Objavljeno u Nacionalu br. 710, 2009-06-23

Autor: Marko Biočina

Nacional: Neven Jurica prokockao diplomatsku karijeru u Las Vegasu

Od 2004. godine kad je preuzeo čelno mjesto u veleposlanstvu u Washingtonu Jurica je u više navrata proračunskim sredstvima financirao svoje privatne posjete Las Vegasu, koje je potom bilježio kao službene izdatke, u svrhu lobiranja i reprezentacije

NEVEN JURICA u SAD je otišao po izravnom nalogu Ive SanaderaNEVEN JURICA u SAD je otišao po izravnom nalogu Ive SanaderaNeven Jurica navodno je prokockao više stotina tisuća dolara državnog novca i to je razlog zašto je Ministarstvo vanjskih poslova protiv njega podnijelo kaznenu prijavu, doznao je Nacional iz izvora bliskih vrhu tog ministarstva.

Prema tim tvrdnjama, još od 2004. godine kad je preuzeo čelno mjesto u veleposlanstvu u Washingtonu Jurica je u više navrata proračunskim sredstvima financirao svoje privatne posjete Las Vegasu. Te troškove potom je bilježio kao službene izdatke, u svrhu lobiranja i reprezentacije. Zbog takvog nenamjenskog trošenja novca veleposlanstvo, ali i stalna misija zabilježili su golem porast troškova nakon što im je na čelo imenovan Jurica.

Tako su izdaci za lobiranje od 2004. do 2007. godine od zanemarivih cifri narasli na iznos od 1,2 milijuna dolara. Iako je, navodno, Juričina sklonost ovom poroku bila poznata većini hrvatskih diplomata u SAD-u, Ministarstvo je kontrolu troškova pokrenulo tek nakon što je izvješće od njih zatražio predsjednik Stjepan Mesić.

Mesić je još u listopadu prošle godine prozvao Juricu zbog porasta troškova i zatražio od Ministarstva da provede istragu. Istraga je otkrila goleme pronevjere državnog novca, ali isprva nije uspjela pouzdano utvrditi na što je novac potrošen.

Ipak, čini se da su u Ministarstvu na kraju cijelu stvar pripisali njegovoj ljubavi prema kocki. U takvim okolnostima u Ministarstvu nisu imali drugog izbora nego podnijeti kaznenu prijavu protiv Jurice, svjesni da bi to u suprotnom učinio sam predsjednik Mesić, kojem su poznati i raniji slučajevi Juričine rasipnosti još tijekom mandata u Australiji.

Vezane vijesti

Nerealna predizborna koncepcija 'I Europa i Kosovo'

Nerealna predizborna koncepcija 'I Europa i Kosovo'

Srpski ministar vanjskih poslova, Vuk Jeremić, rekao je kako će dva glavna diplomatska prioriteta Srbije u budućim razgovorima biti Europska unija i… Više

Komentari

registracija
5/2/08

mrvabrada, 23.06.09. 18:41

Samo mi nije jasno kakva koja je to velićina i faca Neven Jurica da mu se i prije nije sjelo za vrat. Kakva je to veličina učinjena Hevatskoj da jedan obični GOVNAR zajebe cijelu državu. kakova će korist biti da ga se osudi i na 100.g. zatvora. Njegova familija, obitelj, rođaci, svi mogući su se debelo od toga ogradili i mogu uživati u onome što je zapravo Govnar pokrao državi Hrvatskoj, i građanima hrvatske namjerno neću reći Hrvatima jer tkz HRVAT nas je pokrao.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika