09.07.2009. / 14:22

Autor: Hina

Španjolskom Sacyru dodijeljen posao proširenja Panamskog kanala

Panamski su kanal u razdoblju od 1904. do 1914. izgradile Sjedinjene Države, koje su Panami ustupile kontrolu nad njim u prosincu 1999.

Panamski kanal sagrađen je 1914. godine i od tada nije bio širenPanamski kanal sagrađen je 1914. godine i od tada nije bio širenKonzorciju na čelu sa španjolskim Sacyrom dodijeljen je putem natječaja više milijardi američkih dolara vrijedan posao izgradnje čitavog niza novih ustava u Panamskom kanalu kako bi njime mogli prolaziti divovski teretni brodovi, objavila je uprava toga kanala.

Dužnosnik uprave Panamskog kanala Adiano Espino tu je vijest objavio na jednom javnom okupljanju, napomenuvši kako je ponuda koja je na natječaju pobijedila najbolje tehnički ocijenjena i s najprihvatljivijim uvjetima.

Grupa pod nazivom "Ujedinjeni za kanal" koja okuplja španjolske, njemačke, talijanske i panamske kompanije ponudila je najnižu cijenu za izvedbu navedenog projekta, od 3,12 milijardi dolara. Troškovi projekta ranije su procijenjeni na 3,35 milijardi dolara.

Panamski su kanal u razdoblju od 1904. do 1914. izgradile Sjedinjene Države, koje su Panami ustupile kontrolu nad njim u prosincu 1999.

Najveći brodovi koji se sada koriste kanalom prevoze do 5.000 kontejnera, no proširenjem će biti omogućen prolaz supertankera i brodova s više od 12.000 kontejnera.

Konzorcij predvođen španjolskim Sacyrom istisnuo je iz utrke za taj posao konzorcij sačinjen od američkog Bechtela i japanskih Taise i Mitsubishija, koji je prema Espinovim riječima tražio 4,19 milijardi dolara. Iz utrke je ispao još jedan konzorcij - CANAL, na čelu sa španjolskim tvrtkama ACS Servicios i Acciona Infraestructuras, koji je tražio 5,98 milijardi dolara.

Vezane vijesti

Svjetski brodovi postaju veći i učinkovitiji

Svjetski brodovi postaju veći i učinkovitiji

Najveći svjetski brodovi na putu su da postanu još veći i učinkovitiji, zahvaljujući divovskim inženjerskim projektima i novom sustavu smanjenja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika