12.06.2009. / 08:15

Autor: Hrvoje Šimičević

Marginalizirani HSS-ovac: Vlada 'nahranila' prosvjednike i izigrala ministra Pankretića

Ministra poljoprivrede, dakle najodgovornijeg čovjeka u Hrvatskoj za ovaj resor, Sanader je jučerašnjim potezom ozbiljno kompromitirao, te ga učinio političarem zrelim za promjenu dosadašnje funkcije

Premijer Ivo Sanader i ministar poljoprivrede Božidar PankretićPremijer Ivo Sanader i ministar poljoprivrede Božidar PankretićMinistar poljoprivrede Božidar Pankretić nije jučer nazočio pregovorima koji su na kraju većim dijelom uzrokovali zadovoljstvo seljaka što su prosvjedovali. Tijekom poslijepodneva, oni su traktorima iz Zagreba krenuli svojim kućama sa spoznajom da je vlada opet popustila nakon izlaska građana na ulicu te odlučila dati milijune kuna, za koje se do jučer klela da ih nema. Upravo potonja činjenica mogla bi uzrokovati ozbiljne konflikte HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera HSS-a, čiji je Pankretić član. Ministra poljoprivrede, dakle najodgovornijeg čovjeka u Hrvatskoj za ovaj resor, Sanader je jučerašnjim potezom ozbiljno kompromitirao, te ga učinio političarem zrelim za promjenu dosadašnje funkcije.

Nakon što su iz Banskih dvora tijekom cijelog utorka poručivali gnjevnim seljacima kako nemaju što tražiti sa bilo kojim predstavicima izvršne vlasti, osim samog Pankretića, on je vladinim potezima tijekom jučerašnjeg dana dobrano marginaliziran: Potpredsjednici vlade Damir Polančec i Jadranka Kosor vodili su petosatne pregovore s predstavnicima prosvjednika, a Pankretić, čiju ostavku ovi radnici od početka traže, uopće se nije pojavio na sastanku. Štoviše, upravo je on sve ove tjedne i mjesece uvjeravao seljake da novca iz proračuna nema, te da su njihovi zahtjevi za korekcijama tržišnih cijena jednostavno nerealni. No, nakon što je više od tisuću traktora krenulo prema hrvatskoj metropoli, kako bi posljednjim legitimnim sredstvom došli do željenih ciljeva, vlada se nakon više mjeseci ignoriranja stala ponašati kao i u brojnim slučajevima do sada: prosvjed se dogodio, pritisak je izvršen, pa su i svi (odnosno većina) zahtjeva ispunjeni.

Na koji način? Novca u Ministarstvu poljoprivrede nema, pa će se on u zadnji tren preraspodijeliti a uz to će vlada namaknuti dodatna sredstva, kao što se to događalo sa smirivanjem nekih drugih kategorija stanovništva koje su bile glasne. Međutim, za razliku od prosvjeda prosvjetara i studenata gdje su oči javnosti uvijek bile uprte u zbunjenog HDZ-ovog barjakara Dragana Primorca, ili pak pokušaju nemuštog smirivnja nimalo dobrih prognoza gospodarstvenika koje i dalje odrađivaju preznojeni Polančec i Šuker, ovaj je puta vješto 'žrtvovan' pojedinac iz HSS-a koji je cijelo vrijeme samo slijedio Sanaderove direktive.

Zbog toga se može postaviti pitanje na koji će način sada reagirati HSS-ovci. Jučer je posebno ogorčen bio ministar kojeg građani što ih predstavlja više ne žele. "Dali su novac kojega u proračunu Ministarstva poljoprivrede nema", bio je njegov komentar na epilog jučerašnjih pregovora. Njegov stranački šef Josip Friščić i dalje smatra kako je dio mjera na koje su jučer pristali predstavnici vlade jednostavno neizvediv. Čelnik HSS-a nije štedio svoje koalicijske partnere. "A što da vam kažem? Ako Vlada ima novaca, onda je sve dobro. Ali ako se ispostavi da novca nema i da su obećanja nerealna, pa oni koji su došli u Zagreb shvate da su izmanipulirani, ili da su prevareni, to neće biti dobro. Tražit ću od ministra poljoprivrede i ministra financija da izračunaju koliko koštaju dana obećanja i dostave to i meni i premijeru, pa da vidimo imamo li mi te novce", kazao je Friščić.

Zanimljivo, dok iz HSS-a poručuju da je HDZ pogriješio jer 'novca jednostavno nema', predstavnici potonje stranke uvjeravaju javnost kako je sve napravljeno u 'dogovoru s HSS-om'.
"Jasno je da u okviru predviđenog budžeta Ministarstva poljoprivrede ministar Pankretić nije mogao završiti pregovore. Čestitam mu što je branio zadani budžet, ni on ni njegovi suradnici nisu dozvolili stvaranje obveza koje po tako zadanom budžetu ne bi mogli izvršiti", kazao je jučer prilično cinično Polančec, nakon što je slavodobitno ponukao seljake da povuku svoje traktore iz Zagreba.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika