08.07.2009. / 15:15

Autor: Sandra Županić, Sanija Hasanić

Top stipendija za top studente: Dodijeljeno 38 stipendija najboljima

Prvi puta ove godine dodijeljena je stipendiju koja nositi naziv "Top stipendija Ivo Pukanić", u čast pokojnom Ivi Pukaniću koji je bio jedan od idejnih začetnika cijelog projekta, a dobitnika bira uredništvo Nacionala

Dobitnici Top stipendijeDobitnici Top stipendijePoznati su ovogodišnji dobitnici u akciji Top stipendija za top studente. Na velikoj svečanosti održanoj danas u zagrebačkom hotelu Westin 38-ero najboljih studenata iz cijele hrvatske dobilo je Top stipendija, najveću stipendiju u Hrvatskoj koja iznosi 40 000 kuna. Uz 100 finalista i njihove obitelji na ovoj su svečanosti sudjelovali ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs i bivši ministar Dragan Primorac, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Izet Aganović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, članovi Rektorskog zbora, te predstavnici tvrtki partnera Nacionala u ovoj akciji - Ine, Ingre, HRT-a, Vipneta, Diners club-a, Hrvatske poštanske banke, Turisthotela, Tankerkomerca i Tankerske plovidbe.

Ove je godine na adresu Nacionala pristiglo 647 prijava studenata sa različitih fakulteta. Stipendijsko vijeće i Povjerenstvo za zagrebačko sveučilište od tog su broja odabrali 100 finalista, a Stipendijska komisija, koju čine predstavnici partnera, 38 konačnih dobitnika.

Prvi puta ove godine dodijeljena je stipendiju koja nositi naziv "Top stipendija Ivo Pukanić", u čast pokojnom Ivi Pukaniću koji je bio jedan od idejnih začetnika cijelog projekta, a dobitnika bira uredništvo Nacionala.

Ovu stipendiju dodijelila je glavna urednica Nacionala koja je čestitala svim dobitnicima: "Prije osam mjeseci dogodila se užasna tragedija u kojoj smo izgubili Ivu Pukanića, utemeljitelja Top stipendije, i Niku Franjića. Puki je uvijek pratio pripreme za Top stipendiju i bio zadovoljan što možemo najboljim hrvatskim studentima pomoći ovakvom stipendijom. On je u našim mislima i srcima. Sretna sam što mogu ovu stipendiju prvi puta dodijeliti studentici."

Dobitnica "Top stipendije Ivo Pukanić" je Livija Zlopaša, studentica molekularne bilologije na Prirodoslovno - matematičkom fakultetu u Zagrebu. Uz ovaj fakultet Livija Zlopaša diplomirala je na Muzičkoj akademiji te je dobila brojne nagrade na raznim glazbenim natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Ova studentica tečno govori njemački i engleski, aktivno se bavi plivanjem, skijanjem i trčanjem. "Ugodno sam iznenađena i ponosna što sam dobila 'Top stipendiju Ivo Pukanić'. Hvala organizatorima što su prepoznali moj rad. Stipendija sam dobila iz drugog pokušaja. Drago mi je jer je ovo nagrada za sav moj trud, rad i odricanje. Ponosna san i počašćena što sam upoznala finaliste jer se radi o zaista posebnim mladim ljudima i najboljim je mogao biti proglašen bilo tko od nas. Za sve moje uspjehe zaslužna je i moja obitelj. Također, za moje glazbeno obrazovanje zaslužna je moja baka koja je profesorica klavira. To što sam prva dobitnica ove stipendije samo je dodatna čast. Ovu ću statuu staviti na neko vidljivo i važno mjesto kod kuće", rekla je Livija Zlopaša.

Livija Zlopaša novac od stipendije planira potrošiti na daljnje školovanje na Max-Planck-Institutu u Beču.

Uz osnivača, tjednik Nacional, partneri ovogodišnje, osme po redu akcije Top stipendija su renomirane hrvatske tvrtke Ina, Ingra, HRT, Vipnet, Diners club, Hrvatska poštanska banka, Tankerkomerc, Turisthotel i Tankerska plovidba, koje su osigurale dosad najveći stipendijski fond koji iznosi 1,52 milijuna kuna. Također, ove je godine biti dodijeljeno 38 stipendija, a to je šest više nego prošle godine. Treba napomenuti da je ova stipendija najveća u Hrvatskoj te svaki dobitnik dobije iznos od 4 000 kuna mjesečno u roku od deset mjeseci, ili ukupno 40 000 kuna.

Top stipendiju za top studente osnovalo je vodstvo tjednika Nacional 2002. godine kako bi nagradili rad i uspjeh najboljih studente sa svih hrvatskih sveučilišta. Kroz proteklih sedam godina putem Top stipendija stipendirano je 179 studenata iz cijele Hrvatske sa više od 40 različitih fakulteta, visokih škola i veleučilišta. Do danas je u Top stipendije uloženo čak 7,16 milijuna kuna te je tako ova akcija već niz godina potvrđuje društvenu važnost.

Svi ovogodišnji dobitnici

Livija Zlopaša dobitnica Top stipendije "Ivo Pukanić"

Hrvoje Mijočević

Josip Vasilj

Tihana Hrastar

Nenad Bijelić

Marko Živković

Tomislav Baškarić

Nina Pereza

Martina Cipan

Ana Ježovita

Slobodan Jelić

Aileen Rudelić

Dane Galić

Mihael Bekavac

Mate Šunjić

Marčela Guina

Ivan Kelava

Nikola Kadoić

Tea Bašić

Dean Kopri

Ivana Milošević

Maja Petković

Iva Bojić

Borna Baradić

Tatjana Turković

Andrea Andrijašević

Maja Marasović

Krešimir Katušić

Ana Vuković

Juraj Slipac

Sanja Simat

Irena Antunović

Mirta Desnica

Stipe Odak

Dijana Kreso

Marija Brestovac

Regionalni stipendisti Top stipendije

Katarina Kušter

Ivana Dujić

Vezane vijesti

Nacional na kioscima već danas

Nacional na kioscima već danas

Zbog Praznika rada, 1. svibnja, Nacional možete kupiti na kioscima diljem Hrvatske već danas. U novom broju donosi: Intervju: Stjepan Mesić- Bivši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika