29.08.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

KORUPCIJA

HRVATSKA JE SREDNJE KORUMPIRANA ZEMLJA


Hrvatska se nalazi među korumpiranim zemljama stoji u izvješću Transparency Internationala, najveće međunarodne udruge za borbu protiv korupcije. Točnije, od ukupno 102 zemlje, Hrvatska zauzima 51. mjesto sa ukupnom ocjenom 3.8. Među zemljama u kojima je korupcija neznatna ili gotovo i ne postoji tradicionalno se nalaze Finska, Danska, Novi Zeland, Kanada, Švedska, Norveška i Luksemburg. Najkorumpiranije pak zemlje su Nigerija, Paragvaj, Madagaskar i Angola.
Hrvatska spada u skupinu tranzicijskih zemalja u kojoj su promjene minimalne i, kao takve, nedovoljne, tvrdi se u izvješću. Obzirom da se Hrvatska na ljestvici Transparency Internationala ne pomiče od 2000. godine, lako je zaključiti da ova vlast nije poduzela nikakve efikasne mjere za suzbijanje korupcije.
«Kredibilitet države i vlasti nagrižen je uvjerenjem da nije poštena», smatra predsjednik Transparency International Hrvatska Siniša Petrović te dodaje da «spadamo među zemlje kojima je korupcija pravilo, sistem i stalna opasnost».

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika