18.07.2009. / 12:43

Autor: Hrvoje Šimičević

Intelektualne usluge i ugovor s Vatikanom: Dvije milijarde uštede bez diranja socijalnih prava

U posljednjem mandatu Ive Sanadera, izniklo je više od nekoliko ovakvih ureda, a čija svrha i dalje nije posve jasna. Samo četiri državna ureda: e-Hrvatska, upravljanje državnom imovinom, ured za razvojnu strategiju i državnu upravu - porezne će obveznike koštati oko 170 milijuna kuna

Ministar financija Ivan ŠukerMinistar financija Ivan ŠukerGotovo je sasvim sigurno kako će aktualna hrvatska vlada, suočena s najvećim izazovima nakon duže vremena, sljedećim potezima opasno testirati svoj opstanak.

Jučer je tijekom izglasavanja primitivnog zakona o umjetnoj oplodnji bio vidljiv početak koalicijskog raskola, a sutra, odnosno nadolazećih nekoliko mjeseci, administracija premijerke Jadranke Kosor mogla bi već najavljenim nepopularnim rezovima za krpanje proračuna - osim neminovnog rušenja zakona i raskidanja sporazuma - izazvati masovne prosvjede i gnjev svih socijalnih kategorija. Umirovljenici, seljaci ili pak studenti - svi će oni po tko zna koji puta (i koliko dugo vremena) svoja prava tražiti na ulicama.

Utom je zanimljivije gledati kako, težeći pronalasku novca za krpanje astronomskih 11 milijardi kuna, ministri predvođeni Jadrankom Kosor udaraju po socijalnim pravima, mirovinama i plaćama, a dok s druge strane ilustrativno odbijaju odustati od populističkog i ponajprije skupocjenog projekta kao što je jedan Pelješki most. Da će ovaj nedosanjani 'projekt' i primjer banalno prizemne politike odbjeglog Ive Sanadera saživjeti i sljedeći oštri rebalans, potvrđeno je jučer, istoga dana kada je ministar Ivan Čobanković priopćio pučanstvu rezanje mirovina koje su iznad 2000 kuna.

Kada bi se na kratko 'zaledio' ugovor s Svetom stolicom, država bi u nadolazečoj godini uštedjela 300 milijuna kunaKada bi se na kratko 'zaledio' ugovor s Svetom stolicom, država bi u nadolazečoj godini uštedjela 300 milijuna kunaMeđutim, dok se o Pelješkom mostu može gledati prvenstveno kao o simboličkoj gesti kojom bi se uštedjelo oko 390 milijuna kuna, Vlada bi mogla učiniti nekoliko dodatnih rezova koje joj iz niza razloga do sada nisu padali na pamet.

Kako piše Novi list, to se ponajprije odnosi na financije koje se svake godine iz proračuna dodijeljuju crkvenim zajednicama, ponajprije Rimokatoličkoj Crkvi. Naime, temeljem ugovora s Vatikanom koji se može opisati i kao posljednji testament Franje Tuđmana, hrvatska je država svake godine u kaptolsku riznicu primorana ubaciti oko 300 milijuna kuna.

Ako se tome pribroji 100 milijuna kuna, toliko vlada do kraja godine planira uštedjeti na umirovljenicima. Pošto Crkva po svom poslanju navodno daje naglasak na socijalnu osjetljivost, možda bi država, ako im je već ove godine isplatila pola rečenog iznosa, trebala započeti pregovore za isposlovanje ove uštede tijekom sljedeće krizne godine. Ipak, treba napomenuti kako do sada Crkva nije iskazivala volju za odricanjem od ovog blagostanja iz proračuna, pa bi se ušteda na ovom planu mogla ostvariti kada bi država temeljem nekakvog dogovora prebacila isplatu novaca za crkvu na 2011. godinu. Naravno, s pripadajućm kamatama.

Možda bi najveću uštedu država ipak mogla ostvariti preko propitkivanja financijskog okvira koji se godišnje odlijeva na tzv. intelektualne usluge. Posve je nejasno što konkretno za državu znače ove usluge, ako se uzme u obzir činjenica da država ima ponajviše zaposlenika koji se konkretno bave 'intelektualnim radom'. Naime, ovogodišnji plan hrvatske vlade je da se na intelektualne usluge isplati 1,316 milijardi kuna, što je 325 milijuna kuna više od prošlogodišnjeg financijskog salda. Kada bi se odustalo od Pelješkog mosta, smanjili izdaci za intelektualne usluge, te uz to tijekom jedne godine zaledio ugovor s Vatikanom, hrvatska bi vlada mogla uštedjeti oko milijardu kuna, prije nego što uopće krene s rezanjem plaća i mirovina. Kada bi se pak država barem jednu godinu oslonila striktno na intelektualne usluge svojih zaposlenika, to bi uz rečene rezove bila ušteda od 2 milijarde kuna.

Pelješki most, mitski mastodon vladajuće partije, koji je efikasno zamijenio ZERPPelješki most, mitski mastodon vladajuće partije, koji je efikasno zamijenio ZERPVeliko opterećenje za državni proračun predstavljaju i ambiciozni projekti 'birokatizacije', koji se svake godine povećavaju i proširuju, unatoč sugestijama iz Bruxellesa da to možda i nije najbolja politika. U posljednjem mandatu Ive Sanadera, izniklo je više od nekoliko ovakvih ureda, a čija svrha i dalje nije posve jasna. Samo četiri državna ureda: e-Hrvatska, upravljanje državnom imovinom, ured za razvojnu strategiju i državnu upravu - porezne će obveznike koštati oko 170 milijuna kuna.

Uz to, posebno zanimljiva stavka su razne agencije, što su osnovane u posljednje vrijeme pod izgovorom hitne prilagodne EU regulativa. Kada bi došlo do privremenog stopiranja nekoliko agencija, država bi mogla uštedjeti pozamašnu sumu, isto kao i u slučaju brojnih programa i strategija koji financije crpe iz raznih ministarstava. Ne treba ni govoriti koliko je samo uzaludno bacanje novca činjenica da se i dalje razna ministarstva koriste proračunom kojeg pravdaju provođenjem ZERP-a. Postavlja se pitanje koliko se propalih populističkih projekata poput ZERP-a do danas hrani prijeko potrebnim proračunskim novcem.

Vezane vijesti

SDA dosljedno protiv proračuna BiH

SDA dosljedno protiv proračuna BiH

Stranka demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) potvrdila je u srijedu kako će ostati dosljedna u protivljenju proračunu za 2012. godinu u… Više

Komentari

registracija
1/7/09

wollf, 18.07.09. 15:22

Gospodo draga nikad kraja rasipništvu u ovoj bolesnoj državi. Tko su (nepismeni) kadrovi u državnim institucijama kada milijarde odvajamo za intelektualne usluge, izmišljene urede,lopove po ambasadama i konzulatima.
Koje nam se budaletine vozaju u audijima, bmw, mercedesima itd.
Vratite malo morala u državu, vratite malo dostojanstva radniku i umirovljenicima!!!
Sve više me sram što sam Hrvat


registracija
19/6/09

gizmo111, 20.07.09. 13:14

A ušteda na mirovinama hvo-a????O tom ni riječi...


registracija
5/2/08

mrvabrada, 20.07.09. 13:43

Puno se govori o smanjenju raznih subvencija, dotacija, plaća, mirovina da ne nabrajam sva ta sranja, još nigdje nisam čuo da krešu izdvajanja za Crkvu koja izgleda da nije u receiji. Gradnja nove Crkve u mjestu koje ima 400 žitelja i četiri sagrađene Crkve govori o totalnoj idiotariji, i vlasti, i Crkve, iako sam njezin član i vijernik pomalo postajem skeptik ne u vjeru več u one koji služe za širenje te vjere, to jest u Crkvenu vlast. Hoče li se i raznim crkvenim umirovljenicima smanjiti mirovine o tome nigdje ni rijeći. Ugovori su potpisani sa Vatikanom , ali isto tako i sa sindikatima i umirovljenicima pa se krše. Ima li nade i za nas obićne radnike i umirovljenike, koji nemamo svoj Vatikan.


registracija
19/6/09

gizmo111, 20.07.09. 14:04

A ušteda na mirovinama hvo-a????O tom ni riječi...


registracija
30/6/09

jebivjetar, 20.07.09. 18:41

Prorešetati sve braniteljske mirovine pa i moju ! HDZ-u sto godina zabraniti obnašanje vlasti , a glupavi narod poslati na školovanje pa nam se neće desiti da biramo idiote i lopove ! Crkvi, HVO-u i takvim muzarama ništa dati ! Crkva je ionako prebogata i djeluje kao korporacija!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika