Objavljeno u Nacionalu br. 711, 2009-06-30

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Kako je HTV pratio Dan državnosti

HTV je uz Dan antifašističke borbe derao po partizanima, a na Dan državnosti po Hrvatima koji nemaju motiva da bi kurili vatromete i vijali zastave. Možda zato što su slobodan dan iskoristili za jeftiniji shopping u Bosni

Zrinka PavlićZrinka PavlićTKO PRVI - MR(T)VI
Vijest o smrti Michaela Jacksona, RTL, četvrtak, 23.35
Prva veća televizijska kuća u Hrvatskoj koja je objavila vijest o smrti Michaela Jacksona bila je RTL Televizija. Petnaestak minuta prije ponoći preduhitrili su ne samo sve domaće TV i CNN, nego i samog Michaela Jacksona, čija je smrt službeno potvrđena tek nakon ponoći po našem vremenu. Dapače, CNN je još oko jedan sat poslije ponoći izvješćivao da je Jackson trenutačno u komi. Ovim putem čestitam ekipi RTL-a na takvoj iznadprosječnoj aktualnosti. Svi oni astro, ezo, numerološki, šamanski i vidovnjački stručnjaci koje upošljavaju na brojevima s posebnim tarifama - očito su im odlično utjecali na informativni program.
Ocjena: prvaci (1)

AJD RECI "ZASTAVA"
Informativne i mozaične emisije, HTV1, ponedjeljak i četvrtak
Super mi je (ko tornado) suptilna razlika u pristupu koji su HTV-ove emisije poput "Dnevnika", "Otvorenog", "Hrvatske uživo" itd. ostvarile pri obilježavanju Dana antifašističke borbe i Dana državnosti. Za početak, na sam Dan državnosti "Otvorenog" (hvalabogu) uopće nije bilo jer je ekipa valjda morala ić mahat zastavicama u neki špalir, ali na Dan antifašističke borbe ne'š brate plandovat! Dovuklo Goldsteina i Banca i deri. Drugo, svi televizijski osvrti na proslavu Dana antifašističke borbe bili su toliko puni partizanskih kontroverzi i snimki kostura da bi čovjek pomislio kako nam netko nameće proslavu praznika koji se zove "Dan svih partizanskih pizdarija, počevši s Bleiburgom, a završivši na prisilnom pjevanju Konjuh planine u školskom zboru". Ne znam točno kome tu treba objasniti da "antifašistička borba" znači "borba PROTIV FAŠIZMA" i da se tim praznikom slavi TO, a ne ama baš sve što su partizani učinili od četrdestprve do devedestprve, ali bojim se da nije u tome problem. S druge strane, 25. lipnja, na Dan državnosti, bilo kakva mogućnost spominjanja kontroverzi promptno je ugušena prodikama Hrvatima da ne ljube zastavu i majčicu zemlju dovoljno strastveno i praznički. HTV-ove ekipe spopadale su kavopije po birtijama s pitanjima koji je danas praznik i ZAŠTO, Andrija Hebrang grmio je da indiferentnošću potiremo svete nacionalne simbole i ponos, spominjali su se Francuzi i Amerikanci koji to slave ko Novu godinu... Ukratko, samo sam čekala kad će mi na vrata pozvoniti komesar uličnog odbora i priprijetiti mi da će me prijaviti ko narodnog neprijatelja. A motive koji Hrvatima nedostaju da bi kurili vatromete i vijali zastave na Dan državnosti, kao i naznaku svih onih prešućenih kontroverzi koje su se mogle ispričati I O TOM prazniku najbolje je zapravo prikazala NovaTV, u svom Dnevniku objavljujući prilog o Slavoncima koji su slobodan dan iskoristili za jeftiniji shopping u Bosni.
Ocjena: ideologija ol over Kroacija (komada 2)

OLIVERE????!!!
Reklama za Konzum s Mišom i OLIVEROM!
Nisam si znala točno objasniti zašto, ali nova reklama za Konzum, u kojoj Mišo Kovač gura kolica po nacionalnom špecerajskom gigantu, pri svakom me gledanju ispunjavala neopisivom nelagodom, čak jezom. Ima nekakvu drvenu, nestvarnu, skoro ZAGROBNU atmosferu. A onda sam na jednom internetskom forumu naišla na post izvjesnog "Mr Smoogja", koji mi je razjasnio stvari - reklama je snimljena upravo onako kako se obično snimaju jezovite i duboko nelagodne scene u filmovima, recimo onima Davida Lyncha. Naime, Mate Mišo Jure Frane Stipe Ive najprije, koliko god drveno, ipak nekakvim normalnim tempom baulja po dućanu, prodavačice se okreću i upiru prstom u njega, sve je smiješno i glupo, ali koliko-toliko prihvatljivo. A onda odjednom zastaju i on i kamera, s ekrana zuri samo skamenjena faca i slijedi par sekundi preduge pauze tijekom koje se gledateljstvo pita KOGA li je i ŠTO The Legenda ugledala među naslaganim kutijama "Domaćica" i instant kave. Duha? Jednoroga? Sablasnog kosca? Porina za životno djelo na sniženju? I kad nam od napetosti tlak već probije preporučene granice Zavoda za javno zdravstvo, Mišo kroz usnice jedva dahne: "Olivere?" (kamera još uvijek ne pokazuje radi li se o Dragojeviću, Mandiću, Mlakaru ili marki deterdženta) "Zar i ti kupuješ domAAAAAće?" (naglasak kojim bi se rođeni Šibenčanin vjerojatno poslužio jedino da mu netko prisloni VBR uz sljepoočnicu). I tek tada, nakon suvišne i jezovite pauze, tvorci nam reklame pokažu da se to Mišo obraća Oliveru Mlakaru, čiji nam smiješak sada izgleda kao zlokoban uvod u nešto iz podruma u "Vješticama iz Blaira". Pa kad zagrli Mišu i odvede ga u bespuće prodavaonice, počinjemo gristi nokte i nervozno pitati nebesa: "Kamo ga vodi? KAMO GA VODI???" Ne znam kakav su efekt autori htjeli postići, ali meni je izazvala anksiozni poremećaj.
Ocjena: WTF??? :-)

KASNONOĆNA ORTOPEDIJA
Drugo mišljenje, HTV1, petak, 2.35
Legnem ja u petak navečer pred reprizu prve epizode "Star Trek Voyagera" i, naravno, zaspem, kadli me odjednom počnu mučiti glupi snovi s teško mi razumljivim predavanjem o ortopedskim protezama, umjetnim kukovima, operacijama koljena... Na jedvite se jade probudim i shvatim da uopće ne sanjam! Na ekranu, U POLA TRI POSLIJE PONOĆI, repriza emisije "Drugo mišljenje" o ortopedskim pomagalima! Apsolutno pozdravljam emisije s medicinskom tematikom, ali što će nam HTV-ovi terminolozi sljedeće ponuditi u kasnonoćnom terminu za otklanjanje noćnih tlapnji? Snimku kolonoskopije ili obdukciju ekshumiranih ratnih žrtava?
Ocjena: minus jedan! (terminolozima, ne autorima emisije)

DRUGARSKA SAMOKRITIKA
Nedjeljom u dva, HTV1, nedjelja, 14.00
Sve bi bilo u redu da u uvodni prilog emisije o Jeleni Veljači nije dovedena ona ružna alapača Z. P. Osim što jedva stane u kadar, govori glasom sinusitičnog nilskog konja i ne zna se počešljat, uspjela je još i izvaliti da Željko Mavrović UZGAJA ekološki kruh. Svaka se budala danas gura pred kameru.
Ocjena: :-)

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

registracija
23/6/09

raatko, 30.06.09. 07:21

Zrinka, vi ste genijalni! 5 zvjezdica. :)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika