16.06.2009. / 14:08

Autor: Stjepan Marković

nogomet

Matej Delač: 'Traži me Benfica, ali zbog škole bih najradije ostao u Zaprešiću'

S nepunih sedamnaest godina mladi vratar zaprešićkog Intera Matej Delač na meti je mnogih europskih klubova, najviše je zagrizla lisabonska Benfica, ali i zagrebački Dinamo čini sve da ga dovode u svoje redove

Matej Delač, mladi vratar Intera rođen je 20. kolovoza 1992. u Gornjem VakufuMatej Delač, mladi vratar Intera rođen je 20. kolovoza 1992. u Gornjem VakufuPrvu utakmicu u proljetnom dijelu prošle sezone Inter je igrao protiv Zagreba. Utakmicu su dobili Zaprešićani golom Kamerunca Armanda Duboisa Yankepa, no igrač utakmice bio je Matej Delač koji je uoči kraja susreta obranio jedanaesterac Davoru Vugrincu. Delaču je to bila prva utakmica za seniorski sastav koja će ostati zapamćena ne samo zbog dobrih obrana nego zato što je on tada imao 16 godina i 182 dana, čime je postao najmlađi igrač koji je nastupio na nekoj utakmici 1. HNL-a. Trener Intera Borimir Perković je odluku o pružanju prilike tako mladom igraču objasnio riječima: "Iako ima samo 16 godina, na terenu on djeluje puno zrelije. Bez obzira na mladost, on ima kvalitete da brani za prvi sastav, što je uostalom i na utakmicama dokazao."

Nogometni počeci

90minuta: Kada ste se doselili u Zaprešić i kako ste počeli trenirati nogomet?
- U Zaprešić smo se doselili iz Bosne 1996., kad sam imao četiri godine. Ondje je situacija bila loša, u ratu su srušili zgradu u kojoj smo imali stan. U Zaprešić smo se preselili k rodbini te smo neko vrijeme živjeli kod njih. Nogomet su već trenirala starija braća, Marko i Ivan, a otac me pitao što želim trenirati. Njemu je bilo svejedno koji će to sport biti, jedino je želio da mu se posvetim te da ne visim pred kompjuterom poput nekih mojih vršnjaka. Odabrao sam nogomet i na treninge sam išao s braćom. Imao sam šest godina. Budući da u Zaprešiću nije bilo ekipe moga uzrasta, trenirati sam počeo s bratovom ekipom.
90minuta: Kako ste uopće počeli igrati na poziciji vratara? Niste li kao i ostala djeca željeli biti igrač?
- Naravno da sam i ja mislio biti igrač, ali kada sam došao na trening, nitko nije htio stati na gol pa sam to na kraju ja učinio i ostao na golu do danas. Nikada nisam požalio za tom odlukom. Moram napomenuti da sam bio viši od ostale djece, što je bio jedna od razloga što sam golman.
90minuta: Tko vas je trenirao?
- Kad sam počeo trenirati, s nama je radio Frano Rau, a sada je trener vratara Željko Rumbak. Rumbak me pogurao i on je zaslužan što branim za seniorsku momčad.
90minuta: Kako to da ste preskočili dobne kategorije i tako mladi se priključili prvoj momčadi?
- Nije bilo puno golmana u ovom kraju pa bih često mijenjao starije vratare. Tako sam kao pionir branio za kadete kad bi se njima ozlijedio vratar. Kao kadet sam vrlo brzo dobio priliku braniti jer su tadašnjeg vratara Ivana Čovića pozvali u Dinamo, na kraju se on vratio u Inter. Za juniore sam branio pretprošle sezone iako sam imao 15 godina. Tada sam već bio prošao selekcije županijskog nogometnog saveza i hrvatske reprezentacije do 15 godina. Sljedeće sezone sam dobio priliku i u seniorima. Već sam i prije znao napraviti koji trening sa seniorima, no nikada nisam odradio cijeli tjedni ciklus. Prije se i nisam mogao priključiti seniorskoj momčadi jer nisam imao 16 godina tako da sam prvi put na klupi bio u petom kolu, kada smo gostovali u Vinkovcima. Kad je za trenera došao Borimir Perković, rekao mi je da će mi dati šansu jer je vidio da dobro radim na treninzima. Kada je počeo proljetni dio sezone, kazao je da sam dobro trenirao i dokazao se na prijateljskim utakmicama te da ću braniti.
90minuta: Kako su reagirali vaši suigrači?
- Dobio sam podršku od svih članova momčadi, posebno Gorana Brašnića koji je do tada bio jedinica u klubu. On mi je davao savjete prije svake utakmice, što čini i dalje. Govorio mi je kako koji igrač puca slobodne udarce, na koga trebam paziti u igri.
90minuta: Jeste li imali tremu kada ste prvi put branili u 1. HNL?
- Naravno da sam imao tremu. I dalje imam laganu tremu, no ne kao prije. Kad uhvatim prvu loptu, odmah se osjećam sigurnije. Prije početka utakmice sa Zagrebom suigrači su mi dali podršku i rekli da će me podržati bez obzira na sve. Njihova podrška mi je mnogo značila te je na kraju sve dobro ispalo.

Proba u Benfici

90minuta: Prošle sezone obranili ste dva jedanaesterca Kaliniću i jedan Vugrincu. Imate li tremu kad branite jedanaesterce, pogotovo kad ispred vas stanu iskusni strijelci?
- Kod penala nema treme jer mi golmani nismo krivi ako padne gol. Pogotovo me ne bi bilo sram primiti gol od Kalinića ili Vugrinca. Bilo mi je drago kad sam im obranio, no nažalost izgubili smo od Hajduka u tim utakmicama. Bilo bi mi draže da nisam obranio tri jedanaesterca, ali da smo na kraju pobijedili 4:3.
90minuta: Od golmana se očekuje da korigira igru. Je li vam problem derati se i zapovijedati igračima budući da su svi stariji od vas?
- Na prvoj utakmici su mi kapetan Damir Krznar i ostali igrači koji igraju obranu rekli da se slobodno zaderem, a trener mi je rekao da ih, ako treba, i opsujem te da će svaki put stati iza mene. Na utakmicama se po potrebi derem na suigrače, ali nikada ih nisam psovao.
90minuta: Imate li nekog vratarskog uzora?
- Sviđa mi se stil branjenja Liverpoolova vratara Pepea Reine i on mi je nadraži vratar. Od domaćih izdvojio bih Gorana Brašnića koji je bio vratar u Interu kada sam počeo trenirati. Na treninzima sam mu znao skupljati lopte, a sada smo suigrači i mnogo učim od njega.
90minuta: S obzirom na to da često preskačete dobne kategorije, jesu li vas možda zvali u U-21 reprezentaciju?
- Do sada sam branio za U-17 i U-19 reprezentacije. Bili su me zvali iz U-21 reprezentacije prilikom posljednjeg okupljanja, kada su igrali protiv Slovenije i Cipra, no nisam išao jer sam imao školu. Trenutačno mi je završetak škole na prvome mjestu.
Matej Delač na utakmici s DinamomMatej Delač na utakmici s Dinamom90minuta: Veliku važnost dajete školi. Koji razred idete i s koliko prolazite?
- Da, škola mi je važna jer nikad se ne zna šta će se dogoditi, ozljeda uvijek može prekinuti karijeru pa je dobro imati završenu školu. Završio sam drugi razred srednje trgovačke škole u Zaprešiću. Prošao sam s tri jer ne stignem puno učiti zbog treninga. Prvi razred sam prošao s četiri jer sam imao više vremena za školu. Planiram upisati četvrti razred ako ostanem u Hrvatskoj.
90minuta: Jeste li imali kakvih ponuda za prelazak?
- Prije sam imao ponudu da prijeđem u NK Zagreb, ali odlučio sam ostati u Zaprešiću. Prošlo ljeto sam bio na probi u Benfici. Skauti su me vidjeli dok sam branio za reprezentaciju pa su me došli vidjeti na juniorskim utakmicama. Bili su zadovoljni viđenim i pozvali me. Bio sam u njihovu kampu 10 dana nakon čega su me pozvali da prijeđem u njihov klub, ali se klubovi na kraju nisu dogovorili oko odštete. Što se tiče ovog prijelaznog roka, čuo sam razne priče, ali konkretne ponude još uvijek nisu stigle. Bilo je nekih upita iz Njemačke, Engleske i Italije, ali ništa konkretno. Znam i da je Dinamo pokazao interes, no po meni najbolja je opcija da tu ostanem barem godinu dana, dok ne navršim 18 jer još nisam spreman za prelazak u veći klub. Čak mislim da je bolje da ostanem u Interu nego da prijeđem u Dinamo ili Hajduk jer ću tu lakše dobiti priliku da branim. Također ako ostanem u Zaprešiću, lakše ću završiti školu.
90minuta: Tko se brine o vašoj karijeri? Imate li kakvog menadžera?
- Nemam menadžera, o svemu se brine moj otac.
90minuta: S obzirom na to da ste rođeni u Gornjem Vakufu, jeste li imali ponudu da igrate za reprezentaciju BiH?
- Nije bilo poziva i ponuda. Iz bosanskih medija su me to pitali nekoliko puta te su rekli kako će me zvati iz njihova saveza, ali to se nije dogodilo. Da me pozovu, ne znam je l' bih prihvatio poziv budući da mi je primarno igrati za Hrvatsku. Stvorili su me HNS i mlada reprezentacija, ali opet ne mogu dati definitivan odgovor jer tko zna što će se dogoditi.

Fotogalerija

  • Matej Delač, mladi vratar Intera rođen je 20. kolovoza 1992. u Gornjem Vakufu
  • Matej Delač na utakmici s Dinamom
  • Delač je na meti mnogih europskih klubova
  • Pepe Reina, vratar Liverpoola, najveći je Delačov uzor

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika