15.07.2009. / 16:12

Autor: Hina

Solana: Crna Gora bilježi brz i dinamičan progres na putu ka eurointegracijama

Solana je rekao kako će Bruxelles nastaviti s približavanjem zemalja ove regije Europskoj uniji, a Crna Gora će uskoro dobiti i upitnik koji će morati ispuniti kako bi ispunila sve uvjete za dobivanje kandidature za prijam u EU

Javier SolanaJavier SolanaVisoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana ocijenio je u srijedu u Kotoru kako se Crna Gora ubrzano razvija i ostvaruje dinamičan progres na putu europskih integracija te joj čestitao na, kako je rekao, impresivnom napretku.

Solana je, boraveći u Crnoj Gori, posljednjem odredištu svoje dvodnevne turneje koja je obuhvatila Srbiju, Makedoniju i Kosovo, u Kotoru razgovarao s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem i šefom diplomacije Milanom Roćenom o vanjskopolitičkim prioritetima, političkoj i gospodarskoj situaciji u Crnoj Gori, s naglaskom na dinamiku ispunjavanja europskih obaveza.

Solana je novinarima rekao kako je današnja preporuka Europske komisije o liberalizaciji viznog režima za Crnu Goru, Srbiju i Makedoniju "od fundamentalnog značenja" za Podgoricu, jer pokazuje da je "Crna Gora ostvarila napredak u procesu europskih i euroatlanskih integracija".

Solana je rekao kako će Bruxelles nastaviti s približavanjem zemalja ove regije Europskoj uniji, a Crna Gora će uskoro dobiti i upitnik koji će morati ispuniti kako bi ispunila sve uvjete za dobivanje kandidature za prijam u EU.

Crnogorski premijer Đukanović obećao je da će upitnik biti brzo ispunjen, jer je, kako je rekao, prijam u EU vanjskopolitički prioritet vlasti u Podgorici, kako bi osigurala dobre uvjete za život svojim građanima.

Đukanović je rekao da su sa Solanom zajednički ocijenili kako je Crna Gora dobar primjer očuvanja regionalne sigurnosti te da su se dogovarali o budućim zajedničkim akcijama.

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić je priopćio Solani "da primarni motiv pristupanja Crne Gore EU nije gospodarske prirode, već je riječ prvenstveno o razvoju zajedničkih političkih vrijednosti".

Ministar vanjskih poslova Milan Roćen zahvalio je Solani na kontinuiranoj potpori demokratskim procesima i afirmaciji europske politike u Crnoj Gori i cijeloj regiji zapadnog Balkana.

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika