Objavljeno u Nacionalu br. 710, 2009-06-23

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Appelt pod tepihom

Novinar Hrvoje Appelt održao je govor o cenzuri i korupciji u medijima u Hrvatskom saboru, a naša javna televizija, kojoj je zakonska dužnost informirati gledateljstvo o stvarima od javnog interesa – NI RIJEČI! Niti su govor prenijeli, niti o njemu izvijestili, niti ga (pozitivno ili negativno) komentirali… NIŠTA!

JAVNO OSNIVANJE SEKTE

Otvoreno, HTV1, srijeda, 22.25

Zrinka PavlićZrinka PavlićAko je u Republici Hrvatskoj još i postojao neki poskok u zabitom kršu koji nije čuo za Velečasnog Zlatka Sudca, njegov najnoviji CD te gdje ga se i po kojoj cijeni može nabaviti, nakon “Otvorenog” od srijede više ni naš gmizavi prijatelj ne živi u takvom nedopustivom neznanju. Dijana Čuljak Šelebaj i njezini gosti pobrinuli su se, naime, ne samo da svekolika domovinska javnost sazna sve te podatke, nego i da (recimo) polemikom u studiju pokažu kako su sve kritike na račun presvetog gospodina potpuno nepoštene i priglupe. Ne vjerujete da Sudac liječi dodirom, povremeno lebdi i može biti na dva mjesta odjednom? Fakat ste glupi i ograničeni. Inače ste vjernik, ali vam je degutantno kad se za omot CDa slika kako hoda po vodi? Ljubomorni ste što vi to ne možete! Pomislili ste da čovjek možda nije posve normalan i da je sa svim onim stigmama žrtva vlastitog psihičkog poremećaja? Zli nevjerniče! Eto vam psihijatra koji će vam kazati da je Zlatkec ne samo posve zdrav, nego je i ISCJELITELJ! Čitava je priča izgledala kao da Dijanica javno osniva sektu, a prisutni i precijenjeni Adalbert Rebić baš i nema nekog žešćeg prigovora na to. Kad su studijem počele letjeti pretpostavke iz rubrike “Sudac - Isus ili ne”, počela sam mahnito lupati po teletekstu ne bih li se uvjerila da ipak ne gledam EZO TV. A kad se u sve upleo i Jakov Sedlar, sjetila sam se jedne rečenice koju u filmu “Hannah i njezine sestre”, nakon cjelodnevnog gledanja televizije izgovara poznati glumac Max Von Sydow: “Da se Isus kojim slučajem vrati na Zemlju, nikada više ne bi prestao povraćati”.

Ocjena: Isuse Bože! (-1)

KUTLE ILI SEKS – MA, SVEJEDNO!

Otvoreno, HTV1, četvrtak, 22.55

Da, da, DVAPUT ću u istoj kolumni spomenuti “Otvoreno”! Učinit ću to zato što sam nakon “Otvorenog” u srijedu samo POSUMNJALA da je tu netko prokrvario u mozak, ali nakon četvrtka više nemam nikakve sumnje. Kao prvo, najavljena tema bila je uhićenje i nepravomoćna osuda Miroslava Kutle. Ali dođavola! Ipak je to HTV! Neće nam valjda O TOME pričati! Znaju oni što je PRAVI interes javnosti! Pa je umjesto Kutle i njegovih privatizacijskih herojstava tema odjednom postala koga i kako Hrvati ševe te tko i kako ševi njih. Na prvi pogled - ne tako daleko od najavljenog, ali uzme li se u obzir da su kao neprikosnoveni stručnjaci u studio pozvani Žuži Jelinek i Ćiro Blažević, čovjek ne može a da se ne rasplače nad sudbinom sirotog Aleksandra Štulhofera, koji je bio pozvan zajedno s to dvoje redikula. Majke mi preko Romanije, emisija bi ispala manji cirkus da su istog tog Ćiru i istu tu Žuži pitali za Kutlu. Ili Kutlu za pozu 69 i sado-mazo igračke. Cijenjena gospođa krojačica još jednom nas je s javne dalekovidnice izvijestila o tome da se treba udat i imat djecu što prije, e da bismo u starosti imali koga tlačit te da su žene tu da šire noge svojim partnerima čak i kad im se ne da jer su si inače same krive ako im muž zajaše prvu sekretaricu koja mu se očeše o međunožje. Ćirina bulažnjenja o tome da muški smiju varati, a žene ne smiju bolje da ne spominjem. A najgore je to što svi ti verbalni simptomi tko zna kojeg poremećaja uopće nisu bili najgora stvar. Najgore je to što je Čuljak Šelebaj Ćiru i Žuži stavila na istu razinu kao i Štulhofera, pametnog i ozbiljnog čovjeka koji ne lupeta budalaštine iz čiste huncutarije. I što mi smisao cijele te emisije izmiče čak i kad si zamislim da je to dvoje odmah po dolasku u studio voditeljicu zarazilo Alzheimerom.

Ocjena: U PENZIJU! (-1)

KORUPCIJA I CENZURA U MEDIJIMA

Govor Hrvoja Appelta na tematskoj sjednici “Sloboda medija i borba s korupcijom”, YouTube

Novinar Hrvoje Appelt održao je govor o cenzuri i korupciji u medijima u Hrvatskom Saboru na tematskoj sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije. Nabrojao je mali milijun užasa koji su se događali u njegovim bivšim redakcijama (Jutarnji i Globus), počevši od uredničkog zataškavanja i zaustavljanja nepoćudnih članaka do ministarskog prešetavanja po uredničkim kancelarijama i intervencija u novine. Prilično frapantan govor, prepun podataka o svim onim gadarijama o kojima su obični građani tek tu i tamo čuli priče i nagađanja te osobnih iskustava s pojavama za koje su se neki od nas nadali da su možda ipak pretjerivanja, ne želeći vjerovati da nas se tako brutalno povlačio za nos “javnim informiranjem”. I sad, iako je čovjek održao govor pred vijećem jedne ozbiljne i državne institucije, naša javna televizija, kojoj je zakonska dužnost informirati gledateljstvo o stvarima od javnog interesa - NI RIJEČI! Niti su govor prenijeli, niti o njemu izvijestili, niti ga (pozitivno ili negativno) komentirali… NIŠTA! Kao, koga briga. Ili kao da je čovjek sve to kazao pijan, razbijajući čaše u lokalnoj birtiji. JEDINO mjesto na kojem javnost može poslušati i pogledati Appeltovo izlaganje o tome kako je se informira jest internetski servis YouTube. Što se HTV-a tiče, govor se nikada nije dogodio. Što je krasan postupak za jednu televiziju koja bi trebala voditi računa o interesima javnosti. Digni tepih, udri metlom i za tjedan-dva svi će sve zaboraviti.

Ocjena: 78 (kuna pretplate)

FERIJE!

Pola ure kulture, HTV1, četvrtak, 22.15

Taman sam ih htjela pohvaliti za jednu emisiju koja konačno nije bila kao stvorena za radio niti prenakićena najavama u stilu Branke Šeparović. Taman sam htjela posebno istaknuti prilog o Saši Šekoranji i cvijeću. No dok sam se ja bavila svim tim svojim “tamanovima”, na putu od televizora do kuhinje načula sam da su se odjavili ljetnim pozdravom i najavom emisije u jesenskom terminu. OK, možda sam nešto krivo čula, ali ako nisam… Bog te mazo, uzeli su si ferije ko školarci! A nije da ljeti nema festivala, ljetnih igara i svih tih kulturalija. Pih! Ne bi me to posebno pogodilo da se nisam sjetila kako su prethodnih godina IMALI emisije ljeti. I da im je ljetna ekipa radila stoput bolje priloge nego redovna. Pa si sad sve nešto mislim…

Ocjena: minus iz zalaganja (-4)

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

registracija
23/6/09

raatko, 23.06.09. 07:30

osličan komentar ovih lezilebovića s hrt-a. najsramotnije u svemu je što narod plaća harač na te bezvezarije. i gdje ste vidjeli da u svijetu televizije koje drže do sebe uzimaju ljetne ferije? samo u lijepoj našoj neradničkoj. hrt više nema relevantne emisije za kulturu. ovaj štrikeraj od pola ure je na nivou pušće bistre.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika