17.06.2009. / 18:16

Autor: Hina

MUP zadovoljan izvješćem State Departmenta: Hrvatska dobro sprečava trgovanje ljudima

Među prigovorima u izvještaju se ističe da su u nekim slučajevima u 2008. vlasti provodile repatrijaciju žrtava tako što su ih policijskim vozilom odvodili do granice, zbog čega su bile u opasnosti ponovnog izlaganja trgovini ljudima

Policija aktivno radi na sprječavanju trgovine ljudimaPolicija aktivno radi na sprječavanju trgovine ljudimaHrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova zadovoljno je najnovijim izvještajem State Departmenta o trgovanju ljudima u kojem je Hrvatska ocijenjena kao zemlja koja se uspješno protiv toga bori, rekla je u srijedu u Zagrebu predstavnica toga ministarstva Sandra Veber.

Nakon svečanosti zatvaranja i prezentacije rezultata twinning projekta "Pripreme za uspostavu ureda S.I.Re.N.E." o sustavu razmjene informacija među zemljama članicama EU-a u ravnateljstvu policije, Sandra Veber govorila je o najnovijem izvještaju State Departmenta i rekla kako joj je "veliko zadovoljstvo" reći da je Hrvatska ocijenjena kao zemlja koja se "uspješno bori protiv trgovine ljudima".

Još donedavno nije bilo tako, rekla je Sandra Veber. "Još 2004. nisu bila koordinirana tijela u MUP-u i bili smo u tzv. watching listi (listi praćenja)", rekla je. "Otada do danas učinili smo puno toga u zakonodavnom, preventivnom, međunarodnom i operativnom planu pa je i izvješće tako pozitivno" rekla je.

Od 2002. do danas identificirano je 79 žrtava trgovanja ljudima, njima je pružena pravna, medicinska i psihološka pomoć. Sandra Veber istaknula je suradnju policije s organizacijama civilnog društva, zajedno s ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi.

U 2008. u Hrvatskoj je bilo sedam identificiranih žrtava, a ove godine dosad ih ima dvije, rekla je.

Po njezinim riječima, u Europi se broj žrtava trgovine ljudima smanjuje, a mijenja se i trend ove vrste kriminaliteta. "Poznato je da su uglavnom žrtve trgovanja ljudima bile žene, a u posljednje vrijeme bilježimo da su lani od sedam žrtava, tri bile muškarci. Znači, novi je trend iskorištavanje muškaraca u svrhu radne eksploatacije", rekla je Veber.

Hrvatska je "izvor, tranzitna zemlja i odredište" za muškarce, žene i djecu koje krijumčare preko državnih granica zbog seksualne eksploatacije i prisilnog rada, navodi se u godišnjem izvješću američkog State Departmenta o trgovini ljudima, objavljenom u utorak.

Dva druga značajna trenda uočena su u Hrvatskoj u 2008., povećenje trgovanja muškarcima zbog prisilnog rada, a prvi put Hrvatska služi primarno kao destinacija, a ne uglavnom kao tranzitna zemlja, za žrtve trgovine ljudima u svrhu seksualne eksploatacije i prisilnog rada, dodao je se u izvješću.

Također se kaže da hrvatska vlada darežljivo financira nevladine udruge koje pružaju sklonište žrtvama trgovine ljudima, nastavlja sveobuhvatnu i proaktivnu obuku policijskih i drugih kadrova za prepoznavanje trgovine ljudima, te potiče prevenciju te trgovine i podizanje svijesti o njoj u hrvatskoj javnosti.

Među prigovorima u izvještaju se ističe da su u nekim slučajevima u 2008. vlasti provodile repatrijaciju žrtava tako što su ih policijskim vozilom odvodili do granice, zbog čega su bile u opasnosti ponovnog izlaganja trgovini ljudima.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika