Objavljeno u Nacionalu br. 709, 2009-06-16

Autor: Srećko Jurdana

Sanader prema Pantovčaku, Mesić prema Markovom trgu?

Srećko JurdanaSrećko JurdanaNa visokim razinama u tijeku su duboka sondiranja. Ivo Sanader istražuje politički teren za svoju kandidaturu za predsjednika države, a Stipe Mesić područje na kojem bi mogao ostati u politici i kad mu istekne aktualni mandat. Spomenuta Sanaderova kandidatura nipošto nije pravocrtan i samorazumljiv pothvat, lišen većih komplikacija. Ode li za predsjednika, kome će ostaviti Vladu, a kome stranku? S Vladom je vjerojatno manji problem; aktivista koji se bave ekonomijom, a pritom su i dokazano lojalni, oko Sanadera ima dovoljno, i netko se od njih bez poteškoća može pretvoriti u kontroliranoga premijera. U stranci je, međutim, trajno težište Sanaderovog utjecaja, i on se ne može zavući u oblake Pantovčaka ne vodeći računa o tome što će se u tom težištu nakon njega zbivati.
Ambiciozne frakcije HDZ-a

Stipe Mesić svojedobno nije imao takvih briga. Postao je predsjednik ne zbog jake baze koju mu je pružao HNS, nego zbog vlastitoga lika i orijentacije koju su glasači nepogrešivo prepoznali kao antituđmanovsku. Za razliku od protukandidata, postojano je koračao s duhom vremena, i nije mu zapravo trebala nikakva jaka stranka koja će mu čuvati zaleđe. Tu se negdje skriva i specifična razlika između predsjedničkih i parlamentarnih kandidata. Tko želi postati predsjednik, taj bi, pored ostaloga, morao u svome nastupu projicirati i univerzalističku ili transstranačku crtu koja ga - barem u dijelu njegovoga profila - svrstava iznad dnevne političke pragmatike, i predstavlja kao reprezentanta države, a ne grupacije. Sanader će, zahvaljujući svojoj medijskoj omniprezentnosti i snazi svoje retorike, nesumnjivo privući i mnoge izvan hadezeovskoga duhovnoga obora, ali njegov eventualni izbor za predsjednika mogao bi uzdrmati koheziju HDZ-a kao takvog, čime će se ugroziti i njegova vizija koncentriranoga upravljanja državom na svim razinama. Predsjednik formalno nije više u stranci, a u stranci je kreirao situaciju vlastite nezamjenjivosti. Sanader se, dakle, suočava s pitanjem kako postati predsjednik države i ujedno sačuvati HDZ od ambicioznosti njegovih frakcija, odnosno spriječiti da na površinu isplivaju nekakvi ambiciozni autonomaši koji se ne će slijepo pridržavati njegovoga autoriteta, ako za tim nemaju formalne potrebe.
Vitalni Mesić

Zanemarimo li mogućnost turbulencija u stranci, i sama kandidatura za predsjednika kod Sanadera implicira rizike. On se doista može suočiti s protukandidatom sposobnim da ga pobijedi, iako Zoran Milanović - u prilično ograničenoj mjeri svjestan situacije - pokušava vući poteze koji sprečavaju takav razvoj događaja. U slučaju gubitka predsjedničkih izbora Sanaderova osobna, nazovimo to tako: karizma, pretrpjet će težak udarac, što će se odraziti u svim segmentima njegove aktualne velevlasti. Kad je o sudjelovanju na predsjedničkim izborima riječ, premijer bi morao iznimno dobro odvagnuti pro et contra, bez obzira na to što mu se danas na prvi pogled možda čini da bi osvajanje Pantovčaka donijelo neprocjenjivu korist, i da je vrijedno svakoga truda. Jedan od razloga zašto Sanader samoga sebe potiho nameće kao kandidata svakako je i taj što HDZ boljega kandidata od njega nema, a nekoga mora ponuditi. Evidentan manjak općeprihvatljivih kandidata odraz je, međutim, kulturoloških problema u toj stranci, i generalna publika ne bi se tim fenomenom trebala pretjerano opterećivati.

Na drugoj strani, o Stipi Mesiću, oslobođenom osobnih problema oko predsjedničke kandidature, počelo se govoriti kao o mogućem predvodniku ujedinjene "nove ljevice" koja će na budućim izborima ugroziti hrvatsku "bipolarnost", tj. i HDZ i SDP. Nacional je prošlog tjedna spomenuo da bi se u tom bloku trebali naći HNS, SDSS, HSLS, IDS. Mesić je tu poruku blago demantirao, no svatko tko ga poznaje dobro zna da on već dulje vrijeme intenzivno razmišlja i o tome tko će ga naslijediti, i o tome kako će se politički angažirati kad napusti predsjednički položaj. Vitalan je, osjeća da je potreban na sceni, i nema namjeru ostatak životnoga vremena provesti u vikendici svađajući se s televizorom. Osobnoga kandidata koji dijeli njegove poglede, i koji bi ga s dobrim izgledima mogao zamijeniti - nije pronašao, što je možda i jedan od nedostataka u njegovoj predsjedničkoj karijeri. Zato u svakom slučaju pije vodu ideja o trećem bloku.
Prelijevanje iz šupljeg u prazno

Njezin politički potencijal proizlazi iz kompromitiranosti dviju glavnih stranaka. HDZ već godinama vodi tešku bitku s korupcijom, koju namjerno gubi. U Europu ga ne puštaju jer ne vjeruju u njegove dobre namjere, osuđene ratne zločince pokušava skinuti s vrata tjerajući ih u Bosnu, za ekonomsku krizu i otplatu ogromnih dugova nema drugog rješenja osim novog zaduživanja i zazivanja bogova turizma da siđu Hrvatskoj u pomoć. SDP je gotovo potpuno nesposoban da HDZ ugrozi na njegovim kritičnim točkama, i da se izbori za vlast preko HDZ-ovih slabosti. Glasači se u većini i dalje opredjeljuju za HDZ ne zato što su njime oduševljeni, nego zato što SDP kod njih nije osvojio reformistički kredibilitet i ne predstavlja nikakvu pozitivnu alternativu depresiji. Psihološki odnos biračkoga tijela prema HDZ-u i SDP-u svodi se na prelijevanje iz šupljeg u prazno. Za takvu situaciju velike zasluge svakako ima Zoran Milanović, odnosno pokojni lider koji ga je postavio za šefa SDP-a.
Tendencije prema stvaranju trećeg bloka, lijevo-centrističkog ako hoćemo, potpuno su logična stvar u takvim okolnostima, i Mesić je - s obzirom na svoj utjecaj u javnosti - idealna figura da taj blok okupi i povede, pa makar i privremeno, dok povjerenje publike ne osvoji nekakav junak-nasljednik.

Zvonimir Berković

Umro je Zvonimir Berković, muzikolog, dramaturg, filmski redatelj, profesor na zagrebačkoj dramskoj akademiji. Prije više od tri desetljeća i autoru ove kolumne predavao je na toj akademiji scenarij, a posebnu čast ukazao mu je kad je krajem devedesetih (zajedno s g. Antom Prkačinom) promovirao njegovu knjigu “Stupovi društva”. Bio je estetski formalist, u smislu da je forma za njega i načelno i praktički uvijek dominirala nad sadržajem, što se najbolje očitovalo u filmu “Rondo”. “Sve je forma”, govorio je, i tim pristupom ponekad provocirao neke svoje ugledne kolege različitoga dramskoga svjetonazora, koji su u zatvorenome krugu znali - bez malicioznosti - izjavljivati da su mu filmovi “pomalo ni o čemu”. Bavljenje glazbom uvelike je utjecalo na njegove filmske postupke i doživljaj umjetnosti i svijeta uopće. Intenzivno je pratio politiku i istraživao dramske obrasce u njoj, pazeći pritom da ne postane njezina prevelika žrtva.
Pisao je svojedobno u Hrvatskom tjedniku, i nakon sedamdeset prve povukao se bez buke u svoju estetsku stvarnost. Rijetko je davao intervjue, i oni su uvijek bili cizelirani, reducirani, nijansirani i oblikovani poput etide. Bio je duhovit u privatnoj komunikaciji, s tim da - poput svih značajnih ljudi - nikada nije vodio beznačajne razgovore.

Berkova omiljena dosjetka bila je da su nas “pučkoškolski učitelji u politici skupo koštali, od Edvarda Kardelja nadalje”. U jednom trenutku odlučio je svome političkome instinktu dopustiti da se manifestira, i započeo je - u seriji novinskih tekstova - svoje “razgovore s poviješću”, koji su neposredno nakon smrti kulminirali knjigom o Vlatku Mačeku. Imaginarni razgovor s Vladimirom Bakarićem, svojedobno objavljen u Vjesniku, bio je jedan od najboljih u toj neobičnoj seriji. Za razliku od Oriane Fallaci, Zvonimir Berković je svoje protagoniste podvrgnuo vivisekciji kad su već desetljećima bili u grobu, što je njegove tekstove činilo benignima, iako nije previše utjecalo na njihov stilistički i analitički šarm. Prvorazredni intelektualac obilježen dozom cinizma, misaoni urbani profil, Zvonimir Berković je među ostalim bio i osebujan reprezentant Zagreba kakvog više nema.

Vezane vijesti

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Jadranka Kosor reagirala je porukom “gorkog prijekora” na odluku Tomislava Karamarka da (nju i Šeksa) smijeni s potpredsjedničkih funkcija u Saboru.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika