06.07.2009. / 13:44

Autor: Maria Grygorian

Rusi zaustavljaju Nabucco zbog Turske

Rusi će problem sa Turskom pokušati riješiti nudeći im suradnju u Južnom toku, plinovodu koji bi trebao biti alternativa Nabuccu

Rusija planira nekoliko smjerova plinovodaRusija planira nekoliko smjerova plinovodaJoš 2006. godine Gazprom je predložio alternativu plinovodu Nabucco, koji bi se zapravo sastojao od drugog kraka Plavog plinovoda koji bi išao ispod Crnog mora do Turske i protezao se kroz Bugarsku, Srbiju i Hrvatsku do zapadne Mađarske.

Rumunjski ministar gospodarstva Adriean Videanu istaknuo je kako je međunarodni ugovor za plinovod Nabucco pred potpisivanjem i trebao bi biti potpisan sljedećeg tjedna u Ankari. Plinovod bi omogućio Europi bolju opskrbljenost plinom i otklonio ovisnost o rusko-ukrajinskim dogovorima. Njime bi se već od 2014. godine u Europu dovodio kaspijski i bliskoistočni plin. No, projekt kasni zbog nesuglasica između partnera i problema sa opremom.

Turska, koja ima nekoliko vlastitih nalazišta, odgodila je potpisivanje tranzitnog ugovora tražeći da joj se omogući korištenje 15 posto od ukupnog prometa za domaću potrošnju ili prodaju.

Rusi će problem sa Turskom pokušati riješiti nudeći im suradnju u Južnom toku, plinovodu koji bi trebao biti alternativa Nabuccu.

"Turska ima problema sa kupovinom plina u Baki, a Rusija im može pomoći. Turska samo mora surađivati sa Rusijom", rekao je ruski ministar energije Sergej Šmatko. Dodao je i kako bi Rusija mogla Turskoj kroz Južni tok poslati više plina.

Istovremeno, turski ministar energetike tvrdi kako Turska nikada neće pristati na suradnju sa Rusima u zamjenu za odustajanje od Nabucca, bez obzira na uvjete.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika