatru, veći je profesionalni izazov kad morate izgovoriti pet kucanih stranica u komadu. Kad ste pred živim ljudima, onda je veća odgovornost, više je glumačkog znoja ostavljeno na tim daskama.

Mara: Vidjela sam vas na naslovnici Men's Healtha. Odlično izgledate, mišićavi torzo...
Emir:
Nemam pojma da je slika objavljena. Mislite da je fotomontaža?

Mara: Zar nije?!
Emir:
Pa koliko ja znam nije. Idem u teretanu, vježbam, volim sport.

Mara: Znači i to stignete, svaka čast! Kako se došli na ideju da se tako fotografirate?
Emir:
Nije bila moja ideja, slikali su me prilikom vježbanja i to je to.

Mara: U zdravom tijelu zdrav duh, što bi se reklo. A i jedno i drugo vam sigurno pomaže u očuvanju dugotrajnosti braka. Slažete li se?
Emir:
Istina je, ali to je i pitanje inteligencije partnera. Pametna žena pusti da je muškarac vodi, a ona koja zna s muškarcem je svjesna da će joj se to trostruko vratiti. Ja pripadam priči o kultu bosanskog oca. Kult obitelji u Bosni je jako star i patrijarhalan. Savršen brak ne postoji, ali dobar brak ovisi o inteligenciji žene. Ona zna da je muškarac taj koji vodi i brak u kojem žena dominira nije dobar. U obitelji mora biti netko tko presijeca i tko donosi teške odluke, a u mojoj obitelji to sam ja.

Mara: Vaša gospđa se slaže sa time?
Emir:
Naravno da se slaže i dobro joj je.

Mara: Imate dvoje djece, sina i kćer. Koje su prve stvari koje ste ih podučili o seksualnosti?
Emir:
Ništa. Moja majka nije mene ništa podučavala pa nisam ni ja svoju djecu, to je posljedica odgajanja u mahali. Djeca će sa svojim receptorima sama spoznati što ih zanima, nemamo dogovorene sastanke primjericom srijedom, na sofi u 8 navečer kada razgovaramo o seksualnosti. Doduše, moja žena i kćer znaju o nečemu popričati u ilegali naše kuće, ali o čemu, to samo one znaju.

Mara: Mislite li da se percepcija seksualnosti današnjih tinejdžera promijenila od vremena kada ste i sami bili u tim godinama?
Emir:
Mislim da je cijela stvar oko toga podosta izmistificirana i da ima jednu nepotrebnu medijsku, edukativnu i institucionalnu ulogu. Kada vas sa svih strana prate reklame i medijske poruke o nekakvoj prevenciji, onda se može desiti da je to upravo kontraproduktivno. Svjedok sam situacije kada smo jednom prilikom tiskali i djelili letke o suzbijanju droge u Sarajevu a od tada nikad nije bilo više narkomana.

Mara: Biste li sebe nazvali zavodnikom?
Emir:
Ja o tome uopće ne razmišljam, nemam svijest o sebi kao zavodniku. Ne mogu to pitanje racionalizirati, ne meditiram o sebi, to nije dio mog habitusa. Nemam svijest o sebi ni kao o zavodniku ni o kao macho manu. Uz sve poslove koje imam i uz suprugu nemam vremena razmišljati o tome.

Mara: Je li vam to što ste glumac pomoglo u pristupu ženama?
Emir:
Pa ja sam vam pomalo atipičan glumac. Moj posao podrazumijeva odlaske na svečane koktele i zabave, ali ja vam bježim od toga. Volim mir, prirodu, pecanje. Moji najbolji prijatelji ne dolaze iz glumačkog svijeta. Naprotiv, oni su pekari, apotekari... Znam razgovarati s ljudima koji nemaju dana škole. Upoznao sam ljude sa 2 doktorata koji su jako nerealizirani i one s 2 razreda osnovne koji su potpuno realizirani. Nisam ni razmišljo kako bih se ja kao umjetnik mogao nekome približiti. Vjerovatno je bilo takvih situacija, ali su dolazile podsvjesno.

Mara: Mnogi muškarci će reći svašta da bi pridobili ženu da sjedne, večera s njima ili što već. Jste li i vi takvi?
Emir:
Ne. Možda se može otkriti iz mojih odgovora da baš ne volim žensko društvo, ali nije tako. Govorim o razdoblju nakon braka, moje djece i obitelji, prije je toga možda i bilo.

Mara: Kako se iskupite supruzi kada ju naljutite?
Emir:
Kad je naljutim? Ja svoju suprugu nikad nisam naljutio u 20 godina braka.

Mara: OK, kako joj pristupate kada joj morate saopćiti lošu vijest?
Emir:
S obzirom na to da smo oboje ljubitelji dobrog jela, odvedem je na dobar ručak ili kuhamo kod kuće jer jako volim kuhati. Preko jela se lako sažvaču i problemi. Ponekad pogledamo neki dobar film.Mari je Emir kazao da se ne smatra zavodnikomMari je Emir kazao da se ne smatra zavodnikom

Mara: Pogledate li kada svoj film?
Emir:
Vrlo rijetko. I na to će vam pitanje gotovo svaki glumac jednako odgovoriti. Krleža je jednom rekao da treba demistificirati nagrade. Ja sam ih dobio jako puno, ali nakon toga okrenem se i idem dalje.

Mara: Što mislite o vezi starijih žena i mlađih frajera?
Emir:
To mi je kao da mi postavite pitanje je li je prodaja Kraševih čokolada pala u Zagrebačkoj županiji a porasla u Splitsko- dalmatinskoj. Ja ću vam odgovoriti i na to pitanje, ali to nije sfera moga interesa. Ako to već postoji i ako se već događa, to je valjda zato jer muškarac i žena ne mogu realizirati neku svoju energiju...

Mara: Ili je to možda iz čiste objesti?

Emir: J
a mislim da se cijela planeta malo iščašila i da živimo u svojevrsnom uganuću koje pomalo otiče, globalno smo svi nezadovoljni. Globalna se etička matrica promijenila i to etičko posrnuće došlo je i do nas. To ne mora imati direktne veze s vašim pitanjem, ali...

Mara: Rekli ste da ste se realizirali u životu i da kad se osvrnete oko sebe, imate što vidjeti. Osvrnete li se ikad za zgodnom ženom?
Emir:
U moju sliku života uklopljene su cjelovite sitnice, ali kad mi za oko zapne nešto što je ugodno a ne mučno, onda to svakako percipiram. (Fotografija: Tomislav Smoljanović)

Vezane vijesti

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika