12.06.2009. / 15:56

Autor: Andrea Belin

Neprijatelji ljepote: Kako se trajno riješiti ožiljaka

Ukoliko se već godinama borite s takvim problemom, nudimo vam nekoliko savjeta kako da se zauvijek rješite ožiljka koji vas svaki dan bode u oči

Ožiljci se mogu kvalitetno tretiratiOžiljci se mogu kvalitetno tretiratiNakon lakših povreda i jednostavnih kirurških zahvata na koži ostaju ožiljci koji svojim oblikom, bojom i veličinom smetaju oku. Tada se osobe podvržu spretnim rukama estetskih kirurga koji raznim načinima pokušavaju taj ožiljak učiniti neprimjetnim.

Međutim, uspjeh ne ovisi samo o tehnici kojom se izvodi zahvat, nego i o težini samog ožiljka. Ukoliko se već godinama borite s takvim problemom, nudimo vam nekoliko savjeta kako da se zauvijek riješite ožiljka koji vas svaki dan bode u oči!

1. Moderne tehnike

U današnje vrijeme ožiljci se odstranjuju različitim tehnikama, primjerice laserom, injekcijama, međutim, skalpelom se još uvijek mogu učiniti čuda.

Svaka osoba koja se odlučuje na ovakav zahvat, najprije mora potražiti plastičnog kirurga s dugogodišnjim iskustvom. On će izabrati najpovoljniju vrstu anestezije, no sve ovisi o vrsti ožiljka, dobi pacijenta i ponuđenoj tehnici revizije. Manji zahvati izvode se pod lokalnom anestezijom, dok se za veće preporučuju različite vrste opće anestezije.

Osobe koje se podvržu ovakvoj vrsti zahvata moraju biti zdrave i vrlo je važno da na cjelokupnu situaciju gledaju pozitivno. Svakome odmah treba biti jasno da se niti jedan ožiljak ne može odstraniti u potpunosti.
Ožiljak se može tretirati na različite načine, primjerice lijekovima u obliku injekcija, brojnim preparatima i fizikalno terapijom. Također postoje i silikonske gel pločice koje se stavljaju na ožiljak i nose 24 sata. Još uvijek se stručnjaci najviše pouzdaju u klasične kirurške tehnike.

2. Injekcije kolagena

Injekcije kolagena koriste se za ožiljke koji su ispod razine zdrave kože. Uglavnom su rezultati ovakvim terapijama vidljivi odmah, ali nisu trajne, a postoji mogućnost javljanja reakcija na koži. Dermoabrazija također ima svoje prednosti u odnosu na nove tehnike.

Na ovaj način se omekšava i stanjuje površina ožiljka. Rezultati su vidljivi i laserskom terapijom iako to u velikoj mjeri o znanju i iskustvu liječnika koji mora znati koji tip lasera valja koristiti u određenoj situaciji.

3. Tkivni ekspanderi

Ovo je još jedna tehnika u plastičnoj kirurgiji ožiljaka. Tkivni ekspanderi su "baloni" koji se postavljaju pored ožiljka ispod lokalne zdrave kože, s namjerom da se rastezanjem lokalne zdrave kože dobije dovoljno "materijala" za rješavanje kožnog defekta nakon odstranjenja ožiljka.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika