29.08.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

PRIVATIZACIJA

PRODAJA 51 POSTO DIONICA CROATIA OSIGURANJA PRED PREKIDOM


Nakon što je prije osam mjeseci objavljen javni natječaj za prodaju 51 posto dionica Croatia Osiguranja, najveće hrvatske osiguravajuće kuće, dva potencijalna kupca koji su ušli u finale – slovenski Triglav i njemački Allianz – bit će najvjerojatnije eliminirana. Prvi iz političkih a drugi iz ekonomskih razloga.
Naime, u Triglavu je sporna vlasnička struktura obzirom mu je većinski vlasnik slovenska država. Da je i drugačije Triglav bi teško dobio zeleno svjetlo zbog neriješenih financijskih problema između dviju država – pitanje duga Ljubljanske banke hrvatskim štedišama i NE Krško svim hrvatskim građanima – ali i zbog nedavnog natezanja oko pomorske granice u Piranskom zaljevu. Vlada je svjesna da bi prodajom CO-a Triglavu izazvala veliki otpor javnosti pa je u Banskim dvorima već dogovoren način na koji će se Slovencima reći «ne» a da to bude ekonomski opravdano. Naime, nedavno je visoki dužnosnik hrvatske Vlade izjavio kako ne može država zamijeniti svoje vlasništvo vlasništvom druge države, aludirajući pri tom na utjecaj slovenske države u Triglavu.
Što se njemačkog Allianza tiče, on je sam sebe eliminirao ponudivši toliko nisku cijenu (56 milijuna eura) da je u hrvatskim političkim krugovima smatraju uvredljivom. Međutim, za Allianzom nitko neće previše zdvajati obzirom da bi u slučaju kupnje CO-a Allianz postao najmoćnija institucija u Hrvatskoj koja bi presudno utjecala na financijski krvotok zemlje.
Obzirom na izneseno, smjer daljnjeg razvoja prodaje Croatijinih dionica krajnje je neizvjestan.

Vezane vijesti

J. Kosor prekršila vlastiti antikorupcijski program

J. Kosor prekršila vlastiti antikorupcijski program

Gostujući u emisiji "Nedjeljom u 2" bivši čelnik Croatia osiguranja, Damir Mihanović javno je ispričao sve o aferi Fimi media koju je razotkrio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika