18.07.2009. / 09:17

Autor: Hrvoje Šimičević

INTERVIEW

Odlazak razočaranog Pahorovog stranačkog kolege: 'Blokadom Hrvatske otvorili smo vrata umobolnice'

Nakon 30 godina u stranci Socijalnih demokrata, Slovenac Aurelio Juri odlazi iz politike. Glavni razlog je njegovo razočaranje slovenskom politikom blokade Hrvatske, odnosno metodama koje je pokazao njegov stranački kolega Borut Pahor

Aurelio JuriAurelio JuriOd kada je administracija slovenskog premijera Boruta Pahora donijela odluku da se blokira pristupni proces Hrvatske prema Europskoj uniji, među tamošnjom političkom elitom stvoren je takoreći konsenzus: lijevi i desni te oni u centru usuglasili su se da je to u svrhu nacionalnih interesa. Malo je tko zapravo od slovenskih političara odlučio u tom trenutku suprotstaviti se razmišljanju koje je uzrokovalo situaciju da socijaldemokratski čelnik jedne vlade ulazi u saveze s šačicom marginalnih pripadnika rigidne desnice. Jedan od najglasnijih kritičara ovakvih i sličnih Pahorovih metoda bio je Aurelio Juri, iskusni slovenski političar koji je ujedno sve do nedavno bio partijski kolega slovenskog premijera.

Naime, Juriu je 14. srpnja istekao mandat u Europskom parlamentu, gdje je, zanimljivo, došao na Pahorovo mjesto, nakon što je ovaj postao premijer. Razočaran situacijom između Hrvatske i Slovenije, Juri je nakon 30 aktivnih godina odlučio istupiti iz Pahorove stranke, kao što je to učinio i sa članstvom u zajedničkom parlamentarnom odboru Europske unije i Hrvatske početkom godine, gdje je bio potpredsjednik. Naime, kako je istaknuo početkom ove blokade, odbio je sudjelovati u procesu kojim se postepeno 'otvaraju vrata umobolnice iz koje pak izlazi nacionalizam te državom potom slobodno šetaju luđaci'. Juri tako odlazi u političku mirovinu, a njegov posljednji doprinos u jasnijem razumijevanju hrvatsko - slovenskog spora biti će njegova knjiga, koju počinje pisati u jesen.

nacional.hr: Zašto ste se povukli sa svih funkcija u Pahorovoj stranci?

Povukao sam i članstvo. 1973 godine sam ušao u Savez komunista i 36 godina svog političkog života uložio sam u borbu protiv svih oblika nacionalizma. Borio sam se također za međusobno poštovanje, suživot, dobro susjedstvo, transgraničnu suradnju, pravno rješavanje sporova. To su osnovni razlozi zbog koji sam se protivio blokadi pregovora Hrvatske sa EU, posebno kad se vidjelo da slovenska vlada nije pravilno računala na posljedice blokade. Čekao sam da prođu europski izbori te sam se nadao u uspjeh Rehnovog pokušaja za arbitražu. Međutim, sada je jasno da je bilo mnogo prepreka na tom putu, zbog čega nisam bio pretjerani optimist.

nacional.hr: Tko je odgovoran za aktualnu situaciju između Hrvatske i Slovenije?


Slovenski premijer Borut PahorSlovenski premijer Borut PahorNomenklature sa obje strane. Hrvatska jer imala priliku da spriječi takav razvoj spora prihvaćanjem spora
Drnovšek-Račan, zbog čega do sada ne bi povremeno i sistematično promijenila nekoliko stanja uz
granicu, posebno na moru, bez dogovora sa susjedom. Slovenija je kriva jer je pogrešno pokušala ostvariti pretjerana očekivanja u domaćoj javnosti o našim pravima što se
granice tiče. Očigledno je da se Slovenija uplašila međunarodne arbitraže te je nakon toga izvršila blokadu, jer tamo nema puno izgleda dobiti što želi.

Kad je cijeli pokušaj propao krivio sam obje strane; Hrvatsku, koja nije pokazala dovoljno političkog razuma prihvatiti drugi prijedlog europskog povjerenika, a Sloveniju, koja je na prvi prijedlog nadodala uvjete za koje se znalo da u Zagrebu neće proći. Tada mi nije ostalo ništa drugo nego da se u znak prosvjeda za takvu nazadnu i desnu politiku povučem iz stranke.

nacional.hr: Kako se ovo sve moglo izbjeći? Koje ste vi rješenje nudili od početka?

Bio je na stolu odličan sporazum Drnovšek-Račan. 6 godina se radilo na njemu i za ovakvo rješenje dogovor je postojao već 1995 godine između delegacije Slovenske Istre i Istarske Županije. Međutim, Račan nije izdržao pritiscima, posebno Sanadera koji je tada bio u opoziciji, te se na kraju povukao s te iniciative.Kad je to propalo, slovenskoj sam vladi formalno predložio pregovore sa Hrvatskom o modalitetima međunarodne arbitraže. Prošlo je već 6 godina od mog prijedloga i tek sada je Slovenija barem načelno pristala na to. Mnogo bolji su bili uvjeti za takav dogovor 2003 godine. Da su se tada o tom putu dogovorili, danas bi ovaj problem bio riješen.

nacional.hr: Da li je situacija oko hrvatsko - slovenskih odnosa postala bezizlazna i kako se može popraviti?

U politici svaka situacija ima neki izlaz. Međutim, u ovom slučaju taj izlaz trebamo brzo pronaći, jer se sve više bližimo sentimentima pravog neprijateljstva među narodom a potom i političkom nasilju. Toga sam se najviše bojao, kad smo se odlučili za blokadu. Tada sam rekao da otvaramo vrata umobolnice, ili, ako hoćete pjesnički - Pandorinu kutiju. Eto, sad imamo i bombaše. Međutim, sve to ne znači da se stvari ne mogu popraviti. Za napredak situacije Hrvatska bi trebala pristati na nastavak Rehnovog procesa, dok bi Slovenija trebala imati realniji pristup po pitanju kompromisa u arbitraži. Mislim kako bi se stanje moglo poboljšati kada bi Zagreb povukao za Sloveniju sporne dokumente iz pregovora s EU.

nacional.hr: Koji su to prema sporni hrvatski dokumenti koji prejudiciraju granicu?

Ja ih nisam vidio i ne znam točno koji su, ali vjerujem da postoji niz dokumenata koji dovode u pitanje površinu, odnosno opseg teritorija Hrvatske, njezina prava na moru, na kojem području tog mora i tako dalje. Vjerujem našim političarima (Slovencima, op.a.), da takvi dokumenti kao dio pristupnih pregovora ili na koje se pregovori vežu, postoje. Inače bi slovenski argument o tom prejudiciranju Europska komisija osporavala, što nije učinila. To znači da i ona zna o čemu je riječ.

nacional.hr: Što je ključna stvar koju zamjerate Borutu Pahoru i kolegama političarima koji su zdušno podržali njegov politički modus po ovom pitanju?

Najviše im zamjeram što nisu računali na posljedice kada su krenuli u blokadu Hrvatske.

nacional.hr: Zašto je Pahor krenuo u konflikt sa Hrvatskom na ovakav način?

Ne znam. Vjerojatno u želji da pokaže odlučnost koju nitko prije njega nije pokazao i vjeri da će mu potez uspjeti.

nacional.hr: Kako komentirate pojedine pretpostavke da je glavni razlog želja slovenske vlade da pozornost tamošnje javnosti s teške ekonomske situacije u državi skrenu na vanjskopolitičke probleme?


Ova teza je uvijek istinita u trenutku kad se radi o iznimno teškim krizama koje traju duže razdoblje. Kako za vas, tako i za nas.

nacional.hr: Nedavno ste izjavili kako se Pahorova politika blokade hrvatskih pregovora kosi s postulatima politike socijaldemokracije i vašeg razumijevanja ljevice? Kako onda komentirate činjenicu da je oko ove blokade gotovo postaljen konsenzus kod svih stranaka, pa i lijevih?

Kod tog pitanja i takozvane lijeve stranke su sa konsenzusom pristale u desnu politiku. Nije slučajno da je prve pohvale Pahor dobio od Zmaga Jelinčiča i Marjana Podobnika. Upravo zbog toga sam se ja povukao iz SD. Ocijenio sam potez blokade kao izraz desne politike, koja nema ništa europsku, internacionalnu, transnacionalnu ili, ako hoćete, anacionalnu socialdemokraciju.

nacional.hr: Kako su na vaše protivljenje blokadi reagirali slovenski kolege političari?

Ja i kolegica u Europskom parlamentu Mojca Drčar Murko smo izrazili protivljenje tom odlukom i argumentirali zašto. U slovenskom parlamentu, gdje se odlučivalo o prijedlogu vlade, jedini glas protiv pripadao je mom bratu Francu iz stranke Zares. Reakcije na naš 'ne' blokadi su bile i smirene, odnosno takve da svatko ima pravo na svoje mišljenje. S druge strane, slovenski nacionalisti su nas vidjeli kao izdajnike.

nacional.hr: Koliko je uopće na cjelokupnu situaciju oko spora utjecala nacionalistička retorika i populizam?

Mnogo i previše. Posebno kad se takva retorika rađa iz suprotne nacionalističke i populističke retorike.

nacional.hr: Postoji li prema vašem mišljenju neki alternativni put, koji bi u dogledno vrijeme mogao poboljšati situaciju između Slovenije i Hrvatske te da li je moguć epilog na zadovoljstvo obje strane?

Mislim da može postojati, ali samo ako se za to pokaže volja. Nažalost, trenutačno takvu volju ne vidim ni sa jedne, ni sa druge strane. Smatram kako se ovo pitanje može riješiti putem novog bilateralnog sporazuma, ako se prihvate nesporna rješenja iz kompromisa Drnovšek-Račan i prodiskutira samo ono što je ostalo za Hrvatsku neprihvatljivo, što je uglavnom rješenje na moru. Treba kazati kako su čelnici slovenskih i hrvatskih općina u Istri odmah na početku spora predlagali kondominije, odnosno zajedničko nadzirano područje. Taj je prijedlog zadnji puta predložio moj kolega i brat Franco Juri u slovenskom Saboru.

nacional.hr: Koliko je uopće realno očekivati da se ovaj spor može riješiti temeljem zaključaka sporazuma Račan - Drnovšek, kada ga, kao što i sami znate, hrvatski Sabor tada nije ratificirao, te on nema pravnu težinu, pa ga hrvatska vlada posebice sada ne uzima u obzir?


Slovenski nacionalist Zmago JelinčićSlovenski nacionalist Zmago JelinčićSmatram kako je baš u tome je odgovornost Sanadera i njegove vlade, da ne uzima u obzir rješenje na kojem su stručnjaci sa obje strane radili 6 godina. Nitko nije ništa ratificirao, jer ni do potpisa sporazuma nije došlo, ali se ipak radi o dokumentu koji dokazuje da rješenje postoji, ako postoji volja da ga se
usvoji. Ja sam uvjeren, i zbog toga sam prije 6 godina predložio arbitražu i kasnije pozdravio dogovor Janša-Sanader za Međunarodni sud u Haagu, da je taj neuspeli kompromis naš najbolji argument za pravedni sud.

nacional.hr: Kakvu je ulogu odigrala Europska unija? Oni su se predstavili kao medijatori u rješavanju spora, da bi onda potom uvjetno rečeno odustali od svega?

Europska komisija i osobno povjerenik Rhen su odigrali korektnu i poštenu ulogu, sa iskrenom željom da se slovensko-hrvatski spor pomakne sa mrtve točke i da se pregovori za članstvo Hrvatske u EU nastave. Međutim, ni Hrvatka ni Slovenija nisu prepoznali ono što je nobelovec za mir Ahtisaari izjavio - da je lakše sa Afrikancima nego sa Balkancima.

nacional.hr: Koliko ovaj slučaj s pograničnim sporom govori o politici Europske unije prema procesima reintegracije država što joj pristupaju?


Pa, ne mnogo. Kad nitko nije voljan popuštati, onda i Unija ne zna šta da radi, kako da postupa, barem dok spor ne eskalira do političkog nasilja.

nacional.hr: Kakvo je ozračje u slovenskom javnom mnijenju i medijima? Da li u Ljubljani postoji zamor oko cjelokupne situacije?

Povremeno se o ozračju može pročitati u medijima i u povremenim anketama. Kao uostalom i kod vas. Pogrešna politika sa obje strane je dovela do toga da se narodi skoro mrze u kolektivnoj svijesti. Hvala Bogu, da to nije slučaj na pojedinačnoj razini. Ali malo fali.

nacional.hr: Kako ste vidjeli ulogu Ive Sanadera u sporu?

Mislim da Sanader nosi glavnu odgovornost za neuspjeh sporazuma Drnovšek-Račan. To je bila propuštena prilika da sada imamo 'mir' na obje strane.

nacional.hr: Sanader je nedavno podnio ostavku i to u jeku financijske krize, ne objasnivši konkretno zašto odlazi? Vaš komentar?

Mislim da se s novom premijerkom otvorila nova šansa za traženje puteva ka rješenju graničnog spora i deblokadi pregovora Hrvatske sa EU. Što se tiče ostavke Sanadera, slažem se s onima koji njezin osnovni razlog vide u porazu protiv ekonomske i socialne krize, koja se može svaki momenat pojaviti na ulicama.

nacional.hr: U oproštajnom govoru spomenuo je kao jedan od razloga i ovaj bilateralni spor. Može li njegova ostavka uzrokovati promjene u hrvatsko - slovenskom bilateralnom sporu?

Povjerenik za proširenje Olli Rehn i slovenski premijer Borut PahorPovjerenik za proširenje Olli Rehn i slovenski premijer Borut PahorNe, mislim da naš granični spor nema veze sa Sanaderovom ostavkom, iako on
iskorištava situaciju, da ponovno krivi za sve Sloveniju. Ako bi bilo tako,
onda se ne bi povukao, sigurno bi vodio borbu 'do kraja'. Da li možemo sada očekivati
promjene u tom sporu? Ja se nadam da možemo, iako treba uzeti u ubzir da Jadranka Kosor dolazi sa iste političke opcije te da je bila prva suradnica Ive Sanadera. Ipak je nova osoba za premijerskom pozicijom i sa sobom nosi vjerojatno i nov pristup.

nacional.hr: Druga je pak teza o njegovom odlasku zapravo da ga je potjerala desnica,
odnosno rigidnija frakcija HDZ-a, koja sada faktički vlada hrvatskom vladom.
Koliko to može biti opasno za daljnje pregovore?


Nadam se da je ova teza pogrešna.

nacional.hr: Nedavno je hrvatski branitelj uhvaćen s bombama kojima je želio 'napasti
Pahora'. Postoji li opasnost da se ovakvi primjeri ekstremizma opet ponove?


Kada je došlo do blokade, moj komentar je bio da smo time otvorili Pandorinu kutiju, odnosno vrata nacionalizma i umobolnice. Rezultat toga je da sad luđaci šetaju naokolo, poneki s bombama, ili pak drugim oružjem. Ne treba ni govoriti da je to opasno. Po mom mišljenju, obje strane trebaju biti oprezne, jer je posve moguće da se takve stvari, takvi pokušaji i uopće incidenti među našim ljudima ponove, i to u još ozbiljnim oblicima.

nacional.hr: Najavili ste povlačenje iz politike. Osjećate li razočarenje?

Naravno da osjećam razočarenje. 36 godina sam investirao u politiku sasvim suprotno ovoj. Međutim, odlazim u suglasnosti sa sobom, što je najbitnije. Planovi? Kao i svaki penzioner, kojemu je to omogućeno, pisati ću i govoriti o problemima i izazovima vremena u kojem živimo.

Vezane vijesti

Europoslanik Aurelio Juri napustio Pahora zbog politike prema Hrvatskoj

Europoslanik Aurelio Juri napustio Pahora zbog politike prema Hrvatskoj

Aurelio Juri, slovenski europoslanik najavio je odlazak iz vladajuće stranke slovenskih Socijaldemokrata. Juriju je istekao mandat u Europskom… Više

Komentari

registracija
1/7/09

wollf, 18.07.09. 15:05

Može li Hrvatska dobiti u vlasništvo dva autoputa kroz Sloveniju do normalnijih država u Europi,a zauzvrat Sloveniji dati izlaz na otvoreno more ???
Može li Hrvatska naplaćivati "Vinjetu"na morski put???
dobar suesd


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika