Objavljeno u Nacionalu br. 712, 2009-07-07

Autor: Plamenko Cvitić

Šukerov kodeks: 'Morate se lijepo odijevati, biti odani i čuvati tajne'

Premda autor Kodeksa nije sasvim jasno objasnio na koji se način treba iskazivati odanost Poreznoj upravi, ma što god to značilo, navodi se da su službenici dužni pridonositi ugledu Porezne uprave "u Hrvatskoj i u inozemstvu"

NOVI KODEKS PROFESIONALNE ETIKE od pet stranica od službenika Porezne uprave zahtijeva da poštuju osam glavnih načela, od kojih je
potpuno bizarna ona koja propisuje 'odanost
Poreznoj upraviNOVI KODEKS PROFESIONALNE ETIKE od pet stranica od službenika Porezne uprave zahtijeva da poštuju osam glavnih načela, od kojih je potpuno bizarna ona koja propisuje 'odanost Poreznoj upraviTočno na dan kad je Ivo Sanader podnio ostavku, Narodne novine objavile su 'Kodeks profesionalne etike službenika Ministarstva financija i Porezne uprave'. U tom dokumentu od pet stranica, koji je potpisao ministar Ivan Šuker, propisana su temeljna pravila ponašanja za sve djelatnike prvenstveno Porezne uprave.

Kodeks tako navodi osam glavnih točaka kojih se hrvatski poreznici moraju pridržavati od 1. srpnja. Na prvom mjestu je zakonitost postupanja. Na drugom mjestu je odgovornost, odnosno čuvanje tajnosti podataka. Treća točka su jednakost, profesionalnost, ljubaznost i pružanje pomoći, u kojoj se službenicima sugerira da posebno budu pažljivi prema "neukim strankama".

Četvrta točka je poštenje. Slijedi javni interes i politička neutralnost, a šesta točka je prava poslastica: "odanost Poreznoj upravi". Premda autor Kodeksa nije sasvim jasno objasnio na koji se način treba iskazivati odanost Poreznoj upravi, ma što god to značilo, navodi se da su službenici dužni pridonositi ugledu Porezne uprave "u Hrvatskoj i u inozemstvu". Sedma točka je ne baš najjasnije objašnjeno "učinkovito gospodarenje", a osma, ujedno i posljednja točka nosi naziv 'Uredno i primjereno odijevanje na radnom mjestu'.

Vezane vijesti

Poreznici u crvenom

Poreznici u crvenom

Kada je početkom mjseca Vlada donijela novu uredbu kojom povećava plaće vodećem kadru u Poreznoj upravi i dodjeljuje bonuse za dobar rad, nije bilo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika