Objavljeno u Nacionalu br. 709, 2009-06-16

Autor: Eduard Šoštarić

Pohod na svjetska tržišta

Hrvati tvorci najbolje jurišne puške na svijetu

MINISTARSTVO OBRANE RH kupilo je prvih 1000 hrvatskih jurišnih pušaka VHS proizvedenih u karlovačkoj tvrtki HS Produkt, čime je otvorena mogućnost da se te puške uspješno prodaju širom svijeta poput pištolja HS 2000

USPJEŠAN TIM Direktor HS Produkta Željko Pavlin i konstruktor puške VHS Marko VukovićUSPJEŠAN TIM Direktor HS Produkta Željko Pavlin i konstruktor puške VHS Marko VukovićTvrtka HS Produkt iz Karlovca i stručni tim predvođen konstruktorom Markom Vukovićem pištoljem HS 2000 na američkom tržištu pomelo je dotad neprijepornu konkurenciju u svijetu pištolja: austrijski Glock, češku Zbrojovku, talijansku Berretu. Ponovi li se taj uspjeh, njihov novi proizvod, jurišna puška VHS u kalibru 5,56 mm, mogao bi u sljedećih pet godina godina istisnuti i dio renomiranih proizvođača jurišnih pušaka sa svjetskog tržišta. Hrvatsko je Ministarstvo obrane za HV je naručilo 1000 jurišnih pušaka, tako da Hrvatska pripada malom broju zemalja koje su postale neovisne u proizvodnji osobnog naoružanja vojnika i policijskih službenika. Puška je modularna, pouzdana, precizna i što je vrlo važno, ima izvrsnu antikorozivnu zaštit. Nakon što je puška VHS prošla sve rigorozne testove po NATO standardima, HV će do kraja godine biti opremljen s njih tisuću.


Ministarstvo i HV potpisali su i okvirni sporazum temeljem kojeg se stvaraju preduvjeti za moguće daljnje narudžbe u naredne četiri godine. Procjenjuje se kako bi za kompletnu opremu svih pripadnika oružanih snaga i pričuvu u narednim godinama moglo biti isporučeno do 20 tisuća jurišnih pušaka. Konstruktor puške Marko Vuković nam je rekao kako je njezin razvoj krenuo još 1992. kad je napravljen kalašnjikov u bull-pup verziji. Potom je uslijedio model iz 1996., pa iz 1999. te iz 2004. koji je predstavljen tadašnjem ministru obrane Berislavu Rončeviću. Model puške koji je predstavljen Rončeviću još 2004. gotovo je 90 posto promjenjen. JURIŠNA PUŠKA kojom će uskoro biti opremljena Hrvatska vojskaJURIŠNA PUŠKA kojom će uskoro biti opremljena Hrvatska vojska
"Ne bih se složio da je razvoj bio brz ni za pušku ni za pištolj. Još 1999. napravljen je pištolj i to treći model koji se pokazao uspješnim, ali ga mjenjamo i danas. Ova tvrtka je još 1992. napravila bull-pup verziju kalašnjikova, ona je imala određene nedostatke i mi smo to izbjegli kasnije. Nije bilo tehnologije za brizganje plastike, nismo proizvodili cijevi. Danas je to sasvim drukčije. Imali smo kontakte s austrijskim Aug Steyrom, izraelskim proizvođem Tavora. Dakle, VHS je razvijana niz godina. Posljednja verzija VHS-a je prije dvije-tri godine konstrukcijski u potpunosti rješena, ali smo je još nadograđivali. Sasvim je razumljivo da smo kroz razvoj puške gledali što nam radi konkurencija.", ispričao nam je direktor Željko Pavlin.
Danas Marko Vuković kaže kako je zadovoljan onim što je učinjeno, ali će i dalje razmišljati kako pušku unaprijediti: "Naša je puška zadnja riječ tehnike, u cjelini kraća i lakša od drugih, a s dužom cijevi, zbog čega je preciznija. Na sebi ima dijelove za priključivanje svih 12 sustava koji postoje na tržištu za opremanje pušaka.

Na nju se može za tri ili četiri sekunde staviti integralni bacač 40-milimetarskih granata, ali za isto toliko vremena i skinuti, kada to vojniku više nije potrebno", ispričao nam je Marko Vuković. Razvoj puške je bio uvjetovan tehnološkim procesima, nabavom novih strojeva i materijalima koji su HS Produktu bili dostupni na tržištu i koje je ugrađivao u svoje proizvodne pogone, ali isto tako i onim što je radila konkurencija na svjetskim tržištima svih ovih godina. U HS Produktu proveli su interno ispitivanja VHS puške uporedno s puškama drugih proizvođača i, kako su nam rekli, i više su nego zadovoljni rezultatima. Nacional je doznao kako čelik za pušku dolazi iz jedne slovenske čeličane jer francuski proizvođač čelika od kojeg je HS Produkt prije nabavljao čelik nije tada u potpunosti odgovorio na zahtjeve iz Karlovca. "Prije tri godine smo dobili cijevi iz Francuske koje koristi Heckler&Koch i usporedno smo radili ispitivanja s cijevi koja nam je rađena u Sloveniji. Postoji postupak dvostrukog taljenja koji se radi zbog čistoće materijala, testovi su pokazali da je uvjetno rečeno slovenski čelik bolji. Pričamo o čeličanama koje mogu raditi oružje, a u Europi su samo dvije. Slovenska čeličana je broj jedan u proizvodnji legiranog čelika u svijetu. Naša testiranja su pokazala kako uz našu tehnologiju obrade tog čelika puška daje bolje rezultate", okrio nam je Željko Pavlin.MAJSTORI ZANATA Iako se VHS proizvodi u najmodernijim pogonima -
u koje je HS Produkt uložio 40 milijuna eura, majstori
osobno rade na svakoj
pušci, što jamči njihovu
veliku kvalitetuMAJSTORI ZANATA Iako se VHS proizvodi u najmodernijim pogonima - u koje je HS Produkt uložio 40 milijuna eura, majstori osobno rade na svakoj pušci, što jamči njihovu veliku kvalitetu

Još jedna zanimljivost vezana uz VHS pušku odnosi se na streljivo. Gađanje iz VHS-a, koja na nedavnim testiranjima nije imala niti jedan zastoj, obavljeno je sa streljivom koje proizvodi srbijanski proizvođač "Prvi partizan" iz Užica, inače poznati izvoznik streljiva na tržišta Bliskog istoka i SAD-a. "U posljednjih nekoliko godina u tvrtku koja zapošljava 1000 zaposlenika je uloženo četrdesetak milijuna eura. Riječ je o strojevima visoke tehnologije CNC koji koštaju oko pola milijuna eura svaki i koji su kompjuterski vođeni u zadanim parametrima. Svaki mjesec za nove alate utroši se 200-300 tisuća eura. Unatoč globalnoj krizi, naša tvrtka je već do lipnja ove godine isporučila na američko tržište 80 posto količine narudžbi za pištoljima iz 2008. Osobito važnim smatram kupnju stroja za kovanje, čime smo riješili problem s izradom vlastite cijevi", istaknuo je direktor tvrtke HS Produkt Željko Pavlin koji je dodao kako se razvoj jurišne puške ne može promatrati samo kroz opremanje Hrvatske vojske jer je hrvatsko tržište premalo za njih. "Imamo stalne upite iz inozemstva o trenutnom statusu jurišne puške i vjerujem kako ćemo već do sredine iduće godine imati i neke kupce.

MINISTAR OBRANE RH Branko Vukelić kupio je prve puške VHS za HVMINISTAR OBRANE RH Branko Vukelić kupio je prve puške VHS za HVMi se moramo pripremiti za tržište i već sada nabavljati strojeve za proizvodnju puške za svjetsku proizvodnju. Zapravo, mogli bismo reći kako se naše buduće tržište nalazi na istoku. Povrat investicije je neostvariv samo na ugovoru s hrvatskim Ministarstvom obrane i zato računamo na strano tržište. Kad je riječ o cijeni, pozicionirali smo se već s pištoljem na tržištu. Mi se uspoređujemo s prvom ligom i ne možemo biti jeftini, jer ako je nešto bolje i traženije, onda je i skuplje. Kad je u pitanju cijena za našu vojsku, onda je to ipak nešto drugo i naravno da ćemo imati povoljniju ponudu ", rekao nam je Pavlin.
Ništa od izlaza na svjetsko tržište ne bi bilo da Hrvatska vojska nije naručila prvu količinu od 1000 pušaka. To je glavna i temeljna referenca za bilo kojeg potencijalnog kupca u svijetu. Ako vlastite oružane snage nemaju u svom naoružanju domaću jurišnu pušku, onda zasigurno nema niti njenog izvoza. Bit će neobično važno da puška VHS krene s hrvatskim vojnicima u misije diljem svijeta, jer će kao raritet pobuditi interes i vojnika iz drugih zemalja. Najbolju reklamu i referencu za pušku uvijek će dati vojnik koji njome rukuje.

Standardi NATO-a

■ Ministar obrane RH Branko Vukelić sklopio je ugovor s HS Produktom o nabavi 1000 VHS pušaka do kraja 2009. Cijena puške i pripadnog pribora je 10.700 kn s PDV-om, a Ministarstvo će financirati i razvoj puške s 4 milijuna kn. Puška, u čiji je razvoj HS Produkt uložio 4 milijuna kuna, nedavno je prošla sve testove po standradima NATO-a.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika