15.07.2009. / 10:59

Autor: Hrvoje Šimičević

Popušeni zakon: Hoće li se Hebrang ispričati propalim ugostiteljima?

U slučaju da duhanska industrija ne doprinosi državnom proračunu i pripadajućoj partiji sa finim milijunčićima, lički atlet Darko Milinović vjerojatno bi se (zajedno s Hebrangom) pridružio niski zagriženih antipušača sa barem nekoliko nedoličnih pozdrava upućenih prema Rovinju

Od kada je na snagu stupio iznimno rigorozni Zakon o ograničenoj uporabi duhana, istog je dana postalo jasno kako se ovakva legislativa ne može dugoročno držati te da je, ukratko, HDZ unaprijed popušio još jedan uradak iz svoje radionice. Ugostitelji su se pobunili, nemale gostione i slični obrti su zakračunali svoja vrata, a sve što se tijekom minulih mjeseci moglo čuti po ovoj tematici jest saborsko zijevanje HDZ-ovog patrijarha Andrije Hebranga, koji se - u pauzi dok ne bulazni oko Maksa Luburića - svojim izjavama dokazao kao najistaknutiji pojedinac sa patriotskim ciljem da demonizira prosječnog pušača u ovoj državi - da ga, takoreći, prokaže kao novi antidržavni faktor, kojemu ništa nije potrebno osim jedne žute trake preko ruke na kojoj će ilustrirano stajati kakav nikotinski proizvod. Koliko god da smo sa svake saborske sjednice gutali nerafinirani cinizam rečene persone te njegovih nešto slabijih jataka, bilo je jasno da takvo nešto ne može potrajati.

U slučaju da duhanska industrija ne doprinosi državnom proračunu i pripadajućoj partiji sa finim milijunčićima, njegov kolega i lički atlet Darko Milinović vjerojatno bi se (zajedno s Hebrangom) pridružio niski zagriženih antipušača sa barem nekoliko nedoličnih pozdrava upućenih prema Rovinju. Međutim, pošto je u slobodno vrijeme i ministar zdravstva, te ponajprije vladin funkcioner, upravo je njemu ovih dana svečano uručen vrući krompir. Jučer je, naime, prvi najavio značajne promjene 'Zakona o ograničenoj uporabi duhana'. Kako piše u današnjem izdanju Večernjeg lista, Milinović je svekolikom pučanstvu priopćio niz novosti: 'Razmišlja se', veli ministar zdravstva, da se u malim kafićima do 50 kvadrata dopusti usađivanje kabina za pušenje, koje bi pojedinca održavale na životu preko recilliranog zraka. 'Razmišlja se', kaže isti izvor, uvođenje odredbe prema kojoj će kafići iznad navedene kvadrature dio prostora moći odvojiti za pušače. Ipak, prenio je Milinović 'razmišljanja' svojih partijskih drugova, imperativ i dalje ostaje na zaštiti nepušača, pa će kontakt između dva prostora nužno biti bez kontakta.

Treba se nakratko prisjetiti kako je javnost tijekom proteklog tjedna doživjela još svečaniji preludij u ovu najavu, kada je isti taj Milinović pripremao tlo za HDZ-ovu kolektivnu eskapadu od odgovornosti, rekavši kako 'ništa nije sveta krava, pa ni ovaj Zakon'. To je zazvučalo kao da je HDZ jučer zasjeo na vlast, te da ih je na toj svježoj i nezahvalnoj poziciji dočekao naramak idiotskih zakona neke druge vlasti, koje sada oni, u naletu čistog razuma, imaju mijenjati i oblikovati. Ili Milinović misli na Sanaderovu vlast?

No, bez obzira na što Milinović milslio, na kraju ostaje pitanje: Mogu li mnogi hrvatski ugostitelji, što su u ovo kratko vrijeme doslovno likvidirani jednom odlukom efikasnih saborskih egzekutora; mogu li dakle oni očekivati ispriku jednog Andrije Hebranga? Koliko god to čudno zvučalo, njegova isprika i nije tolika znanstvena fantastika. On se naime u zadnje vrijeme promiče kao službeni advokat partijskih svinjarija. Prije koji dan ponudio je ispriku ako se pokaže da je bivši ministar Berislav Rončević u kamionskoj aferi ipak bio debelo odgovoran za oštećenje državnog proračuna (individualna katarza), a nedavno se u jednom intervjuu jednom srpskom listu pokazao kao efikasni apologet pojma 'hrvatski interesi' (politika kontinuiteta). U ovom naletu pokornosti i 'iskrenosti', možemo li očekivati ispriku zbog vođenja države?

Vezane vijesti

Hebrang, Jandroković i Čobanković: Suđenje neće utjecati na izbore

Hebrang, Jandroković i Čobanković: Suđenje neće utjecati na izbore

Članovi predsjedništva HDZ-a Andrija Hebrang, Gordan Jandroković i Petar Čobanković danas su prije sjednice Predsjedništva stranke ocijenili da… Više

Komentari

registracija
17/7/09

locutos, 17.07.09. 13:45

Neka se srami korumpirani nacional i korumpirani autor ovog članka. Uzimate novac od moćnog duhanskog lobija i onda objavljujete ovakav članak. Zašto niste stavili naslov "Hoće li se ugostitelji ispričati gostima i zaposlenicima koji su se sustavno trovali u njihovim objektima?"
Zakon o zabrani pušenja je dobar i ne treba ga mijenjati.
Čak je i Turska uvela potpunu zabranu pušenja.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika