30.06.2009. / 14:57

Autor: Andrea Belin

Korisno: Kako štedjeti, a ničega se ne odreći

Kao što prodavači imaju dobro razrađenu taktiku kojom vas mame da kupite čak i ono što niste namjeravali, tako i vi usvojite taktiku koja će vam pomoći da ne potrošite cijelu plaću za deset dana

Mnogi kažu da najviše novaca potroše na hranuMnogi kažu da najviše novaca potroše na hranuRecesija je ozbiljno uzela stvar u svoje ruke, ali kada odete u shopping, unatoč krizi potrošite ogromne količine novca? Uvijek kupite više od planiranog, ali jednostavno ne možete odoljeti novim proizvodima? Nudimo vam nekoliko savjeta na što ubuduće morate obratiti pažnju. U protivnom, vaš će se kućni budžet brzo isprazniti!

1. Strogo se pridržavajte popisa
Nemojte kupovati stvari koje vam se sviđaju, a nemate ih na popisu. Ukoliko ih niste naveli, vjerujemo da vam nisu ni potrebne. Ako i primijetite neki proizvod na sniženju, dobro razmislite hoće li vam koristiti. Naravno, sami sebi iskreno odgovorite i ukoliko je odgovor negativan, znate što morate učiniti.
2. Shoppingirajte bez djece
Svaki roditelj želi udovoljiti svome djetetu i kada u trgovini zatraži keks ili čokoladicu ne može mu reći "ne". Uredno složeni proizvodi privlače pažnju djece. Dakle, ako želite proći jeftinije, nemojte djecu voditi sa sobom.
3. Pažljivo birajte proizvode
Skuplji proizvodi su u većini trgovina smješteni u visini struka, a jeftiniji su posloženi na višim, odnosno nižim policama. Pod stresom i u žurbi također nemojte kupovati jer ćete proći skuplje.
4. Koristite kalkulator
Za vrijeme shoppingiranja obavezno koristite kalkulator. Koliko puta vam se dogodilo da ste došli na blagajnu i ostali šokirani kada vam je prodavačica priopćila koliko morate platiti?
5. Hranite se zdravije
Voće i povrće puno je jeftinije od mesa. Umjesto ogromnih količina masne hrane, radije kupujte zdrave proizvode. Variva i juhe također su puno isplativiji. Ukoliko ne možete bez mesa, jedite ga povremeno.
6. Nosite hranu na posao
Većina nas na poslu konzumira skupu hranu koja je osim toga nezdrava. Svaki dan prije posla napravite nešto kod kuće. Vjerujte na kraju mjeseca ćete primijetiti da se isplatilo.
7. Izbjegavajte restorane
Sami procijenite možete li si priuštiti svakodnevnu konzumaciju hrane u restoranima.

Vezane vijesti

FAO: Svijetu ne treba toliko hrane

FAO: Svijetu ne treba toliko hrane

Svijet se može hraniti s manje hrane nego što su to pokazale ranije procjene ako se okrene održivoj poljoprivredi, smanji rasipanje i zaustavi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika