15.07.2009. / 08:48

Autor: Hrvoje Šimičević

'I Pašalić je bio prepoznatljiv': Marijani Petir prijeti izbacivanje iz HSS-a

Da se radi o posljedicama žestokog unutarpartijskog sukoba, govori i Friščićeva izjava kako 'želi da Marijana Petir funkcionira kao član stranke, a ne stranka u stranci'

Predsjednik HSS-a Josip FriščićPredsjednik HSS-a Josip Friščić"I Pašalić je bio prepoznatljiv u HDZ-u. A gdje je sada?", kazao je predsjednik HSS-a Josip Friščić u intervjuu za Jutarnji list, komentirajući jučerašnju smjenu svoje kolegice Marijane Petir sa mjesta predsjednice Kluba zastupnika. Odlazak jedne od prepoznatljivijih HSS-ovki s ove pozicije dolazi u trenutku kada je protiv nje pokrenut disciplinski postupak, jer je javno izrazila neslaganje s odlukom tog tijela kojom se HSS u vladi odrekao resora poljoprivrede.

"Nismo dvije stranke, nego jedna. Kada većina u stranci donese neku odluku, onda svi moraju poštovati odluku, a ne organizirati tabore", kazao je Friščić, koji je, upitan zašto onda i Jambo nije sankcioniran nakon izlaska na izbore s vlasitom listom, kazao kako će 'i on doći na red, kada dobiju sve podatke od županijske orgaizacije'.

Čelnik Hrvatske seljačke stranke naglasio je da je ova odluka donesena demokratskom procedurom te da je treba poštovati. Nije odbacio ni mogućnost da se Marijana Petir u potpunosti odstrani iz stranke. "Ne odlučujem ja o tome. Kakve će sankcije ona snositi, odlučit će Časni sud stranke. Najprije će poslušati sve argumente i onda predložiti odluku u skladu sa Statutom, a Statut predviđa više mogućnosti", kazao je HDZ-ov koalicijski partner.

Treba kazati kako se Friščićevo obrazloženje u zagrebačkom dnevnom listu donekle suprotstavlja razlozima koji su jučer nakon smjene Marijane Petir iz stranačkog tabora odaslane u javnost. Naime, u tim su izjavama odbačene sve pretpostavke kako izglasavanje njeznog nepovjerenja ima bilo kakve veze s rečenim disciplinskim postupkom. Štoviše, kao glavni i jedini razlog navedena je teza da Klub pod starom predsjednicom "nije radio kako je bilo zamišljeno na početku". Međutim, da se radi o posljedicama žestokog unutarpartijskog sukoba, govori i Friščićeva izjava kako 'želi da Marijana Petir funkcionira kao član stranke, a ne stranka u stranci'.

Drugim riječima, izvjesno je da se iza smjene, ali i prvotne disciplinske mjere, krije jedan te isti povod, koji će prema svemu sudeći rezultirati prisilnim otupljenjem bilo kakvog utjecaja Marijane Petir u partiji. Iako je njezinu suspenziju potaknuo intervju u Novom listu gdje je oštro kritizirala svoje partijske kolege zbog odustajanja od ministarstva poljoprivrede, stvari su prema svemu sudeći znatno složenije.

Njezina marginalizacija navodno je započela kada je vodstvo HSS-a procijenilo kako je ona zapravo spremala udar na Josipa Friščića s ciljem da kasnije i sama preuzme vodstvo stranke. Također, nagađa se i da je Petir već počela stvarati frakciju unutar stranke koja bi se suprotstavila vodstvu. Petir je željela i osobno ući u Vladu, i to na mjesto potpredsjednice Vlade, a vodstvo stranke pratilo je i njene kontakte sa drugim strankama.

Vezane vijesti

Smanji li vlada proračun za poljoprivredu to je kraj hrvatskog sela

Smanji li vlada proračun za poljoprivredu to je kraj hrvatskog sela

Potpredsjednica HSS-a Marijana Petir i predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin danas su u Sisku upozorili da će, ostvari li Vlada najave o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika