30.08.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

MEDICINA - AIDS

AIDS JE GOTOVO UNIŠTIO POPULACIJU ČIMPANZI PRIJE DVA MILIJUNA GODINA

AIDS JE GOTOVO UNIŠTIO POPULACIJU ČIMPANZI PRIJE DVA MILIJUNA GODINA

NIzozemski znanstvenici tvrde da je epidemija AIDS-a ili neke srodne bolesti pobila 90% čimpanzi prije dva milijuna godina, te da su zbog te prirodne selekcije moderni potomci ovih primata otporni na varijacije HIV-a, virusa koji izaziva AIDS. Ako je točna, ova teorija bi objasnila zašto su sve čimpanze otporne na ovaj virus iako je čak 98% njihove DNA istovjetno ljudskoj.
Čimpanze su genetski znatno raznovrsnije od ljudi, ali u dijelu gena koji odgovara za obrambeni mehanizam gotovo da nema varijacija, rekao je vođa istraživačkog tima dr. Ronald Bontrop. To može značiti samo jedno; zarazna bolest je pobila sve one čimpanze koje nisu imale ovakvu kombinaciju gena odgovornih za imunitet, a mi vjerujemo da je ta bolest bila AIDS, dodao je Bontrop.
Do podataka o vremenu u kojem se dogodila epidemija, Nizozemci su došli proučavanjem onih podvrsta ove vrste majmuna, koje imaju veliku sličnost gena imunološkog sustava. Budući da se jedna podvrsta osamostalila od zajedničkih predaka prije dva milijuna godina, a ima jednak obrambeni mehanizam, Bontrop vjeruje da je bolest poharala populaciju čimpanzi tada ili još ranije.
Čimpanzin imunološki sustav se protiv HIV-a bori napadajući proteine u virusu koji nikada ne mutiraju, a istovjetan obrambeni mehanizam posjeduje i manji dio ljudi, koji su zahvaljujući tome također otporni na HIV.

Vezane vijesti

Elton John kritizirao "fašiste" koji stigmatiziraju zaražene

Elton John kritizirao "fašiste" koji stigmatiziraju zaražene

Britanski skladatelj i pjevač Elton John nazvao je "fašistima i budalama" one koji stigmatiziraju oboljele od AIDS-a i pozvao je vlade da ne smanjuju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika