16.06.2009. / 12:54

Autor: Renato Baretić

Vrapče pa Remetinec: Privremena i stalna adresa Banskih dvora

Abolirati one koji kradu, a kažnjavati one koji žele raditi i plaćati sve poreze i davanja - to može samo kriminalac s mentalnim poteškoćama

Pitanje "tko je tu lud?" sasvim je deplasirano u slučaju (ne)rada nedjeljom. Potpuno je, naime, jasno, i tko je lud i tko je zbunjen i što prvi radi drugome, kao u onoj pučkoj izreci. Vlada i Sabor su, naprosto, ludi jer se u ovakvoj financijskoj situaciji pošto-poto upinju lišiti gomile kuna od PDV-a i inih poreza na prodanu robu, a trgovci su zbunjeni jer im nije jasno zašto vlada ne želi najmanje sedminu njihovih tjednih obaveznih doprinosa i davanja.

Jedna od najtužnijih situacija u mirnodopskoj povijesti samostalne Hrvatske zbila se prošle nedjelje, kad je nekoliko gradova, pretrpanih gostima (unatoč svim taktičkim tvrdnjama o recesijskom podbacivanju lanjskih turističkih statistika), pronašlo rupu u zakonu i proglasilo nekakav "sajmeni dan", kao da se na Stradunu ili hvarskoj Pjaci prodaju rabljeni auti, telad ili rešeta. Toliko je jada i bijesa u toj odluci lokalnih vlasti da se čovjek zbilja mora zapitati: pa dobro, jesmo li mi stvarno na zadnjim parlamentarnim izborima odabrali baš totalne kretene i je li ta famozna Crkva u Hrvata doista toliko moćna da za jaja drži i cijelu vladu i cijeli Sabor, i to u vrijeme kad čak i njene multimilijunske proračunske dotacije mogu doći u pitanje?! I kakva nam je to, na kraju krajeva, država, kad vlastite zaposlenike doslovno tjera da izvrdavaju njezine vlastite zakone?!

Nadležne inspekcije najavljuju kako sljedeće nedjelje neće biti nikakve zajebancije sa "sajmenim danom" i sličnim trikovima lokalnih vlasti - zakon se, vele, mora poštovati, a taj zakon kaže da će trgovine koje nedjeljom rade nakon 14 sati biti globljene s 50 tisuća kuna. Računa li možda vlada na drskost najogorčenijih trgovaca, pa se nada da će tim kaznama u proračun prikupiti više no što bi nedjeljom prikupila redovitim putem? Ako je uistinu riječ o tako nakaradnim priželjkivanjima, onda bi najbolje bilo kompletne Banske dvore iščupati s Markova trga i prenijeti ih nakratko u Vrapče, a potom na dugo u Remetinec ili Svetošimunsku. Jer abolirati one koji kradu, a kažnjavati one koji žele raditi i plaćati sve poreze i davanja - to može samo kriminalac s mentalnim poteškoćama.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika