16.07.2009. / 13:02

Autor: Tamara Janušić

Issey Miyake traži od Obame da posjeti Hirošimu

Japanski dizajner, koji je svjedočio napadu kada je imao sedam godina, prvi put je podijelio svoja sjećanja – nešto što je rekao da nikada prije nije htio napraviti jer nije htio biti poznat kao “dizajner koji je preživio atomsku bombu”

Issey MiyakeIssey MiyakeJapanski modni dizajner, Issey Miyake, koji je preživio atomsko bombardiranje Hirošime, zatražio je od američkog predsjednika Baracka Obame da posjeti taj grad na godišnjicu napada kao dio njegove inicijative da riješi problem nuklearnog oružja u svijetu.

"Shvatio sam da, sada možda više nego prije, imam osobnu moralnu odgovornost izjasniti se kao netko tko je preživio ono što Obama zove 'bljeskom'", napisao je dizajner u komentaru za International Herald Tribune.

Rekao je da se nada da će Barack Obama prihvatiti poziv i doći na 64. godišnjicu bombardiranja 6. kolovoza.

"Kad bi Obama mogao prošetati preko mosta Mira u Hirošimi...to bi bio stvaran i simboličan korak prema stvaranju svijeta u kojem nema prijetnje od nuklearnog oružja." dodao je 71-godišnji dizajner.

Miyake, koji je svjedočio napadu kada je imao sedam godina, prvi put je podijelio svoja sjećanja - nešto što je rekao da nikada prije nije htio napraviti jer nije htio biti poznat kao "dizajner koji je preživio atomsku bombu".

Njegova majka umrla je od posljedice radijacije tri godine nakon napada.

Niti jedan dosadašnji američki predsjednik nije posjetio Hirošimu, iako je Jimmy Carter posjetio grad nakon odlaska iz predsjedničkog ureda, a Richard Nixon došao je kao civil između potpredsjedničke i predsjedničke karijere.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika