01.07.2009. / 15:47

Autor: Hina

Životopis Jadranke Kosor, nove mandatarke za sastav Vlade

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks potvrdio je za Hrvatski radio kako je većina svih zastupnika i zastupnica Sabora, dosad njih 83, zatražila od predsjednika Republike da mandat za sastav nove Vlade povjeri sadašnjoj potpredsjednici Vlade i ministrici obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranki Kosor

Jadranka Kosor i Ivo SanaderJadranka Kosor i Ivo SanaderJadranka Kosor, dugogodišnja potpredsjednica Vlade i desna ruka Ive Sanadera koji je danas podnio ostavku, mogla bi postati prva žena mandatarka za sastav nove Vlade, a ta je vijest objavljena javnosti baš na njezin rođendan.

Podnoseći ostavku Sanader je izjavio da je s koalicijskim partnerima već prikupljena podrška 83 saborskih zastupnika za Jadranku Kosor kao mandatarku za sastav nove Vlade.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks potvrdio je za Hrvatski radio kako je većina svih zastupnika i zastupnica Sabora, dosad njih 83, zatražila od predsjednika Republike da mandat za sastav nove Vlade povjeri sadašnjoj potpredsjednici Vlade i ministrici obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranki Kosor.

Prema Ustavu, mandat za sastavljanje Vlade predsjednik Republike povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika.

Kosor je rođena 1. srpnja 1953. u Pakracu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Profesionalnu karijeru posvetila je novinarstvu, od 1972. bila je dopisnica Večernjeg lista i Radio Zagreba. Od 1991. do 1995. na Hrvatskom radiju je vodila emisije za prognanike, izbjeglice i stradalnike iz Domovinskog rata.

Političku karijeru ostvaruje u Hrvatskoj demokratskoj zajednici, 1995. je postala potpredsjednica te stranke, a te je godine izabrana i u Hrvatski sabor, gdje je do 2000. obnašala i dužnost potpredsjednice Sabora.

U Sabor je ponovno ušla 2000., a dvije godine kasnije izabrana je za zamjenicu predsjednika HDZ-a na VII. Općem saboru HDZ-a. Od 2003. bila je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Dobitnica je nagrade "Zlatno pero" Hrvatskog novinarskog društva, nagrade Europske zajednice za humanitarni rad, nagrade Europski krug Hrvatskog europskog doma, nagrade za životno djelo "Ivan Šibl" HRT-a, počasno članstvo u Udruzi roditelja poginulih branitelja, a i počasna je dopredsjednica Udruge gluhoslijepih "Dodir". Od 2007. je počasna predsjednica HVIDR-e.

Objavila je četiri knjige (dvije o Domovinskom ratu, dvije poezije). Govori engleski i njemački jezik, a hobiji su joj glazba, ples, čitanje.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika