30.08.2002. / 00:00

Autor: Nacionalov anketni tim

...

VJERNI ČUVARI BRITANSKE AMBASADE

Dvojica Afganistanaca odlikovani su ordenima člana britanskog carstva jer su ostali vjerni Britancima i za vrijeme građanskog rata

KABUL: Britanski ambasador u Afganistanu Ron Nash predao je na posebnoj svečanosti u vrtu ambasade visoka britanska odlikovanja dvojici Afganistanaca koji su vjerno služili Velikoj Britaniji kao čuvari njene ambasade duga desetljeća, čak i u najgore ratno doba. Zahoor Shah i Sayed Afzal ostali su vjerni svojim britanskim poslodavcima čak i kroz dugih 13 godina kada je ambasada bila potpuno zatvorena, a oni ostali jedini koji su se za nju brinuli u gradu, gdje je bjesnio građanski rat, te gdje su se u roku od nekoliko godina promijenila tri gospodara – prosovjetska vlada, mudžahedini i talibani. Iako su gradom harale razne naoružane bande, iako su sve ostale ambasade opljačkane, britanska je ostala uvelike netaknuta, a za to su najzaslužniji Zahoor Shah i Sayed Afzal.

Shah se prije trideset godina zaposlio u ambasadi kao šef domaćinstva, te se tako dobro brinuo za domaćinstvo ambasade da – kada su se prošle jeseni britanski diplomati vratiti u Kabul – našli su u zgradi ambasade gotovo sve kako su to britanski diplomati ostavili 13 godina ranije. Zahoor Shah prije 40 godina zaposlio se ambasadi kao vratar, te je sve vrijeme dolazio na posao, te sprječavao da bilo kakvi lopovi ili lutalice uđu u prostor ambasade. Svaki je od njih dobio sada orden MBE – “Član britanskog carstva”. Oni su objavili da nastavljaju raditi u ambasadi, napominjući da kako oni su prekinuli lojalnost ambasadi, tako niti britanske vlasti nikada nisu prekinule isplaćivati im njihovu plaču, čak i dok britanskih diplomata u Kabulu nije bilo, pa im je njihov zarađeni novac bilo vrlo teško doturiti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika