30.06.2009. / 07:44

Autor: Hina

USKOK širi istragu u slučaju "Index": Nova tri istražna zahtjeva protiv 33 osobe

Istražni zahtjevi odnose se na kaznena djela primanja i davanja mita, zlouporabu položaja i ovlasti, protuzakonito posredovanje te poticanje na protuzakonito posredovanje

USKOK širi istragu u slučaju IndexUSKOK širi istragu u slučaju IndexUSKOK je Županijskom sudu u Zagrebu podnio još tri istražna zahtjeva protiv ukupno 33 osobe u slučaju korupcije na Prometnom fakultetu u Zagrebu.

Istražni zahtjevi odnose se na kaznena djela primanja i davanja mita, zlouporabu položaja i ovlasti, protuzakonito posredovanje te poticanje na protuzakonito posredovanje. Podneseni su protiv profesora, studenata i posrednika zbog omogućavanja neregularnog polaganja ispita u zamjenu za novac. Među osumnjičenicima se nalazi 19 profesora i pet studenata. Za navedene usluge studenti su davali posrednicima iznose od 1500 do 2600 eura, a u jednom slučaju iznos nije utvrđen, navodi se na USKOK-ovoj internetskoj stranici.

U prvom istražnom zahtjevu osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik, kao profesor i prodekan na Fakultetu prometnih znanosti, krajem kolovoza 2008. u Zagrebu pristao za novčanu nagradu osigurati jednom od osumnjičenih prolazak na ispitima iz četiri predmeta kod drugih profesora na Fakultetu prometnih znanosti, bez obzira na stvarno pokazano znanje i ispunjavanje uvjeta za prolazak. Kao nagradu za pogodovanje od njih je primio neutvrđeni iznos novca.

U drugom istražnom zahtjevu postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni student na istom fakultetu, tijekom prve polovice 2008. dogovorio s četvrtoosumnjičenikom da mu osigura upis prolaznih ocjena bez regularnog polaganja ispita iz pet predmeta, te mu predao indeks i 2600 eura od čega je taj posrednik zadržao 300 eura. On je dogovorio s prvoosumnjičenim, inače višim predavačem na Fakultetu prometnih znanosti, da za 2300 eura osigura upis ocjena bez stvarnog polaganja ispita i kod drugih profesora. Osumnjičenom studentu je sukladno dogovoru viši predavač upisao ocjenu dobar, a još dvojica osumnjičenih profesora ocjene dovoljan.

Trećim istražnim zahtjevom obuhvaćeno je 17 profesora, troje studenata te pet posrednika. Oni su, od druge polovice 2007. do rujna 2008. u Zagrebu, u više navrata dogovarali i omogućili upis prolaznih ocjena studentima bez regularnog polaganja ispita. Sukladno dogovorima s posrednicima, profesori su u navedenom razdoblju studentima upisali prolazne ocjene za najmanje 24 predmeta iako nisu stvarno polagali ispite. Za navedene usluge studenti su davali posrednicima iznose od 1500 do 2500 eura.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika